Ελάτε στην παρέα μας

Ταξίδια

Κέα: Η πιο κοντινή απόδραση στις Κυκλάδες

Δημοσιεύθηκε

στις


Η Κέα βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, αφού απέχει μόλις μία ώρα με το καράβι από το Λαύριο. Έχει έκταση 132 τ.χλμ. και το ανάγλυφό της είναι αρκετά έντονο. Στη Βοριοδυτική πλευρά βρίσκεται το λιμάνι της Κορησσίας (κόλπος Αγίου Νικολάου), το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά προστατευμένα λιμάνια της Μεσογείου.Οφείλει το σημερινό της όνομα στον Κέω από την Ναύπακτο, ήρωα που κατέλαβε το νησί. Στις πηγές και τη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Υδρούσα, Κέως, Κεία, Cia, Cea. Όμως, εξαιτίας τοπικής διαλέκτου, έχει πλέον επικρατήσει να λέγεται Τζιά.

Φτάνοντας στο νησί μην πιστέψετε πως πρόκειται για έναν τόπο άγονο. Στο εσωτερικό της Τζιας θα εντυπωσιαστείτε από την πλούσια χλωρίδα, τα σπάνια είδη φυτών και τις αμέτρητες καλλιέργειες. Τα δάση βασιλικής βελανιδιάς, που είναι μοναδικά στις Κυκλάδες, δημιουργούν ένα αξέχαστο τοπίο. Επίσης στο νησί ευδοκιμούν πολλά βότανα, αρωματικά φυτά και όμορφα αγριολούλουδα. Ακόμα και στο βυθό μπορεί να θαυμάσει κανείς την πλούσια βλάστηση. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.Η Κέα παρουσιάζει, επίσης, αξιόλογη πανίδα και φιλοξενεί πλήθος άγριων ζώων. Πολλά είδη τρωκτικών, ερπετών και πτηνών βρίσκουν στο νησί ιδανικό καταφύγιο.Η Τζιά διαθέτει ακόμα αρχιτεκτονικό πλούτο καθώς υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί αμέτρητες παραδοσιακές αγροτικές κατοικίες, οι καθηκιές. Αν έχετε την ευκαιρία, φιλοξενηθείτε σε μια από αυτές και ζήστε μια μαγική εμπειρία μέσα στη σοφία των παραδοσιακών τεχνικών, υλικών και χρωμάτων. Στην Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού, μην παραλείψετε να περπατήσετε μέσα στα στεγάδια και να χαθείτε στα στενά πανέμορφα σοκάκια.Για τις μετακινήσεις σας στο νησί, σε περίπτωση που δε διαθέτετε μεταφορικό μέσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ταξί ή τα λεωφορεία.

Αξιοθέατα

Μπορεί η Κέα να είναι μικρό νησί αλλά τα αξιοθέατα της είναι αρκετά λόγω της πλούσιας ιστορίας και του σπουδαίου πολιτισμού της. Στην Ιουλίδα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους Ιστορικούς Χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Ο χώρος είναι πολύ ευχάριστος και η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με λιτά αλλά σύγχρονα μέσα. Ενώ περιηγείστε στη Χώρα θαυμάστε όχι μόνο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο και το παλιό σχολείο σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Επίσης, επισκεφτείτε τη γκαλερί με τους πίνακες του Dellapizza, αξιόλογου καλλιτέχνη με σημαντική κοινωνική προσφορά στο νησί. Μέσα σε κάποιο σοκάκι θα δείτε ακόμα έργα του Αλέκου Φασιανού. Στο βόρειο τμήμα του οικισμού βρίσκεται η Ακρόπολη. Από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα και το Μεσαιωνικό Κάστρο έχουν απομείνει μόνο κάποια τμήματα που μαρτυρούν το κύρος της περιοχής στο παρελθόν.Στο ανατολικό τμήμα της Ιουλίδας ανακαλύψτε τον περίφημο Λέοντα. Ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε Τζιώτικο βράχο, πρωταγωνιστής του πιο διάσημου μύθου της Κέας.Στην Κορησσία αποκλείεται να μην προσέξετε την τούβλινη καμινάδα, ύψους 45 μέτρων, που σηματοδοτεί το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ, το μεγαλύτερο της Μεσογείου. Η ιστορία του είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα, καθώς έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του νησιού.Μετά το Βουρκάρι, απέναντι από το μικρό λιμάνι βρίσκονται τα απομεινάρια του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης που είχε καθοριστική σημασία στην ιστορία του πολιτισμού του Αιγαίου. Οι ανασκαφές στο χώρο από το 1960 μαρτυρούν εποχές μεγάλης άνθησης που διακόπηκε από ένα μεγάλο σεισμό. Από το σημείο αυτό βλέπετε και το περίφημο στενό του Λάμπρου Κατσώνη, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο φάρος του Αγίου Νικολάου (1831). Είναι ο πρώτος που λειτούργησε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα.Στα νοτιοανατολικά παράλια της Κέας βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Η πόλη αυτή ήταν κατά την αρχαιότητα ένα από τα τέσσερα κέντρα του νησιού. Ήταν αυτόνομη με δικό της νόμισμα, ενώ μέχρι και σήμερα σώζονται τμήματα των οχυρωματικών της έργων. Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν αποκαλύψει αρχαίους ναούς και τμήματα από άλλα οικοδομήματα. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή μόνο από τη θάλασσα ή περπατώντας, μέσω των αρχαίων μονοπατιών. Στο δρόμο Ιουλίδας – Ποισσών στέκει ακόμα μισογκρεμισμένος ο πύργος της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για έναν οχυρωματικό πύργο με ύψος 20 μέτρων περίπου, χτισμένο από ντόπια πέτρα και μάρμαρο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Η θέση του ήταν πολυσήμαντη γιατί βρισκόταν πάνω σε αρχαίο σταυροδρόμι.

Πως θα πάτε

Τα πλοία για Κέα αναχωρούν από το λιμάνι του Λαυρίου καθημερινά. Στο Λαύριο μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας μέσω Αττικής οδού και από την παραλιακή οδό Ποσειδώνος μέσω της Αθηνών-Σουνίου.• Λιμεναρχείο Κέας: 22880 22344•Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920 25249

Φύση

Η Κέα με σχήμα σταγόνας, στέκεται αγέρωχη μπροστά στο μεγάλο θαλάσσιο ρεύμα του Κάβο – Ντόρο και θεωρείται η φυσική γέφυρα επικοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας με τις Κυκλάδες, οριοθετώντας παράλληλα το Αρχιπέλαγος από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Με περίμετρο περίπου 85 χιλιόμετρα και συνολική επιφάνεια 131 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Κέα είναι από τα μεγαλύτερα Κυκλαδονήσια και το δυτικότερο των Κυκλάδων, καθώς και το πιο κοντινό στην Αττική. Το λιμάνι της απέχει μόλις 40 μίλια από τον Πειραιά και 16 μίλια από το Λαύριο.Το νησί είναι ορεινό με μέσο υψόμετρο (285 μ) και με ψηλότερη κορυφή τον προφήτη Ηλία (568 μ) και ανάμεσα στις βουνοσειρές σχηματίζονται στενές κοιλάδες. Οι ακτές σχηματίζουν μικρούς όρμους και ακρωτήρια σπήλαια θαλάσσια, κατά το ήμισυ ή εξολοκλήρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο μεγάλος κόλπος του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, βρίσκεται στα βορειοδυτικά, ενώ λίγο πιο ανατολικά βρίσκεται ο κόλπος του Οτζιά που είναι ανοιχτός στο βοριά. Στα νοτιοδυτικά, όπου τα βουνά καταλήγουν ομαλότερα στη θάλασσα, διαγράφεται ο κόλπος Κούνδουρος. Οι όρμοι Πόλες και Σπαθί στα Ανατολικά και Ποίσσες στα δυτικά είναι μικρότεροι.Η Κέα είναι ένα νησί που δεν αποκαλύπτει άμεσα και εύκολα τον πλούτο της χλωρίδας της. Ο καλοκαιρινός επισκέπτης, που απολαμβάνει κυρίως τις μαγευτικές παραλίες της, ίσως να μην προσέξει καν τα δάση της με τις μεγαλόπρεπες βαλανιδιές, (Quercus ithaburensis, ssb. macrolepis), που καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις στο εσωτερικό του νησιού, ή τον πανέμορφο κρίνο της θάλασσας (Pancratium maritimum), που στολίζει ακόμη τις αμμουδιές της, αν και απειλείται με εξαφάνιση από την τουριστική τους αξιοποίηση. Επίσης, η campanula reiseri είναι από τα σπάνια και απειλούμενα φυτά της Ελλάδας.

Διασκέδαση

Καφέ Εν λευκώ στην Ιουλίδα. Το μαγαζί μας βρίσκεται στην περιοχή της Ιουλίδας και σας προσφέρει πρωινό, καφέ αλλά και ποτά και coctails για το βράδυ. Δεχόμαστε κρατήσεις, είναι ιδανικό για ομάδες και παιδιά. Προσφέρουμε την δυνατότητα για φαγητό σε πακέτο και διαθέτουμε τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο. Τηλ.: 22880-22155 Facebook: ΚΑΦΕ ΕΝ ΛΕΥΚΩ  

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ