Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Από τη Φυλή ξεκίνησε η δράση «Υιοθετώ τον Στόχο 17: Αναδεικνύω ένα Πολιτιστικό Τοπόσημο ή Μνημείο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφετηρία το Δήμο Φυλής, το Δίκτυο SDG 17 Greece εγκαινιάζει τη δράση: «Υιοθετώ τον Στόχο 17: Αναδεικνύω ένα Πολιτιστικό Τοπόσημο ή Μνημείο δημιουργώντας ένα ψηφιακό πολιτιστικό μονοπάτι» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Adopt a Goal/Υιοθέτησε Έναν Στόχο» που έχει θεσμοθετήσει το Δίκτυο και έχουν υιοθετήσει τα μέλη του Δικτύου.

Την έναρξη της δράσης ανακοίνωσαν η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, παρουσία των Αντιδημάρχων του Δήμου. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης πραγματοποίησαν επίσκεψη στον υπό αναστήλωση Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Η προγραμματισμένη χαρτογράφηση και περιήγηση στα μνημεία του Δήμου που έχουν ενταχθεί στη δράση αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Πρόεδρος του Δικτύου SDG17Greece Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, με την ευκαιρία της έναρξης της δράσης, δήλωσε: «Η Φυλή είναι ένας από τους αρχαιότερους δήμους της Αττικής με μοναδικό ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα. Όμως, στη συνείδησή μας έχει συνδεθεί με τον τόπο που σηκώνει το βάρος των απορριμμάτων της πρωτεύουσας. Μια οπτική που το βέβαιο είναι ότι αδικεί αυτόν τον ιστορικό τόπο. Για αυτό και σε μια συμβολική κίνηση, αποφασίσαμε η αφετηρία της δράσης “Υιοθετώ τον Στόχο 17: Αναδεικνύω ένα Πολιτιστικό Τοπόσημο ή Μνημείο δημιουργώντας ένα ψηφιακό πολιτιστικό μονοπάτι” να γίνει από εδώ. Αυτός ο αναξιοποίητος πολιτισμικός θησαυρός μπορεί να αποτελέσει το όχημα για να μπορέσει ο Δήμος με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας να αναδείξει το
θετικό πρόσωπό του, να γίνει πόλος ενδιαφέροντος για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό. Ο πολιτισμός μπορεί να “ξεκλειδώσει” πολιτικές που στρέφουν το βλέμμα προς το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας ανοίγουν νέους ορίζοντες για την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της ιδιαίτερης ταυτότητας ενός τόπου καθιστώντας τα πολιτισμικά αγαθά προσβάσιμα από όλους. Ως Δίκτυο για την προώθηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές μας κοινωνίες, μέσα από τις πολιτικές μας στον τομέα του πολιτισμού έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε τον κρυμμένο πολιτισμικό και ιστορικό πλούτο της πατρίδας μας. Σήμερα κάνουμε την αρχή από τη Φυλή, θα συνεχίσουμε και με άλλους Δήμους μέλη αναδεικνύοντας τα τοπόσημα και μνημεία που έχουν επιλέξει για το δικό τους “ψηφιακό πολιτιστικό μονοπάτι”».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ