Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ανάπτυξη του διεπιστημονικού διαλόγου για τη βαθύτερη κατανόηση και διαχείριση των διαχρονικών συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής, ιδίως στα πλαίσια της συνύπαρξης με άλλες νευροαναπτυξιακές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Τις εργασίες του τριήμερου Πανελλήνιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας “Από το Παιδί στον Ενήλικα”(6 -8 Οκτωβρίου), χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στη σημασία της σωστής ενημέρωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού, σχετικά με τη φύση της διαταραχής υπογράμμισε:
«Οι παιδαγωγοί είναι οι πρώτοι που μπορούν να ανιχνεύσουν εάν η συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί να παραπέμψει στην εκδήλωση της συγκεκριμένης διαταραχής, μέσα από την καθημερινή συναναστροφή με το παιδί και την παρατήρηση της συμπεριφοράς του μέσα στο σχολικό περιβάλλον.
Για αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το εκπαιδευτικό προσωπικό να είναι σωστά ενημερωμένο σχετικά με τη φύση της διαταραχής, τα χαρακτηριστικά της και τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης της.
Επιστημονικές συναντήσεις όπως η σημερινή συμβάλλουν στην κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης πάνω στα γνωρίσματα και στις ιδιαιτερότητες της πάθησης αλλά και όσον αφορά στα νέα επιστημονικά δεδομένα στη θεραπεία και αντιμετώπισή της.»
Το ζητούμενο, τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ «είναι να μπορεί να εξασφαλιστεί καλή ποιότητα ζωής για το παιδί και μέσα από το συνδυασμό των θεραπευτικών μεθόδων να βελτιωθεί η υγεία του, η συμπεριφορά του και η κοινωνική δραστηριοποίησή του.
Δάσκαλοι και γονείς μπορούν να συνεργαστούν και να δώσουν την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση και λύση στο κάθε παιδί που παρουσιάζει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.»
Μέσα από το συνέδριο, πρόσθεσε, « είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τα νέα μέσα θεραπείας της διαταραχής που μπορείτε να αξιοποιήσετε προς όφελος των παιδιών που πάσχουν».
Στις παρουσιάσεις του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν παρουσιάσεις σε σύγχρονα δεδομένα έρευνας και καθημερινής πρακτικής σε πολλαπλούς τομείς, όπως νευροβιολογίας, ψυχομετρίας, θεραπειών και διαχείρισης των ελλειμμάτων, εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, υποστήριξης των ατόμων κάθε ηλικίας με ΔΕΠΥ και των οικογενειών τους, καθώς και σε θέματα κοινωνικής επικαιρότητας.
Οι τρέχουσες εξελίξεις αναδείχτηκαν μέσα από ειδικές διαλέξεις διακεκριμένων προσκεκλημένων ελλήνων και διεθνών ομιλητών, ευρείας θεματολογίας, συμπόσια ολομέλειας, παράλληλες ομάδες εργασίας και εκπαίδευσης, συνεδρίες νέων επιστημόνων, βιωματικά εργαστήρια και κλινικά φροντιστήρια εφαρμοσμένου χαρακτήρα, ελεύθερες προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ