Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

Κατερίνα Παπακώστα στον «ΧΤΥΠΟ»: «Πυρήνας της πολιτικής πρέπει να είναι ο άνθρωπος»

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα στα έδρανα της Βουλής που με τις ιδέες της, το έργο της και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο έχει κερδίσει την εκτίμηση τόσο των πολιτών, όσο και των συναδέλφων της…

Η Βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου που διαθέτει “πλούσιο” βιογραφικό από το πολιτικό στίβο, μιλά στην εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ” για το ρόλο της γυναίκας στη πολιτική, την εμπειρία της από τη τοπική αυτοδιοίκηση, τη Νέα Δημοκρατία καθώς και τη σημερινή κατάσταση στη χώρα.

1. Έχετε περίπου 25 χρόνια στη πολιτική και ουκ ολίγες φορές έχετε χαρακτηριστεί για τον γυναικείο δυναμισμό στη Βουλή. Πόσο εύκολο είναι το έργο για μια γυναίκα πολιτικό και ποιο είναι το μήνυμά σας προς τη σημερινή Ελληνίδα;

Βουλευτής εκλέγομαι από το 2000. Σίγουρα είναι δύσκολο στην Ελλάδα να ασχοληθεί μία γυναίκα με την πολιτική, καθώς είναι δύσκολη η εναρμόνιση της επαγγελματικής ζωής με την οικογενειακή ζωή. Το κύριο βάρος της οικογένειας συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας να το σηκώνει η γυναίκα.
Ζητώ από την Ελληνίδα να αναλογιστεί την ποιότητα ζωής που είχε εξασφαλίσει για την σύγχρονη γυναίκα και την οικογένεια η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα διακυβέρνησης μέσα από τις πολιτικές που είχα εισηγηθεί ως Γραμματέας Γυναικών. Αναφέρομαι ενδεικτικά, στην προστασία της μητρότητας, την προστασία της γυναίκας στον χώρο εργασίας, την βοήθεια εναρμόνισης της οικογενειακής ζωής με την καριέρα, την στήριξη των ηλικιωμένων ανθρώπων και της οικογένειας, σε όλες τις μορφές της, όπως την μονογονεϊκή, την τρίτεκνη και την πολύτεκνη οικογένεια, αλλά και τις οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους άτομα με αναπηρία.
Σήμερα δυστυχώς, όσα είχαμε θεσμοθετήσει, «ξεψηφίζονται» ή απλά δεν εφαρμόζονται και την θέση τους παίρνουν άλλες πολιτικές, που δεν έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

2. Το 1990 ήσασταν η νεότερη, πανελλαδικά, υποψήφια Δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα. Ποια είναι η εμπειρία σας από την τοπική αυτοδιοίκηση; Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε ξανά;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας σοβαρός πυλώνας αποκεντρωμένης διοίκησης. Έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη, βρίσκεται δηλαδή πιο κοντά του και γνωρίζει «από πρώτο χέρι», ποιές είναι οι ανάγκες του. Για αυτό είναι εξάλλου και σε θέση να βοηθήσει και να στηρίξει άμεσα τις ευπαθείς ομάδες και να είναι παρούσα όπου υπάρχει ανάγκη.
Σίγουρα, οι δραστηριότητές της πλέον γίνονται με δυσκολία, αφού έχουν περιοριστεί και οι αυτοτελείς πόροι. Είμαι υπέρ της εφαρμογής πρακτικών που βλέπουμε σε άλλα κράτη της Ευρώπης, όπου θέματα «ρουτίνας» διευθετούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση αυτοτελώς. Πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να ενισχύσει τις τοπικές δομές με δικές τις δράσεις, χωρίς την στήριξη του κεντρικού κράτους.
Τώρα, σε ότι αφορά στην ενασχόλησή μου με τα τοπικά, σίγουρα η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει πάντα μία πρόκληση. Αυτή την στιγμή όμως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προτεραιότητά μου, πράγμα που δεν σημαίνει ωστόσο ότι μπορώ να το αποκλείσω εντελώς για το μέλλον. Σίγουρα, αγαπώ τις δράσεις της, αλλά και την άμεση επαφή με τους πολίτες, την οποία έχει κανείς όταν ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση.

3. Πόσο έχουν πληγεί, κατά τη γνώμη σας, τα δυτικά προάστια από την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε;

Ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει πληγεί από την οικονομική και κοινωνική κρίση και μάλιστα, περισσότερο από ότι η περιφέρεια.
Φυσικά, τις συνέπειες τις υφίσταται και η δυτική Αθήνα, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Η διαφορά είναι ότι πρόκειται για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, και συνεπώς η ανεργία έχει «χτυπήσει κόκκινο». Στα δυτικά προάστια της Αθήνας ζουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, άλλες πλήττονται περισσότερο, άλλες λιγότερο. Σαφώς, η κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τους ασθενέστερους, τους οποίους οφείλουμε να προσέξουμε και στηρίξουμε περισσότερο.

4. Πριν λίγες ημέρες πήγατε στο Περιστέρι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπου σας είδαμε να εκφράζεται την στήριξή σας προς το πρόσωπό του. Πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ έφερε νέα πνοή στην κεντροδεξιά παράταξη;

Το ελπίζω. Χρειάζεται πολλή δουλειά, ώστε η Νέα Δημοκρατία να διευρύνει την επιρροή της στην κοινωνία, εμπνέοντάς την με ένα νέο όραμα. Στον πυρήνα αυτού του οράματος και της πολιτικής πρέπει να υπάρχει ο άνθρωπος. Οι πολιτικές, τα οικονομικά
μοντέλα, το νόμισμα κλπ. πρέπει να τίθενται στις υπηρεσίες του. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, τον οποίο πρεσβεύουμε στην Νέα Δημοκρατία, βασίζεται σε αυτή την θεμελιώδη αρχή.

5. Έχετε εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εκτιμάται ότι η κυβερνητική πολιτική θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα;

Η αδράνεια, οι ιδεοληψίες και η αδυναμία της Κυβέρνησης να κυβερνήσει κόστισε ακριβά στην χώρα, δηλαδή στους πολίτες. Θα σας θυμίσω κάτι: επί Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και ύστερα από τις δημοσιονομικές προσαρμογές που είχαμε υλοποιήσει, η Ελλάδα είχε αρχίσει να παρουσιάζει μία προϊούσα ανάκαμψη. Θυμίζω επίσης, ότι τον Ιούνιο θα βγαίναμε ξανά στις αγορές και σταδιακά εκτός προγράμματος μνημονίου. Ο πολύτιμος χρόνος χάθηκε κατά την «υπερήφανη διαπραγμάτευση», που μας έφερε το περασμένο καλοκαίρι στο τρίτο μνημόνιο. Επιπλέον, τα νέα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κλείσει η αξιολόγηση, προβλέπουν μεταξύ άλλων την αύξηση των φόρων παντού και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 ολόκληρα χρόνια. Βλέπουμε λοιπόν, ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αντικειμενικά αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες άλλα και για την Εθνική μας κυριαρχία, οι οποίες φέρουν αποκλειστικά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

6. Σε περίπτωση πολιτικής αποσταθεροποίησης ποια θα ήταν η θέση της Νέας Δημοκρατίας;

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα πολιτικά υπεύθυνο κόμμα που πράττει πάντα προς όφελος της χώρας, της κοινωνίας και του ανθρώπου. Έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε την πατρίδα και έχουμε πάρει στο παρελθόν δύσκολες και πολιτικά επώδυνες αποφάσεις με οποιοδήποτε κόστος.
Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη αύριο το πρωί να κυβερνήσει με σιγουριά, με όραμα, με εθνική στρατηγική.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ