Χαλανδρίου
Κόντρα στο Χαλάνδρι για τον καταυλισμό Ρομά με φόντο τα σκουπίδια

Για επικίνδυνη συσσώρευση απορριμμάτων στην περιοχή απέναντι από το Νομισματοκοπείο, κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, έκανε λόγο η δημοτική παράταξη «Χαλάνδρι στο Φως» με επικεφαλής τον Χάρη Ρώμα, μέσω ανάρτησής της στο Facebook.
Η δημοτική αρχή Σίμου Ρούσσου, απαντώντας άμεσα, υποστήριξε ότι ο Δήμος πραγματοποιεί τακτική εβδομαδιαία αποκομιδή μπάζων, έχοντας εξαντλήσει κάθε οικονομικό περιθώριο. Τόνισε επίσης ότι η μόνη ουσιαστική λύση είναι η ένταξη του καταυλισμού στο Σχέδιο Πόλης.
Ειδικότερα, η Αρχή διαμήνυσε ότι η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν τήρησε τη δέσμευσή της για την υλοποίηση του “Πιλοτικού Σχεδίου για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά”, το οποίο προβλεπόταν να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, επισήμανε ότι το κεντρικό κράτος δεν συναίνεσε ποτέ στη χρηματοδότηση του σχεδίου απομάκρυνσης των Ρομά που είχε εκπονήσει ο Δήμος.
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ»
Η ανακοίνωση της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως»
Είναι πάνω από έναν χρόνο που κάνω αναρτήσεις (αλλά και τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο) διαμαρτυρόμενος για τους σωρούς σκουπιδιών που συσσωρεύονται γύρω από τον καταυλισμό των Ρομά, στην περιοχή απέναντι από το Νομισματοκοπείο.
Χαίρομαι που κι άλλες δημοτικές παρατάξεις διαμαρτύρονται στηλιτεύοντας, μάλιστα, ότι στις εστίες αυτές λοιμώξεων παρουσιάζονται, πλέον, ποντίκια !!!
Είναι αδιανόητο σε περιόδους καύσωνα να μη γίνεται συχνότερα αποκομιδή σκουπιδιών σε αυτή την προβληματική περιοχή, όταν είναι αποδεδειγμένο ότι όλο αυτό το σκουπιδαριό γίνεται πολύ εύκολα προσάναμμα.
Πόσο μάλλον όταν ήδη ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στην περιοχή ΠΕΥΚΟΥ ΠΟΛΙΤΗ που εμπεριέχει τον μοιραίο καταυλισμό.
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να λάβει δραστικότερα μέτρα η διοίκηση του Δήμου; Να επεκταθούν οι φωτιές; Να καούν αθώοι; Αμέτρητες φωτογραφίες ντροπής μας στέλνουν περίοικοι, καταγράφοντας τα μαύρα χάλια και δηλώνοντας παράλληλα τον φόβο και την οργή τους.
Είναι χρέος μας να δημοσιεύουμε κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες μπας και κινητοποιηθεί η διοίκηση που κάποτε παρουσίαζε ως δικό της επίτευγμα την καθαριότητα της πόλης (και μάζευε και τα σχετικά ψηφαλάκια επιβράβευσης).
Εφόσον ισχύει (εδώ και καιρό) το «κάθε χρόνο και χειρότερα» θα σταματήσει κάποτε η κατρακύλα;
Κατρακύλα που έχει εμφανή τα σημάδια της και σε άλλες περιοχές της πόλης (μέχρι και στη Χαϊμαντά, ακούω) αλλά κορυφώνεται πανηγυρικά εκεί που ζει η φυλή «ταμπού».
Οι «ευαίσθητες» ομάδες για τις οποίες η διοίκηση εξαντλεί κάθε δική της ευαισθησία.
Θα τους τρίξουν κάποια στιγμή τα δόντια; Θα τους βάλουνε προ των ευθυνών τους, εφόσον λένε ότι θέλουν ενσωματωθούν;
Λίγη ευαισθησία για τους γείτονες του καταυλισμού που ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν θα υπάρξει ποτέ;»
«Ας σταματήσουν επιτέλους να παριστάνουν τους ανήξερους»
Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής Χαλανδρίου
«Καμία έκπληξη δεν προκαλούν πλέον οι σταθερά επαναλαμβανόμενες, τα τελευταία δέκα χρόνια, ανακοινώσεις της μείζονος αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την “υγειονομική βόμβα στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείο”.
Για μια ακόμη φορά η κ. Κρίστη Αγαπητού και ο κ. Χάρης Ρασσιάς (Ρώμας) παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση της κατάστασης λόγω της συνεχούς απόθεσης οικοδομικών υλικών κατεδαφίσεων (μπάζων) από Ρομά και μη Ρομά.
Παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν ότι ο Δήμος έχει εξαντλήσει κάθε οικονομικό περιθώριο με την τακτική εβδομαδιαία αποκομιδή των μπάζων από την περιοχή και ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα Ρομά και μπαλαμών, αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμισθούν οι δημότες.
Παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που αρνούνται να σεβαστούν το δημόσιο χώρο, αρνούνται να συνεργαστούν και να εφαρμόσουν τον Κανονισμό Καθαριότητας.
Παριστάνουν, εν τέλει, τους ανήξερους αναφορικά με την κύρια αιτία του προβλήματος, το γεγονός δλδ ότι η περιοχή παραμένει εκτός σχεδίου πόλης.
Η πραγματική λύση του προβλήματος
Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι ΜΟΝΟ η ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης είναι η πραγματική λύση του προβλήματος. Γι’ αυτή τη λύση έχει παλέψει η σημερινή διοίκηση και χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες των υπηρεσιών, αναμένεται πλέον η έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής της μελέτης της Πράξης Εφαρμογής, για να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα που κρατά πάνω από μισό αιώνα.
Γνωρίζουν, επίσης, πολύ καλά ότι ο Δήμος Χαλανδρίου εφάρμοσε, με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το μοναδικό, στη χώρα μας, σχέδιο κατάργησης του καταυλισμού με μετεγκατάσταση των Ρομά στον οικιστικό ιστό, με αποτέλεσμα χειροπιαστό: 122 άτομα να απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο, με κατεδάφιση των καταλυμάτων τους, ενώ καταργήθηκε και ο καταυλισμός των Ρομά στο Πάτημα, μετά την απομάκρυνση 45 ατόμων.
Ο Δήμος όμως εξάντλησε τις οικονομικές τους δυνατότητες και τα περιθώρια δράσης του, αφενός γιατί η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αθέτησε τη δέσμευσή της εφαρμόσει το «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και αφετέρου γιατί το κεντρικό κράτος δεν συναίνεσε ποτέ να στηρίξει οικονομικά το σχέδιο απομάκρυνσης των Ρομά που σχεδίασε ο Δήμος, παρότι υπήρξε θετική εισήγηση για το θέμα από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.
Ας σταματήσουν επιτέλους να παριστάνουν τους ανήξερους!
Υ.Σ.1 Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει καταθέσει μηνύσεις στο Α.Τ. Χαλανδρίου για την παράνομη απόθεση οικοδομικών υλικών, με ταυτοποιημένα στοιχεία πινακίδων, καμία εξέλιξη όμως δεν υπάρχει στο θέμα.
Υ.Σ.2 Θα περιμέναμε τουλάχιστον η κ. Αγαπητού να είχε καλύτερη πληροφόρηση για το θέμα της απόθεσης μπάζων στην περιοχή από τον υποψήφιο δημοτικό της σύμβουλο και πρόεδρο του Συλλόγου Ρομά.»
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις4 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας9 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός6 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν