Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Μεταμόρφωσης: Πέρασε με ψήφους της συμπολίτευσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Για συνεχιζόμενα έργα χωρίς όραμα κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Το ποσό των 20.427.133,16 ευρώ προβλέπει ο Προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Μεταμόρφωσης, που εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Μάλιστα, ο δήμαρχος, κ. Στράτος Σαραούδας υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι η διοίκηση θα καταφέρει να υλοποιήσει έως και το 95% των προγραμματισμένων έργων, καθώς έχει δουλέψει μεθοδικά και για αυτό το λόγο ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους εργαζόμενους του δήμου που σχετίζονται με τα έργα. Να σημειωθεί πως τα σημαντικότερα έργα θα πραγματοποιηθούν με κονδύλια εκτός δήμου.

 

Συνεχιζόμενα έργα

Σύμφωνα με την αναλυτική εισήγηση που έκανε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης στο δημοτικό συμβούλιο, οι κάτοικοι της πόλης θα αναμένουν να δουν πολλά και σημαντικά έργα τους επόμενους μήνες. Αρχικά στάθηκε στα συνεχιζόμενα έργα. Αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να παραδοθεί ξανά προς χρήση το δημοτικό κολυμβητήριο, στο οποίο έγινε ριζική ανάπλαση και πλέον είναι από τα πιο σύγχρονα της Αττικής.

Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζουν οι ασφαλτοστρώσεις, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακόμα προβλέπεται να κατασκευαστούν οδοί ήπιας κυκλοφορίας και να συντηρηθούν πεζοδρόμια που κρίνεται απαραίτητο, επίσης με χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ προγραμματίζονται και άλλες σημαντικές διανοίξεις οδών, μέσα από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Στην τελική ευθεία έχει μπει και η διαμόρφωση των οδών του κόμβου της Τατοΐου στο ύψος του Προαστιακού Σταθμού, έργο άνω του μισού εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια.

Ακόμη, ένα έργο που περίμεναν για πολλά χρόνια στη Μεταμόρφωση είναι η ανάπλαση του Κοιμητηρίου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες, οι οποίες και θα συνεχιστούν για να βελτιώσουν την κατάσταση στο νεκροταφείο της πόλης.

Βέβαια, από το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το κλειστό γήπεδο με τη μορφή μπαλονιού που πρόκειται να κατασκευαστεί στον χώρο δίπλα στο 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων που ήδη υλοποιείται στο 1ο Λύκειο και στο 1ο Δημοτικό αλλά και σε μικρότερες παρεμβάσεις και συντηρήσεις σε όλους τους τομείς της πόλης. Τόνισε σε εκείνο το σημείο πως πρόκειται για συνεχιζόμενα έργα που φτάνουν τα 10.971.000 ευρώ και έχουν ορίζοντα υλοποίησης τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

 

Νέα έργα

Περιγράφοντας τα νέα έργα που προβλέπονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, ο κ. Σαραούδας ξεκίνησε με τα αντιπλημμυρικά που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, τις νέες διανοίξεις οδών και την ανακατασκευή δρόμων της πόλης. Μετά αναφέρθηκε στην Ανάπλαση του Κοιμητηρίου που ο δήμος θα προσπαθήσει να την χρηματοδοτήσει από την Περιφέρεια.

Επίσης, σχεδιάζεται η συντήρηση και ανακατασκευή του γηπέδου 5χ5 στον Λόφο Δηλαβέρη από το Αντώνης Τρίτσης.

Υπάρχει κωδικός με ποσό 565.000 ευρώ για την αναβάθμιση των αυλών των σχολείων από το Πράσινο ταμείο.

Επίσης, ο δήμος θα κατασκευάσει παιδική χαρά στο ΟΤ 72 η οποία αν δεν ενταχθεί στην Περιφέρεια θα γίνει ιδίους πόρους, ενώ το ίδιο στοχεύει και για την κατασκευή της πλατείας στον οδό Δεκελείας. Στο τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για την εφαρμογή της Κυκλοφοριακής Μελέτης που προβλέπεται από το ΣΒΑΚ, καθώς και η επέκταση του Αδριάνειου στη Μεταμόρφωση. Μαζί με τις συντηρήσεις που προβλέπονται και τις καθιερωμένες παρεμβάσεις στη δημοτική περιουσία, τα νέα έργα είναι ύψους 5 εκατ. ευρώ.

 

Τι θα γίνει με τον παλαιό Ναό

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας αναφέρθηκε στη συνέχεια στις Μελέτες που κάνει ο δήμος για νέα έργα στην πόλη και έκανε ειδική αναφορά στην αποκατάσταση του παλαιού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο. Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος η δημοπράτηση είναι στην τελική ευθεία και εξήγησε τις δυσκολίες που υπάρχουν όταν πρόκειται για Ναό, καθώς δεν είναι κτίριο στο οποίο μπορείς να παρέμβεις τόσο εύκολα. Χρειάστηκε να “περάσουν” η Αρχαιολογία, η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και αφού εγγράφως έδωσαν την άδεια μπόρεσε ο δήμος να πάει στο επόμενο βήμα. “Άμεσα θα έχουμε τον τρόπο κατασκευής της νέας εκκλησίας” είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

 

 

Μετρό και αντικειμενικές αξίες

Πριν τοποθετηθούν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά ζητήματα ο υποψήφιος δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Τάσος Τζίτζιφας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό και στο πόσο αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί σταθμός του Μετρό στη Μεταμόρφωση. Το άλλο ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης που είχαν οι αντικειμενικές αξίες στη Μεταμόρφωση. Και για τα δύο θέματα ο δήμαρχος είπε ο δήμος κινείται μεθοδικά ώστε να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός.

 

 

Καταψήφισε η αντιπολίτευση

“Δεν πρόκειται για αναπτυξιακό Τεχνικό Πρόγραμμα που θα βελτιώσει την πόλη μας” είπε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Χρονόπουλος και δήλωσε πως η παράταξη θα το καταψηφίσει. Επίσης ο κ. Χρονόπουλος άσκησε κριτική στην διοίκηση για το λόγο ότι στα συνεχιζόμενα έργα η απορρόφηση ήταν 1,8 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, ο οποίος τόνισε πως “τίποτα οραματικό και σημαντικό για την πόλη έχει προχωρήσει γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα για το Κτήμα Δηλαβέρη και το ΒΙΟΠΑ” και δήλωσε πως θα το καταψηφίσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Σάββας Νάνος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών” εξήγησε τους λόγους που θα το καταψηφίσει και είπε απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο ότι “η μοναδική ελπίδα για τη Μεταμόρφωση είναι ότι αυτό είναι το τελευταίο Τεχνικό Πρόγραμμα που καταθέτετε κύριε Σαραούδα”.

Ο κ. Παναγιώτης Μακρίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης επέκρινε την δημοτική αρχή λέγοντας ότι “δεν μπορείτε να κάνετε ούτε τα απλά”.

Τον κύκλο των επικεφαλής της μειοψηφίας έκλεισε ο κ. Δημήτρης Πεπαρίδης για λογαριασμό της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση” τονίζοντας, μεταξύ άλλων: “Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι σε μεγάλο βαθμό συνεχιζόμενο των προηγούμενων που στερείται οράματος και πολιτικής βούλησης για ριζική αλλαγή της πόλης”. Ενώ υπογράμμισε ότι “αν και φτάνουμε στο 2023 η Μεταμόρφωση δεν έχει πολιτιστικό χώρο”.

Ακολούθως τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης τσίκνας, ο οποίος είπε: “Η εισήγηση του δημάρχου μου θύμισε την κόρη μου όταν ήταν 3 ετών, που ήταν στο δωμάτιό της και έπαιζε μόνη της και μίλαγε στους φανταστικούς της φίλους και τους ζωγράφιζε. Έτσι και ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης κάθεται στο γραφείο του και φαντάζεται μία πόλη και έρχεται εδώ και μας την περιγράφει.”

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η εισήγηση της διοίκησης εγκρίθηκε με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ