Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης: Αίτημα για σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. με θέμα το νέο εκλογικό νόμο

0

Τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης με αφορμή το νέο εκλογικό νόμο που ορίζει η κυβέρνηση.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

“Η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση νόμου για νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Οι άξονες της πρότασης είναι οι εξής:
– Εκλογή δήμαρχου/περιφερειάρχη με ποσοστό 43%
– Τα 3/5 των εδρών δίνονται στον επιτυχόντα συνδυασμό και τα 2/5 στην αντιπολίτευση.
– Τίθεται όριο για την κατανομή των εδρών το 3%.
– Μειώνεται ο αριθμός των εδρών σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με μια κλιμάκωση από τους μικρούς δήμους στους μεγαλύτερους.
– Επαναφέρεται το κοινό ψηφοδέλτιο δήμων και κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων και μπαίνει ως προϋπόθεση εγκυρότητας του ψηφοδελτίου ο συνδυασμός να κατεβάσει τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων στο σύνολο των κοινοτήτων. Στην Αττική καταργούνται οι κοινότητες πλην
ορισμένων εξαιρέσεων.
– Διατηρείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων.
– Αυξάνονται κατά πολύ τα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα κατά 150% για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, κατά 100% για τους υποψήφιους δημάρχους και κατά 60% για τους περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους.

Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης φέρνει νέους απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο μετατρέποντας δήμους και Περιφέρειες σε μοχλό για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτηρίζουμε ως προκλητικό και αντιδραστικό το εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση γιατί «στην ουσία θέλουν, μέσω και του εκλογικού νόμου, να γίνεται διαχείριση των δήμων από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα», ενώ ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε υπέρ της απλής, ανόθευτης αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου, του να μην υπάρχει 2ος γύρος, να μη μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων σε όλα τα επίπεδα.

Ζητάμε να συνεδριάσει άμεσα και έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Μακρίδης Παναγιώτης
Μολύβας Γρηγόρης”

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.