Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Γιορτή και εγκαίνια στο Βύρωνα στο γήπεδο «Δημήτρης Νικολαΐδης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιόρτασε ο Βύρωνας το νέο γήπεδο που παρέδωσε η Δημοτική Αρχή, χθες, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου, των 5χ5 και του περιβάλλοντος χώρου, στην περιοχή Εργάνη.
Πλήθος κόσμου στις κερκίδες, παιδιά των ακαδημιών, γονείς, απλοί φίλαθλοι, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, στελέχη και υπάλληλοι του Δήμου, συνέθεσαν ένα όμορφο ανθρώπινο «μωσαϊκό», δίνοντας χρώμα και παλμό, τιμώντας τον αείμνηστο Δημήτρη Νικολαΐδη και βοηθώντας τους αθλητές που αγωνίσθηκαν.

Και εγένετο… γήπεδο «Δημήτρης Νικολαΐδης»
Σε μια σεμνή τελετή που έδωσε το παρών όλος σχεδόν ο αθλητικός και πολιτικός Βύρωνας, τιμήθηκε ο αείμνηστος Δήμαρχος Βύρωνα Δημήτρης Νικολαΐδης. Μετά την ονοματοδοσία από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης παρέδωσε τιμητική πλακέτα στους συγγενείς του εμβληματικού Δημάρχου, την κόρη του Αικατερίνη Νικολαΐδη και τα εγγόνια του Δημήτρη και Μαρία Γεωργακάκη, τιμώντας τη μνήμη του Δημήτρη Νικολαΐδη, ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με τη δράση του στην ευρύτερη περιοχή της Εργάνης με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποτέλεσαν την αρχή ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος και να δημιουργηθούν το Θέατρο Βράχων, κοιτίδα πολιτισμού όλης της Αθήνας και φυσικά ο αθλητικός πυρήνας με την πλειάδα αθλητικών εγκαταστάσεων όπου δίνουν καθημερινά το παρών αθλητές και αθλούμενοι.
Στον Δήμαρχο Βύρωνα δόθηκε από το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου, συμβολικά μια αγωνιστική αμφίεση (σαν και αυτή που φορούσαν οι αθλητές της μεικτής Βύρωνα), όπου είχε το σύνθημα «Ο Αθλητισμός μας ενώνει», ενώ έφερε τον αριθμό «1», ως ο πρώτος πολίτης της πόλης. Θα τολμούσαμε να αναφέρουμε και για να αποκρούει τις «μπαλιές» της αντιπολίτευσης.

Ο Αθλητισμός ενώνει
Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στα τμήματα υποδομής των ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης. Οι λιλιπούτειοι αθλητές αγωνίσθηκαν για τη…φανέλα που είχε το σύνθημα «Ο Αθλητισμός Ενώνει». Αναφορά στην αθλητική αμφίεση που είχε ετοιμάσει και προσέφερε ο Δήμος Βύρωνα στους μικρούς αθλητές, που τίμησαν με την αγωνιστική τους παρουσία όντας μέλη διαφορετικών αθλητικών συλλόγων του Βύρωνα, δείχνοντας πως το μέλλον είναι λαμπρό και ενιαίο για την πόλη μας.

Αγώνας Παλαιμάχων: Ο Μίμης, ο Τότης και τα άλλα «παιδιά»… του ΠΑΟ και του Βύρωνα
Την ανακατασκευή του γηπέδου, τον Δημήτρη Νικολαΐδη και τον Βύρωνα τίμησαν με την παρουσία τους οι Παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού και της Μεικτής Βύρωνα.
Έδωσαν το παρών η γενιά του «Γουέμπλει» – της μεγαλύτερης επιτυχίας αθλητικού συλλόγου στην Ευρώπη – της συμμετοχής στον Τελικό Πρωταθλητριών του 1971 εναντίον του μεγάλου Άγιαξ, ο Στρατηγός Μίμης Δομάζος, ο Παναγιώτης (Τότης) Φυλακούρης, ο Γιώργος Γονιός, ο Γιώργος Τομαράς, ο Αντώνης Αντωνιάδης (δεν αγωνίσθηκε), παλαιότεροι αθλητές του Παναθηναϊκού όπως ο Δημήτρης (Λώρης) Θεοφάνης (δεν αγωνίσθηκε), αλλά και νεότεροι, όπως ο Κώστας Μπατσινίλας (δεν αγωνίσθηκε), ο Κώστας Φρατζέσκος, ο Ανδρέας Λαγωνικάκης και άλλοι, καθώς και αθλητές της «χρυσής» εποχής του Αθηναϊκού που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’90 – με κομβικό σημείο τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991, όταν και παραλίγο να αποκλείσει τη θρυλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον – όπως ο Τάσος Χατζηαγγελής, ο Γιώργος Αναστασίου, ο Βασίλης Τζαλακώστας, ο Δημήτρης Θανόπουλος, ο Κώστας Τσαβαλιάς, αλλά και αθλητές άλλων σωματείων της Δόξας, του Βύρωνα κ.λπ. όπως οι Ανδρέας Μηλιάς, Γιώργος Ζώταλης, Άγγελος Ζαφειράκης, Τάσος Γιαρλέλης κ.α..
Οι βετεράνοι αθλητές αγωνίσθηκαν με το συνηθισμένο περίσσιο αγωνιστικό σθένος, ζήλο και πάθος που τους χαρακτηρίζει, με το σκορ ανάμεσά τους να είναι ισόπαλο (3-3). Οι δε φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ακόμη και σήμερα μερικές από τις «μαγικές» ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τους παλαιούς αθλητές όπως την μακρινή πάσα «διαβήτη» του «Στρατηγού», το φαλτσαριστό φάουλ-γκολ του Φρατζέσκου, την απροσπέλαστη άμυνα του Γονιού, αλλά και τα χαρακτηριστικά εκείνα των ποδοσφαιριστών (Χατζηαγγελής, Ταζαλακώστας κ.α.) που έκαναν διάσημη την μεγάλη ομάδα του Αθηναϊκού, καθώς και άλλων αθλητών ομάδων του Βύρωνα.
Το εναρκτήριο λάκτισμα συμβολικά έδωσε ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.
Για την ιστορία τα τέρματα πέτυχαν για τον Παναθηναϊκό οι: Λαγωνικάκης (2), Σάμιος και για τη Μεικτή Βύρωνα οι: Ζαφειράκης (2), Θανόπουλος. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο βετεράνος Μελέτης Βουτσαράς που ξεχώρισε για τα ακριβοδίκαια «σφυρίγματά» του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ