Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Η Βουλή συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Βουλή των Ελλήνων, για πρώτη φορά φέτος, συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανοίγει στους πολίτες χώρους του κτηρίου που δεν είναι επισκέψιμοι τον υπόλοιπο χρόνο, κατά τη διάρκεια των τακτικών ξεναγήσεων.

Μεταξύ των χώρων αυτών θα είναι το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, το οποίο για πρώτη φορά ανοίγει την πόρτα του στο ευρύ κοινό.

Έτσι, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει δύο ξεναγήσεις, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, στις 11 το πρωί, στις οποίες το κοινό μπορεί να συμμετέχει μετά από αίτημα.

Η ξενάγηση θα αρχίσει από το «Παλατάκι», κτίσμα στον περίβολο της Βουλής. Ανεγέρθηκε το 1925 και προοριζόταν ως πρατήριο των εργοχείρων και κεντημάτων των εργαστηρίων Μπενάκη που στεγάζονταν στο κτήριο, στα οποία εργάζονταν ορφανά κορίτσια προσφύγων. Θα παρουσιαστούν, επίσης, άλλοι χώροι της Βουλής, που διατέθηκαν στην υποδοχή των προσφύγων, καθώς και φωτογραφικό υλικό της εποχής. Κατά την ξενάγηση, θα γίνει παρουσίαση των κεραμικών «ροδιακών» πλακιδίων τύπου Ιζνίκ, που κοσμούν πολλούς χώρους του κτηρίου, η κατασκευή των οποίων ανατέθηκε στην κεραμική βιοτεχνία προσφύγων «Κιουτάχεια». Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου ο κεραμικός διάκοσμος καλύπτει ολόκληρο τον χώρο.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας, αλλά και στην ενθάρρυνση διασυνοριακών συνεργασιών για την ανάδειξη της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Συμμετέχουν σε αυτό οι 50 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα από το 1994.

Θέμα της διετίας 2015-16 για τη χώρα μας είναι το δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα» και ως ιδιαίτερη δράση για τη φετινή χρονιά έχει ορισθεί το θέμα «Διωγμοί: παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο θα ανοίξουν χώροι του κτηρίου της Βουλής που φέρουν τα τεκμήρια μιας άγνωστης ιστορίας η οποία συνδέεται με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, την περίθαλψη και την προσπάθεια ενσωμάτωσής τους από το ελληνικό κράτος, αλλά και τη συνεισφορά τους στην οικονομική δραστηριότητα και τον πολιτισμό του τόπου. Μια ιστορία που εμπερικλείει ιστορικούς απόηχους διωγμών και βίας, ανεκτικότητας και υποδοχής ανθρώπων και πολιτιστικών προϊόντων.

Κρατήσεις θέσεων, στα τηλέφωνα 210 3692429 και 210 3692106.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ” που κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ