Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Ανακοίνωση Σωματείου Συνταξιούχων Βορείων για το Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Σωματείο Συνταξιούχων Βορείων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου, την υποστελέχωσή του και ως επακόλουθο “το σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών και οι σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του”.

 

Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο:

“Το τελευταίο διάστημα, ενώ βρίσκονται σε έξαρση, οι ιώσεις (όπως π.χ. ο COVID) και άλλες λοιμώξεις, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε όλο και χειρότερη κατάσταση, υποστελεχωμένα με λειψό προσωπικό, με την κυβέρνηση όχι μόνο να μην παίρνει μέτρα αλλά και να απειλεί τις διοικήσεις ότι δεν θα συνεχίσουν αν δεν καλύπτουν τους προϋπολογισμούς τους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων όλων των κυβερνήσεων που έχουν φέρει σε άθλια κατάσταση την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του λαού στην Υγεία, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, όσο και στο κατ’ όνομα δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο συνεχώς προσαρμόζει τη λειτουργία του με τα επιχειρηματικά κριτήρια και με τις εμπορευματοποιημένες παροχές των εργασιών του, είτε έμμεσα πουλώντας στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε άμεσα στους ασθενείς με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και διευρύνοντας την αγορά εντός και εκτός των δημόσιων Μονάδων Υγείας. Αυτό είναι το λεγόμενο νέο ΕΣΥ που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση.

Οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια υλοποιούν μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των ιδιωτικών ομίλων:
• Με την υπονόμευση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δομών, με τη συρρίκνωση, συγχώνευση, ακόμη και κατάργηση ειδικών μονάδων, κλινικών και με το κλείσιμο νοσοκομείων.
• Με την άρνηση αναπλήρωσης μεγάλων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων, παραιτήσεων.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο διάστημα κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων για την επέκταση των λεγόμενων Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όπου οι ιδιώτες θα χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν τις μπίζνες τους.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.), πολλά από τα οποία οδηγούνται σε κλείσιμο.

Το Κ.Υ. Αμαρουσίου, που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή (Μαρούσι, Διόνυσο, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Πεύκη, Μελίσσια, Σταμάτα, κ.α.) λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις από γιατρούς (Καρδιολόγους, Πνευμονολόγους, Ω.Ρ.Λ., Δερματολόγους, Ρευματολόγους, Ακτινολόγους, Ορθοπεδικούς, κ.α.), ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Το Κ.Υ. καλύπτει επίσης το Γιατρό Εργασίας του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και εφημερίες άλλων Κ.Υ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κ.Υ.

Καλούμε όλους τους κατοίκους των Δήμων να διεκδικήσουμε:
• Την 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ.
• Την πλήρη στελέχωση από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων με:
• Οικογενειακούς γιατρούς
• Υγειονομικούς όλων των κλάδων
• Σύνδεση των Κ.Υ. με την οικογένεια, τα σχολεία, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τον αθλητισμό, τους τόπους δουλειάς
• Εξειδικευμένες υπηρεσίες για παιδιά ΑΜΕΑ
• Είμαστε αντίθετοι να δοθούν οι αρμοδιότητες της Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας, Ένωση Γονέων – Κηδεμόνων Κηφισιάς, Ομάδα Γυναικών Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Νέου Αμαρουσίου, Σύλλογος Γυναικών Μελισσίων, Σύλλογος Γυναικών Πεύκης – Λυκόβρυσης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου, Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού, Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Αμαρουσίου, Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Πεύκης – Λυκόβρυσης, Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Αμαρουσίου και γύρω Δήμων, Γιατροί του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου.

Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη 20 Φλεβάρη στις 6:30 μμ στον Σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ