Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φαληρικός Όρμος: “Μετακομίζει” προς τη θάλασσα η Παραλιακή – Αλλάζουν όλα!

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τροχιά εκτέλεσης εισέρχεται η κατασκευή των έργων υποδομής για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου (Φάση Α’), προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ με ΦΠΑ, με την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης από την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Πρόκειται για έργο με υπερτοπικό χαρακτήρα που αλλάζει τον προσανατολισμό της Αττικής στο σύνολό της και άρει τον άδικο αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών προς την παραλία, συνδέοντας την περιοχή με τη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, το παράκτιο μέτωπο «επιστρέφει» στους πολίτες ως ζωτικός και αναπόσπαστος χώρος του αστικού ιστού. Οι παρεμβάσεις θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, απαλλάσσοντας 160.000 πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Με την υλοποίηση του έργου αλλάζει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, η οποία και εντάσσεται δυναμικά στον τουριστικό χάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής, υπερβαίνοντας όλα τα τεχνικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ στη δημοπρασία του έργου, διεξάγοντας τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό με τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων (ν. 4412/2016).

Η πρώτη φάση του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 21 μήνες, περιλαμβάνει:

•    Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου προς τη θάλασσα, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί». Επί της ουσίας καταργείται ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει τη λεωφόρο Συγγρού με την Εθνική οδό και δημιουργείται νέος δρόμος.
•    Στη θέση αυτού του υπερυψωμένου δρόμου υλοποιείται η κατασκευή ξηρού καναλιού παράλληλου με τον νέο δρόμο, για την υποδοχή των υδάτων.
•    Δημιουργία συστήματος καθαρισμού του Κηφισού και βιολογικού καθαρισμού των ομβρίων υδάτων ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού για το μεγάλο πάρκο που θα δημιουργηθεί. Στο σύστημα αυτό θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση ροής και θα μπορούν να «τραβούν» νερό από τη θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από στάσιμα νερά που προκαλούν πολλά προβλήματα (οσμές, κουνούπια κ.λπ.).

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ