Ελάτε στην παρέα μας

Βριλησσίων

Η μάθηση στα χρόνια του covid βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας παιδείας του Δήμου Βριλησσίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύτιμα τα συμπεράσματα της Ημερίδας Παιδείας για τις Διαφοροποιήσεις και τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας μάθησης στα χρόνια του covid που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο Πάρκο Μπακογιάννη.

Στην ημερίδα συμμετείχαν συνολικά 11 ομιλητές. Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ε. Παπάνης, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών & Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων κ. Κων/νος Βαφειάδης, και η σύμβουλος εκπαίδευσης κα Ν. Τσουμάκη έκαναν την πλήρη αποτύπωση της παρούσας κατάστασης σε οικονομικό, εκπαιδευτικό και ψυχολογικό επίπεδο αντίστοιχα.

Στο δεύτερο μέρος, η προϊστάμενη του 4ου νηπιαγωγείου κα Ν. Λέρτα εκπροσωπώντας τα νηπιαγωγεία, η διευθύντρια του 1ου δημοτικού κα Λ. Καλογεράκη εκπροσωπώντας τα δημοτικά, η εκπαιδευτικός κα Ε. Βασιλογιάννη από το 1ο γυμνάσιο, η διευθύντρια κα Μ. Φουσέκα από το 2ο Γυμνάσιο, η εκπαιδευτικός κα Ε. Παπαδοπούλου από το 1ο λύκειο, και η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κα Βασιλείου, υπό τον συντονισμό του Γ. Κοσμόπουλου – διευθυντή του 4ου Δημοτικού, παρουσίασαν στο κοινό τα βιώματά τους από την καθημερινότητά τους και ανέλυσαν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά χαρακτηριστικά της covid και meta covid περιόδου. Επίσης, συμμετείχαν η μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 2oυ Γυμνασίου Σοφία Παπαρσένη και η φοιτήτρια ψυχολογίας και πρώην μαθήτρια του 1ου Λυκείου Εβελίνα Παπαθεοδώρου.

Ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν και παρουσιάστηκαν από τον υπεύθυνο κ. Κ. Πολίτη ήταν:

  • Μεγάλες αλλαγές υπήρξαν στις καθημερινές συνήθειες των μαθητών, με περισσότερο stress, άγχος και αρνητικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά, την μαθησιακή τους εξέλιξη και την ψυχική τους υγεία. Αυξήθηκε η έκθεσή τους στην ενδοοικογενειακή βία, ενώ παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά και ο χρόνος τους μπροστά από μία οθόνη.
  • Η πολύμηνη εφαρμογή αποκλειστικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επέτεινε τις αρνητικές επιπτώσεις της κόπωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν έλαβαν την κατάλληλη υποστήριξη, 60% έλαβαν επαγγελματική υποστήριξη και 18% δήλωσαν υψηλή ανάγκη υποστήριξης προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες εκπαιδευτικές συνθήκες και τις ανάγκες που προέκυψαν αλλά συμμετείχαν και οικονομικά για το καθημερινό έργο τους.
  • Η πανδημία έθεσε τον ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαίδευση στο προσκήνιο. Ο δήμος Βριλησσίων με καθημερινή συνεργασία με τη σχολική κοινότητα ανταποκρίθηκε με επιτυχία στη σύνθετη αυτή πρόκληση σε όλα τα επίπεδα: Προστασία της υγείας, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, απολυμάνσεις χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών, κ.α.

‘Θέληση της δημοτικής μας αρχής είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου εργασίας, επαφής και επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των γονέων, των μαθητών και του Δήμου μέσα από το οποίο με στοχευμένες δράσεις επιδιώκουμε θετικά αποτελέσματα συμβατά με τη διαρκή αναβάθμιση της σχολικής ζωής των μαθητών’ δήλωσε ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης Σοφία Χαντζάρα , η οποία είχε τη συνολική ευθύνη των εργασιών της ημερίδας, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη στήριξή τους, δήλωσε ότι ‘Η εκπαίδευση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη και γι’ αυτό ήταν χρέος μας να διοργανωθεί αυτή η ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των βαθμίδων της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονιών’.

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Υπ. Παιδείας κ. Α. Παπακωνσταντίνου, η Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα κα Λ. Κεφαλογιάννη, η Αντιδήμαρχος Ανθρώπινων Πόρων & Διοικητικών Υπηρεσιών κα Χ. Μαλακού, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Α. Μαυραγάνης, ο Πρόεδρος της 2ης Σχολικής Επιτροπής κ. Α. Εγκολφόπουλος, ο σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Α. Γιαννίκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Τ. Δημητρίου, κα Σ. Μαντινίδου, κ. Χ. Γούναρης, κ. Τ. Χρηστάκης και κα Τ.Μητσοτάκη, η Πρόεδρος του Κέντρου Φροντίδας Ατόμων με νοητική στέρηση ‘Εστία’ κα Ε. Προκοπάκη και η υπεύθυνη Στεγών του κέντρου κα Χ. Νίνη, η υποψήφια βουλευτής κα Ρ. Ζαρκαδούλα, οι διευθύντριες του 5ου Δημ. κα Μπάστα ,του 1ου Γυμνασίου κα Σύρμα, του 2ου Λυκείου κα Α.Χαρίση, πολλοί εκπαιδευτικοί, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Δ. Γκιουρτσίδης, μέλη των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Αθλητικών συλλόγων και πλήθος δημοτών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ