Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αναστάσιος Μαυρίδης, στον «ΧΤΥΠΟ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην αναχρηματοδότηση των Δανειακών Υποχρεώσεων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης στέκεται πρώτα και κύρια ο δήμαρχος, κ. Αναστάσιος Μαυρίδης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ακόμη, ο δήμαρχος ενημέρωσε για το τι προγραμματίζει να υλοποιήσει στο δήμο την χρονιά που ξεκίνησε και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις Κοινωνικές Δομές που λειτουργούν στην Λυκόβρυση-Πεύκη.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Μαυρίδη έχει ως εξής: 

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό στο έργο που έγινε στο δήμο την χρονιά που πέρασε, που θα στεκόσασταν;

Με την έλευση του 2016 και ουσιαστικά ένα χρόνοαπό την ανάληψη του Δημαρχιακού αξιώματος συνεχίζω με το ίδιο σθένος να διαχειρίζομαι όλα τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας.

Αν μου ζητάτε να κάνω έναν απολογισμό, θα στεκόμουν σίγουρα στην αναχρηματοδότηση των Δανειακών Υποχρεώσεων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης,η οποία πήρε την τελική υπογραφήαπό το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί θεωρώ ότι ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο τελικά κερδήθηκε.

Και αυτό γιατί τα δάνεια που έχει ο Δήμος βρίσκονται τώρα, ανεξάρτητα από το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με αλλαγές Κυβερνήσεων και capital controls, σε  ασφαλέστερο περιβάλλον κάτω από την προστασία του Ελληνικού Δημοσίου.

Η αναχρηματοδότηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να έχειάμεση ρευστότητα για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες του. Με το οικονομικό πλεόνασμα, περίπου1.000.000€ που δημιουργείται για τον πρώτο χρόνο, ένα μέρος αυτούθα αποδοθεί σε δομές όπως στην πρόνοια, στην καθαριότητα, στις σχολικές μονάδες και σε υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες καθιστώντας τον Δήμο μας απόλυτα βιώσιμο.

Η εξέλιξη αυτήολοκληρώθηκε βέβαια μετά  από σκληρή δουλειά αιρετών, υπαλλήλων του δήμου, αλλά και δικών μου προσωπικών επαφών και θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη προσπάθεια.

Μια εξίσου σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια του έτους ήταν ηαποπληρωμή του 30%, για το Ο.Τ.9 από την Περιφέρεια Αττικής αφού δεσμεύεται το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί το έργο στο 100% και να αποδοθεί στους πολίτες.

Μετά από αυτή την έκβαση, ο Δήμος θα καταφέρει να εξοικονομήσει περίπου 1.700.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στον εν λόγω χώρο δημιουργείται ήδη ένα έργο που θα δώσει νέα πνοή Δήμο καθώς θα διαμορφωθούν χώροι πρασίνου – αναψυχής – αθλητικών εγκαταστάσεων – καταστημάτων και υπόγειας στάθμευσης. Επίσης, όπως κατ επανάληψη έχω δηλώσει, θα δρομολογηθεί η κατάργηση του ειδικού τέλους που έχει επιβληθεί στους δημότες για την αγορά και την κατασκευή του Ο.Τ.9, μια ενέργεια που θα ανακουφίσει τους πολίτες από το βάρος αυτό, ειδικά στις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε ακόμη τη σύναψη των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΕΑΠ» συνολικού προϋπολογισμού 500.000€, η οποία υπογράφηκε πριν λίγο καιρό και αφορά στην επισκευή και στον εξωραϊσμό του δημοτικού σταδίου Πεύκης. Ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο και αυτό θα αποδωθεί σύντομα στους πολίτες και τα αθλητικά σωματεία.

Να προστεθεί ακόμα και η υπόθεση του «Δάσους Μορέλλα» η οποία μετά από πολλές τροποποιήσεις και έγγραφα της νομικής υπηρεσίας του Δήμου και της Δ/νσης Πολ/κού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ  εισηγήθηκαν τελικά την κατάργηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του δάσους και  τον χαρακτηρισμό του ως Δάσος εκτός σχεδίου.

Ενώ τέλος, θα αναφερθώ στα επί χρόνια άλυτα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι διαμένοντες στο Ηλιακό χωρίο. Με συνεχείς επαφές  με την διοίκηση του ΟΑΕΔ, στον οποίο υπάγεται το Ηλιακό χωριό, καταφέραμε  να αποκατασταθούν πολλά ζητήματα.

Το κυριότερο σίγουρα αποτελεί το ότι έγινε η οριστική διάθεση των παραχωρητηρίων στους δικαιούχους των κατοικιών του Ηλιακού Χωριού, κάτι που οι διαμένοντες το περίμεναν χρόνια.  Φυσικά, να προστεθούν οι εργασίες επισκευής και συντήρησης των Ενεργειακών Συστημάτων Ηλιακού Χωριού αλλά και η επίλυση μικροβλαβών  στα συστήματα θέρμανσης και ζεστού νερού.

Σίγουρα, τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα, πολύ πιθανόν να γίνονται και λάθη ή παραλείψεις αλλά όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι έργα ουσίας που έδωσαν και θα δώσουν νέα πνοή στην πόλη.

Τι να περιμένουν οι πολίτες για το 2016;

Το νέο έτος που μόλις έχει ανατείλει φέρνει σίγουρα νέα σχέδια και μελλοντικές προτάσεις που θα γίνουν και πάλι πράξεις. Βάζουμε νέους στόχους, σηκώνουμε τα μανίκια και προχωράμε. Ολοκληρώνεται ότι έχει ξεκινήσει και ταυτόχρονα χαράζουμε νέα πορεία.

Ήδη βρίσκεται στα άμεσα σχέδια το θέμα της κατασκευής Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ακόμη, έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν και του χρόνου παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε διάφορα δημοτικά κτίρια και σχολεία του Δήμου στα πλαίσια της εγκεκριμένης πράξης «Εξοικονόμηση ενέργειας Πεύκης». Συζητείται ακόμη με τους Δημάρχους των όμορων δήμων να γίνουν διαδημοτικές συνεργασίες σε θέματα ανακύκλωσης ή ακόμη και να  εφαρμοστεί Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης και πολλά ακόμη ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, να προστεθεί ότι πολλές από τις παιδικές χαρές του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης έχουν ανακατασκευαστεί και έχουν πιστοποιηθεί με τα νέα πρότυπα λειτουργίας όπου υπάρχουννέα πιστοποιημένα και ασφαλή όργανα αλλά και τα απαραίτητα δάπεδα ασφαλείας και  έχουμε στόχο μέσα στο νέο έτος να έχουν πιστοποιηθεί όλες. 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες Κοινωνικές Δομές του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης μέσα από τις οποίες στηρίζονται οι αδύναμοι δημότες;

Από την αρχή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης και ως Δήμαρχος αλλά και παλιότερα ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος αισθανόμουν πάντα ότι είναι ύψιστο καθήκον μου να βρίσκομαικοντά στον πολίτη, κοντά στον κάθε συνάνθρωπό μας που μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη.

Και αυτό, όχι  μόνο τώρα, που σίγουρα οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες για όλους μας. Πιστεύω στην ανθρωπιά χωρίς ανταλλάγματα και θεωρώ ότι η αλληλεγγύη προς τους άλλους, είναι πράξη πολιτισμού και παιδείας.

Για αυτό το λόγο έχουμε δώσει, οι συνεργάτες μου και εγώ, ιδιαίτερη σημασία στη σωστή λειτουργία του Τμήματος  Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες, οργανώνουμε δράσεις για να τους βοηθήσουμε, πάντα βέβαια με την πολύτιμη βοήθεια και των εθελοντών μας, που τους θεωρώ αναπόσταστο κομμάτι των ενεργειών του Δήμου. Πιστεύω ότι η δουλειά που γίνεται στο Δήμο, όσον αφορά την Κοινωνική Πρόνοια, είναι ουσιαστική και πολύτιμη για όλους. Και φυσικά αναφέρομαι σε όλες τις Κοινωνικές δομές που στηρίζουν τους συμπολίτες μας όπως τα Πολυϊατρεία του δήμου μας, οι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις που παρέχονται, η Ιματιοθήκη, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα σεμινάρια που διεξάγονται από εξειδικευμένους επιστήμονες για θέματα ψυχικής υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης, ο χώρος της δημοτικής βιβλιοθήκης, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων του Δήμου.

Όλοι όσοι εργάζονται στο Δήμο, αλλά και στα Νομικά του Πρόσωπα (ΝΠΔΔ), εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση, να παρέχουν αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, ότι καλύτερο διαθέτουν και μπορούν για τον κάθε δημότη με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση, με σκοπό να  αναβαθμίζουμε συνεχώς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας προς όλους τους δημότες μας και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, μια γροθιά, ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο.

Που βρίσκεται ο δήμος στο θέμα των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων;

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο εντάσσεται  εκτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις, όπως γνωρίζετε, με τα ανώτατα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, παρουσία και άλλων Δημάρχων αλλά και τουΥπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αν με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτεί καθαρές, βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις χωρίς την παρουσία άλλων συμφερόντων που θα λειτουργούν εις βάρος των δημοτών. Έτσι, πριν παρθούν οι όποιες αποφάσεις χρειάζεται να πραγματοποιηθεί διάλογος και ευρεία διαβούλεση με τους δήμους, γιατί η λύση έγκειται σε συνεργασία των ΟΤΑ με το Υπουργείο.

Φυσικά, πρέπει να συμφωνηθεί μια από κοινού διαδικασία για την εκπόνηση και εφαρμογή τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους ίδιους τους Δήμους, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και τα κατάλληλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα διαδημοτικών συνεργασιών όσον αφορά την ανακύκλωση (από γυαλί, χαρτί, πλαστικό) των πράσινων υπολειμμάτων αλλά και της ενδεχόμενης κομποστοποίησης των απορριμμάτων ή αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών ή τα πράσινα απορρίμματα.

Όσον αφορά τον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης, είχα προ ολίγου καιρού, συνάντηση με Δημάρχους όμορων δήμων, όπως του Ηρακλείου Αττικής, της Νέας Ιωνίας, της Μεταμόρφωσης και της Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας όπου συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα αλλά και το ενδεχόμενο διαδημοτικών συνεργασιών σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, αποβλήτων, πράσινων απορριμμάτων και ζητήματα ανακύκλωσης.

Αναζητήθηκε χώρος αποκομιδής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τα λεγόμενα green points, αλλά και αντίστοιχος χώρος θρυματοποίησης αυτών των απορριμμάτων.

Η συνάντηση βέβαια κινήθηκε γύρω από την νομική υπόσταση αυτής της πιθανής διαδημοτικής συνεργασίας και κατά πόσο θα ήταν συμφέρουσα για όλους τους δημότες. Αναμένουμε εντός του έτους τα αποτελέσματα αλλά φυσικά αναζητείται και η εξεύρεση πόρων και από άλλους Ευρωπαϊκούς ή και εθνικούς πόρους μέσω Προγραμμάτων προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε κάποιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει μεγάλη ένταση, γιατί συμβαίνει αυτό;

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθώ πάντα να εισακούονται όλες οι απόψεις όλων των μελών των παρατάξεων αλλά και τωνσυμπολιτών μαςπου είναι πάντα ευπρόσδεκτοι να καταθέτουν τις απόψεις τους, τις ενστάσεις τους ή τις απορίες τους.

Σέβομαι πάντα τους συνομιλητές μου και τους ακούω προσεκτικά.

Σίγουρα βέβαια, υπάρχουν στιγμές που κάποιοι σύμβουλοι, ξεφεύγουν των ορίων ενός πολιτισμένου διαλόγου και εμπλέκονται σε παιχνίδια λαικΪσμού. Προσπαθούν μέσω μικροπολιτικών τακτικών να κερδίσουν τις εντυπώσεις ή νομίζουν ότι υποτιμούν την νοημοσύνη των παρευρισκομένων.

Προσωπικά, αρνούμαι να συμμετέχω σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Επιμένω πάντα στον ειλικρινή, ανθρώπινο και λογικό διάλογο.

Μη ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ