Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Το “κρυφό σχολείο” του Γαλατσίου

Δημοσιεύθηκε

στις


Ο Ιερός Ναός της Αγίας Γλυκερίας, ο οποίος είναι ο πολιούχος του Γαλατσίου, κτίστηκε το 1590 από την Οσία Φιλοθέη και για παραπάνω από 300 χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν παρθεναγωγείο, μοναστήρι και κρυφό σχολειό. Γκρεμίστηκε το 1927 για να οικοδομηθεί στην ίδια θέση, στην οδό Αγίας Γλυκερίας 13, ο σημερινός ναός. Ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης βασιλικής σταυροειδούς με τρούλο. Αν και είναι σύγχρονος ναός, έχει κατασκευασθεί με μεγάλη προσοχή και φροντίδα. Ακολουθεί λεπτές αρχιτεκτονικές γραμμές και ο τρούλος μαζί με την υπόλοιπη στέγη, στην οποία δημιουργούνται ανισόπεδα κεραμοσκεπή επίπεδα, προσδίδουν στο ναό ομορφιά, χάρη και λεπτότητα.

Διαβάστε επίσης:

Γαλάτσι: Από την Ομορφοκκλησιά στα Λατομεία ( α’ μέρος)

Το Κλειστό Γυμναστήριο που μένει αναξιοποίητο

To «Καμίνι» του Πολιτισμού

Το Κλειστό Γυμναστήριο που μένει αναξιοποίητο

*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ