Ελάτε στην παρέα μας

Ελληνικού - Αργυρούπολης

Επιτυχημένη η Ετήσια Άσκηση Πολιτικής Προστασίας «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ 2024»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μεγάλη ετήσια άσκηση Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ 2024» για την προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει της Αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε στον Υμηττό, την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, με ορμητήριο το Πυροφυλάκιο Ελληνικού Αργυρούπολης και πεδίο άσκησης το σημείο Βόρεια από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στην Αργυρούπολη.

Κατά την άσκηση ελέγχθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και ενδυναμώθηκε η συνεργασία και η επικοινωνία των εμπλεκόμενων φορέων. Το σενάριο προέβλεπε διαχείριση δασικού συμβάντος στον τομέα διοικητικών ορίων του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης.

Η άσκηση αποσκοπούσε, στην εκπαίδευση του προσωπικού στην ορθή εκτέλεση επικοινωνιών, την κατάδειξη από το Πυροφυλάκιο μέσω Googlemaps του συμβάντος, την δημιουργία συμβάντος στο Civil Engage, και ανάθεση πόρων και καθοδήγησης των οχημάτων σε ιδανική θέση για την εκτέλεση ενεργειών για την άμεση προσβολή συμβάντος πυρκαγιάς. Η άσκηση εστίασε στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την κοινή γλώσσα επικοινωνίας στο πεδίο.

Στην άσκηση συμμετείχε η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης (ΕΟΔΠΕΑ), υπό την αιγίδα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με τη συνδρομή του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), με την τιμητική παρουσία του Διοικητή του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Αντιπύραρχο κ. Κακλέα Σωτήρη.

Ο καιρός υπήρξε σύμμαχος και διευκόλυνε τη διεξαγωγή όλων των σταδίων, με τους δεκάδες εθελοντές να δείχνουν απαράμιλλο ζήλο και θερμή ανταπόκριση στο κάλεσμα συμμετοχής που τους απευθύνθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της άσκησης εστάλη δοκιμαστικό μήνυμα ενεργοποίησης και άμεσης ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εθελοντών και υπηρεσιακών, καθώς και των εμπλεκομένων του μηχανισμού του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ενώ και με την ολοκλήρωσής της εστάλη νέο δοκιμαστικό μήνυμα που ενημέρωνε για τη λήξη της.

Στον απολογισμό της δράσης αξιοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα, τα οποία λειτούργησαν στο ακέραιο – όπως τα τρία πυροσβεστικά οχήματα άμεσης προσβολής φωτιάς «Αργυρούπολη 1», «Αργυρούπολη 3», «Αργυρούπολη 5», η υδροφόρα του Δήμου «Αργυρούπολη 2», η υδροφόρα του ΣΠΑΥ «ΣΠΑΥ 2», φορτηγά και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας και μεταφοράς προσωπικού, οι θερμικοί ανιχνευτές έγκαιρης προειδοποίησης φωτιάς, ενεργοποιήθηκε το κέντρο ψηφιακών επικοινωνιών, χρησιμοποιήθηκαν οι δεξαμενές και οι κρουνοί πλήρωσης, ενεργοποιήθηκαν τα υδροβόλα διαβροχής, δραστηριοποιήθηκε το πεζοπόρο τμήμα και η ομάδα διάσωσης.

Παράλληλα ειδοποιήθηκε η αρμόδια Εντεταλμένη Σύμβουλος Επικρατείας και Αστικής Πανίδας Ειρήνη Στελλάκη για την συμβολή της και την ενεργοποίηση του μηχανισμού μεταφοράς και διάσωσης των απειλούμενων ζώων από το μέτωπο του συμβάντος.

«Η άσκηση αυτή ήταν το επιστέγασμα, εκατοντάδων ωρών εκπαίδευσης (όλο τον χειμώνα) και τη μάχιμη στιγμή έδωσαν απίστευτη ενέργεια και οι Εθελοντές μας και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας έδειξαν έμπρακτα την ετοιμότητά τους για την μεγάλη μάχη της προστασίας του βουνού μας. Έχοντας την άποψη ότι οι ασκήσεις δεν είναι για να πετυχαίνουν αλλά για να αναδεικνύουν τις αδυναμίες ώστε γινόμαστε καλύτεροι, παραμένουμε πάντα ενεργοί στο πεδίο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Συντήρησης Πόλης & Πολιτικής Προστασίας και επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας (ΕΟΔΠΕΑ) Βασίλης Κρητικός.

«Επενδύουμε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή και ευχόμαστε η αντιπυρική περίοδος, να σημειώσει τα ελάχιστα δυνατά συμβάντα, χωρίς να απειλήσει το πράσινο μας, την ανάσα μας. Στόχος ο Υμηττός μας να παραμείνει πράσινος και ζωντανός!!!» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και τόνισε ότι η αξία των ανθρώπων που συνέδραμαν στην άσκηση αποδείχτηκε στο ακέραιο και επαληθεύτηκε ότι όλοι, υλικοτεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργούν με συγχρονισμό και ανταποκρίνονται επαρκώς. Και εξέφρασε «Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, εργαζόμενους και εθελοντές και Καλή δύναμη στην αντιπυρική περίοδο που ξεκινά».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ