Ελάτε στην παρέα μας

Παλαιού Φαλήρου

Ο Γ. Φωστηρόπουλος στο Χ-τύπο: “Η μετάβαση της πόλης στην νέα εποχή έχει ξεκινήσει”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κ. Γ. Φωστηρόπουλος στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε τονίζει πως η μετάβαση της πόλης στη νέα εποχή έχει ξεκινήσει και αυτό γίνεται “με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και σχεδιασμό, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας παρουσιάζεται, στοχεύοντας σε μια πόλη ανθρώπινη και σύγχρονη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Παράλληλα, ο δήμαρχος έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό στις σημαντικότερες παρεμβάσεις της διοίκησης στην τρέχουσα δημοτική θητεία, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας, περιέγραψε τα όσα σημαντικά συμβαίνουν στο παραλιακό μέτωπο και τέλος μας μίλησε για το σπουδαίο έργο που υλοποιεί το ΕΔΔΥΠΠΥ στο οποίο είναι Αντιπρόεδρος.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου έχει ως εξής:

 

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή κάνοντας μας έναν απολογισμό στις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία.

Τα δύο πρώτα χρόνια της Δημοτικής μας Αρχής απέδειξαν ότι το Παλαιό Φάληρο έχει πολλές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να αναδειχθούν ακόμα και στις πιο ακατάλληλες συνθήκες. Οι απαιτήσεις των δημοτών είναι μεγάλες και οφείλουμε καθημερινά με τις επιλογές μας να τους δικαιώνουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Δεν χωρεί εφησυχασμός αλλά συνέχεια και διεύρυνση του έργου μας προς όφελος τους. Όλη την προηγούμενη περίοδο της καραντίνας, μαζί με τους συνεργάτες μου, εργασθήκαμε συστηματικά και οργανωμένα, προκειμένου να υποβληθούν σημαντικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για την πόλη, στα μεγάλα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και προς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Ήδη ανακοινώθηκε η έγκριση της χρηματοδότησης του μεγάλου έργου του υπόγειου πάρκινγκ στον Φλοίσβο, ενώ αναμένουμε σύντομα και άλλες σημαντικές εγκρίσεις και διευθετήσεις για μεγάλα τεχνικά έργα, όπως για παράδειγμα η ανακαίνιση του κτιρίου του Φλοίσβου και παρεμβάσεις στα σχολεία της πόλης μας. Και φυσικά όλα αυτά, έχοντας πάντα την ματιά μας και την προσοχή μας στην απαιτητική καθημερινότητα των δημοτών μας, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μας στηρίζουν. Άλλωστε η καθημερινότητα του δημότη, είναι αυτή που κρίνει κάθε δημοτική αρχή και είναι το πεδίο στο οποίο δοκιμαζόμαστε κάθε μέρα. Καθαριότητα και κοινωνική πολιτική βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας μας.

Όσον αφορά την καθαριότητα από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε στις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα μας. Νέος εξοπλισμός, αλλαγή δρομολογίων αποκομιδής, επανεξέταση της λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας και λειτουργία της σε νέες βάσεις, νέο σύστημα επόπτευσης και παρακολούθησης της κατάστασης στις γειτονιές, επέκταση του συστήματος ανακύκλωσης με νέες δυνατότητες και ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα ανακύκλωσης. Όλες οι παραπάνω ενέργειες αποδίδουν και μας δίνουν την δυνατότητα σε περιόδους κρίσεων και απεργιών όχι μόνο να λειτουργούμε αλλά να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή και λειτουργική. Αλλά και στα θέματα υγείας και πρόνοιας η Δημοτικής μας Αρχή ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στήριξε του αδύναμους και τους άτυχους, όλους εκείνους που οι δυσκολίες της ζωής τους έθεσαν προσωρινά στο περιθώριο. Τα κοινωνικά μας συσσίτια υποστηρίζουν τουλάχιστον 500 άπορους συμπολίτες μας ενώ και το κοινωνικό μας παντοπωλείο λειτουργεί με ασφαλείς και διαφανείς μηχανισμούς συλλογής των διαφόρων ειδών ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων που συγκεντρώνει ο δήμος. Παράλληλα στους παιδικούς σταθμούς μας, εξυπηρετούνται πάνω από 450 παιδάκια και νήπια προσφέροντας σημαντικό έργο φροντίδας, προσχολικής αγωγής και παιδείας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη προσφοράς και αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας την ευαισθησία μας.

 

Πώς ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην πανδημία ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου; Με ποιους τρόπους στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και των επαγγελματιών;

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010 και εντάθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού, άλλαξε τα πάντα στην χώρα μας. Σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον, οι πολίτες έστρεψαν το βλέμμα τους πολύ περισσότερο στους δήμους ζητώντας από την αυτοδιοίκηση να γίνει σε πολλές περιπτώσεις ο εγγυητής της νέας καθημερινότητας και ο θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής. Η τοπική αυτοδιοίκηση τα κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και μάλιστα επιτυχώς, διαμορφώνοντας μια σημαντική ομπρέλα προστασίας των δημοτών και υπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Κάτι που πλέον αναγνωρίζεται από όλους. Ο κορωνοϊός ειδικότερα, δοκίμασε τις αντοχές μας αλλά και τις δυνατότητες μας. Άλλαξε τη ζωή όλων και δημιούργησε νέα δεδομένα. Κληθήκαμε σαν Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσουμε το πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας και με την στήριξη και την συστράτευση όλων, τα καταφέραμε. Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και θα έλεγα ότι ο Δήμος μας, όχι μόνο τα κατάφερε αλλά πλέον αναγνωρίζεται από όλους ως ένας αποτελεσματικός και αξιόπιστος μηχανισμός στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και κάθε άλλης κρίσης. Όσον αφορά τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της πόλης μας, που δίνει την μάχη για την επιβίωση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, η στήριξη του αποτέλεσε βασικό στόχο μας και κυρίαρχη πρόκληση. Από την πρώτη στιγμή, συμβάλαμε θετικά και στηρίξαμε τον μικρομεσαίο της γειτονιάς έμπρακτα και ουσιαστικά, με στοχευμένα μέτρα, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και η επιβίωση του καθώς και η ανταγωνιστικότητα του, αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την επαναφορά στην κανονικότητα. Παράλληλα σε συνεργασία και από κοινού με τα επιμελητήρια προσφέραμε ενημέρωση και ευαισθητοποιήσαμε τους καταναλωτές προκειμένου να στηριχθούν έμπρακτα οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά της πόλης με στόχο τις μικρότερες δυνατές απώλειες και τη διατήρηση των θέσεων εργασία, στην δύσκολη συγκυρία που ζούμε.

 

 

Οι εικόνες από την ανάπλαση της παραλίας σας, εντυπωσιάζουν. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ακτογραμμή του Παλαιού Φαλήρου;

Το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας, αυτό το κόσμημα για το Φάληρο, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας μας, προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της περιοχής μας. Για τη Δημοτική μας Αρχή, η ακτή και το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε. Χωρίς την θάλασσα το Παλαιό Φάληρο δεν θα είχε ούτε την ταυτότητα, ούτε τον χαρακτήρα που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Για αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε το θαλάσσιο μέτωπο, να το αναβαθμίσουμε και να το προσφέρουμε στους κατοίκους μας και στους επισκέπτες μας καθαρό, λειτουργικό και ασφαλές. Στόχος είναι η παραλία μας να αποκτήσει την παλιά της αίγλη και σε αυτή την κατεύθυνση προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που την ομόρφυναν, την έκαναν πιο λειτουργική και κυρίως την ανέδειξαν. Με στόχο αφενός οι δημότες να απολαμβάνουν καθημερινά μιας ξεχωριστής ποιότητας ζωή και αφετέρου την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου όλο τον χρόνο, και τους 12 μήνες, με οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκαν ομπρέλες, αποδυτήρια, ντουζιέρες, διάδρομοι, κιόσκια, παγκάκια, υποδομές για ΑΜΕΑ ενώ με τις φυτεύσεις, δημιουργήθηκαν χώροι πρασίνου, απόλυτα εναρμονισμένοι με το φυσικό περιβάλλον της παραλίας. Δημιουργήσαμε έτσι μια όαση δροσιάς στην παραλία μας, και η αποδοχή και η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια μας είναι ιδιαίτερα θετική. Ένας νέος δημιουργικός κύκλος και μια νέα περίοδος άνοιξε για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του παραλιακού μας μετώπου και είμαι σίγουρος ότι το Παλαιό Φάληρο θα κερδίσει το μερτικό που του αναλογεί στην περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα. Το αξίζει η πόλη μας, το αξίζουν οι άνθρωποί της.

 

 

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου στο τέλος της δημοτικής περιόδου; Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;

Ως Δημοτική Αρχή παραλάβαμε τον πήχη ψηλά και θέλουμε να τον πάμε ακόμα ψηλότερα. Είμαστε ένας Δήμος ευλογημένος από τον Θεό. Με πλούσιο φυσικό κάλλος και ταυτόχρονα τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Οραματιζόμαστε και καθημερινά μοχθούμε, για ένα μοντέλο αειφόρου βιώσιμης και ήπιας ανάπτυξης προς όφελος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μας. Μια ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με διαφάνεια στη χρήση των πόρων, στη λήψη των αποφάσεων και την παροχή των υπηρεσιών και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Θεωρώ ότι πλέον στο Παλαιό Φάληρο αυτό το έχουμε κατακτήσει όλοι μαζί. Δήμος, φορείς, κοινότητα. Και, πλέον, η μετάβαση της πόλης στη νέα εποχή έχει ξεκινήσει. Με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και σχεδιασμό, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας παρουσιάζεται, στοχεύοντας σε μια πόλη ανθρώπινη και σύγχρονη.

 

 

Ως Αντιπρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε τους πολίτες για τις δράσεις που αναπτύσσει το ΕΔΔΥΠΠΥ;

Η δουλειά που γίνεται από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων στο τομέα της πρόληψης και της πρόνοιας της δημόσιας υγείας στους Δήμους, είναι αξιέπαινη και πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα. Με τις δράσεις του, το Δίκτυο ενημερώνει υπεύθυνα και κυρίως ευαισθητοποιεί για τις σημαντικότερες ασθένειες της εποχής μας, που ταλαιπωρούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, και η αξία αυτού του έργου αναδεικνύεται ιδιαίτερα στην δύσκολη και αρνητική συγκυρία που ζούμε εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Το Δίκτυο προσφέρει πολλά με τον τεκμηριωμένο επιστημονικό του λόγο, με την τεχνογνωσία του και κυρίως με το ξεχωριστό επιστημονικό και στελεχιακό του δυναμικό. Όλα αυτά αποτελούν πολύτιμα εφόδια στην προσπάθεια των ΟΤΑ σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας του κοινού και δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας στις τοπικές κοινωνίες μας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ