Ελάτε στην παρέα μας

Ταξίδια

Ιος: Ξέφρενοι ρυθμοί και κρυμμένες ομορφιές

Δημοσιεύθηκε

στις


Η Ίος αποτελεί πολύ γνωστό τουριστικό προορισμό στις Κυκλάδες, μαγεύοντας τους τουρίστες της με τις υπέροχες παραλίες, τη χρυσή άμμο και τα καταγάλανα νερά, αλλά και την χαρακτηριστική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική του νησιού. Πέρα από τις φυσικές ομορφιές της, το νησί της Ίου είναι κυρίως γνωστό για την έντονη νυχτερινή ζωή και την ατέλειωτη διασκέδαση που προσφέρει στους επισκέπτες του. Η Ίος είναι ένα χαρακτηριστικό parti island (νησί του Πάρτι).

Χώρα – Μυλοπότας

Για να εξερευνήσει κάποιος τη χώρα εννοείτε ότι πρέπει να περπατήσει. Διαλέξτε ένα δροσερό πρωινό, φορέστε τα πιο άνετα σας παπούτσια και ετοιμαστείτε να φύγετε. Μια ώρα είναι αρκετή γι’ αυτούς που θέλουν να ρίξουν μια ματιά στην κάτασπρη χώρα με τα στενά δρομάκια που ακουμπάει στη πλαγιά του λόφου και φτάνει μέχρι το λιμάνι. Αυτοί που θέλουν να δουν περισσότερα θα χρειαστούν όλο το πρωί για να ανακαλύψουν την κρυφή ομορφιά της χώρας. Η χώρα χτίστηκε για τον ήλιο και είναι ο ήλιος που δείχνει στον επισκέπτη το χωριό ή το κρύβει από αυτόν. Για να ανεβείτε από το λιμάνι στη χώρα ακολουθείτε το φαρδύ μονοπάτι με τα μεγάλα πέτρινα σκαλοπάτια. Μπαίνοντας στη χώρα θα δείτε τμήματα του αρχαίου τείχους που κάποτε προστάτευε την αρχαία πόλη. Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο φτάνετε στην πρώτη πλατεία της χώρας. Δεξιά σας είναι ο Μητροπολιτικός ναός του νησιού που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Δίπλα βρίσκεται μια εκκλησία αφιερωμένη στην Aγία Αικατερίνη. Εκεί το 1903 μια αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως υπολείμματα βυζαντινού ναού και ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Η Αγία Τράπεζα της σημερινής εκκλησίας στηρίζεται σε δυο κολώνες του αρχαίου ναού.Πίσω από τη Μητρόπολη ξεκινούν δυο δρόμοι με μαγαζιά όλων των ειδών. Ακολουθώντας τον πάνω δρόμο φτάνετε στην άλλη πλατεία με τα τέσσερα καφενεία που θεωρείται και τόπος συνάντησης. Αριστερά στην πλατεία υπάρχουν πέτρινα σκαλοπάτια που σας οδηγούν στην Παναγία τη Γκρεμιώτισα που χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όπως λέει η παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στα βράχια στο Μυλοπότα με ένα κερί αναμμένο. Ο θρύλος λέει ότι οι Κρητικοί για να γλιτώσουν την εικόνα από τους Τούρκους την έριξαν στη θάλασσα και έτσι βρέθηκε σ’ αυτή τη παραλία.Οι κάτοικοι πήραν την εικόνα και την έφεραν στη χώρα. Αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησία κοντά στη Μητρόπολη αλλά ότι έχτιζαν την μέρα το βράδυ γκρεμιζόταν και την άλλη μέρα έβρισκαν την εικόνα της Παναγίας απάνω στο βουνό που είναι σήμερα χτισμένη η εκκλησία και τότε κατάλαβαν οι κάτοικοι ότι ήθελε η εικόνα να βλέπει την Κρήτη. Πράγματι όταν ο καιρός το επιτρέπει μπορείτε από κει πάνω να δείτε τα βουνά της Μεγαλονήσου.
Λίγο πιο πάνω φτάνουμε στη πλατεία της Άνοιξης με τους παλιούς μύλους τώρα πια γνωστή σαν πλατεία των μύλων. Αυτή η πλατεία ήταν παλιά τόπος συνάντησης των κατοίκων. Κάντε την απογευματινή σας βόλτα για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στην πλατεία των μύλων, που μόλις ανακατασκευάστηκε με πλάκες και πεζούλια. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες ένας μύλος λειτουργεί σαν λαογραφικό μουσείο. Από τους μύλους ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στο θέατρο Οδυσσέας Ελύτης. 2 χιλιόμετρα νότια της χώρας συναντάμε τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού με μήκος 1 χιλιόμετρο περίπου και τη χρυσή αμμουδιά, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες απ’ όλα τα μέρη της γης. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα κανό και να κάνετε μια βόλτα γύρω ή να κάνετε κάποιο άλλο σπορ από τα πολλά που προσφέρονται στην παραλία. Εστιατόρια,ταβέρνες, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σούπερ μάρκετ υπάρχουν αρκετά. Η συγκοινωνία είναι τακτική με τη χώρα και το λιμάνι.

Ο Τάφος Ομήρου και η Αγία Θεοδότη

Στη θέση Πλακωτό λέγεται ότι βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου που πέθανε εδώ αφού δεν κατάφερε να λύσει το αίνιγμα των ψαράδων.Αγία Θεοδότη: Πεντακάθαρη θάλασσα και αμμουδιά στη βόρεια πλευρά. Ακριβώς απέναντι η Ηράκλεια. Ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια σας προκαλούν. Η εκκλησία της Αγίας Θεοδότης είναι η παλιότερη του νησιού κτισμένη τον 16ο αιώνα στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα. Στην πλαγιά του λόφου βρίσκουμε τα απομεινάρια αρχαίου υδραγωγείου. Το καλοκαίρι εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πούλμαν

Παλιόκαστρο και Ψάθη

Παλιόκαστρο: Στην ανατολική πλευρά του νησιού θα συναντήσετε τα ερείπια Βυζαντινού κάστρου με πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Από εκεί αμύνονταν οι κάτοικοι ενάντια στους πειρατές ρίχνοντας τους καυτό λάδι. Σήμερα υπάρχει μια τρύπα στο κάστρο που λέγετε ότι έγινε από τα κανόνια του περίφημου πειρατή Βαρβαρόσα. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται μία εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Ψάθη: Μεγάλη αμμουδιά με πρασινογάλαζα νερά στην ανατολική πλευρά ένα από τα αγαπημένα μέρη της χελώνας καρέτα – καρέτα. Στην παραλία βρίσκεται ο μικρός οικισμός της Ψάθης, κτισμένος στο πιο πράσινο σημείο του νησιού. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη είναι χτισμένη τον 17ο-18ο αιώνα όπως μαρτυρούν τα διάφορα ευρήματα και βρίσκεται στην αρχή του οικισμού. Δεξιά στην παραλία υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου ναού και αριστερά πίσω από τα βράχια μικρές αμμουδιές. Υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το καλοκαίρι εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πούλμαν.

Γιαλός (Λιμάνι)

Το λιμάνι είναι δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη χώρα. Φτάνοντας στην Ίο με το καράβι της γραμμής βλέπετε αριστερά σας το φάρο και δεξιά σας τη γραφική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Αυτή η όμορφη εκκλησία χτίσθηκε κατά τον 17ο αιώνα. Το οικοδόμημα περιλαμβάνει δύο Άγιες Τράπεζες η μία πιο παλιά από την άλλη. Μάλλον χρησιμοποιήθηκαν για την Ορθόδοξη και την Καθολική λατρεία. Ένα μονοπάτι από την Αγία Ειρήνη οδηγεί στο Βαλμά και στο Κολητσάνι δύο μικρές απομονωμένες παραλίες. Ο Γιαλός είναι ένας φυσικός κόλπος προστατευμένος από όλους τους ανέμους και γι’ αυτό οι ναυτικοί αποκαλούσαν παλιά την Ίο μικρή Μάλτα. Τα καράβια μπορούν να προμηθευτούν νερό καύσιμα ή άλλα είδη στο λιμάνι. Στη παραλία του Γιαλού με την καθαρή μπλε θάλασσα και στον κάμπο θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, και κάμπινγκ τουριστικά πρακτορεία γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μηχανών, εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, μπαρ, σούπερ μάρκετ, και πολλά άλλα μαγαζιά. Μπορείτε να ασχοληθείτε με τα θαλάσσια σπορ στην παραλία. Όλα τα καράβια φεύγουν από εδώ και είναι η αφετηρία των λεωφορείων της γραμμής και των εκδρομικών πούλμαν.Ο Γιαλός είναι ωραία περιοχή για να κάνετε τη βόλτα σας όποια στιγμή θέλετε. Από το λιμάνι ξεκινάει και ο παλιός πεζόδρομος προς τη χώρα. Αρχίζει δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που είναι χωμένο στη γη μέχρι τη μέση του από τις προσχώσεις. Ο Άγιος Γεώργιος είναι χτισμένος σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με κυκλικό τρούλο, έναν ασυνήθιστο ρυθμό για το νησί. Ο δρόμος είναι ανηφορικός και πλακόστρωτος με αρκετά πυκνή βλάστηση, ευκαλύπτους και βρύσες. Ένας άλλος περίπατος από το λιμάνι είναι προς τον Κάμπο και τον Σκάρκο, τον αρχαιολογικό λόφο. Ανασκάπτεται από το 1984 και έχουν βρεθεί διώροφα κτίρια, από τα παλιότερα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στις Κυκλάδες.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Armadoros Hotel Λιμάνι, Ίος. Tο Ξενοδοχείο Αρμαδώρος βρίσκεται 200 μ. από την υπέροχη παραλία «Γιαλός» και και 4 χλμ. από την κοσμοπολίτικη παραλία του Μυλοπότα. Μπορείτε να απολαύσετε τον καταπράσινο κήπο και την πανέμορφη πισίνα, καθώς και το καφέ-μπαρ καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας μέχρι αργά το βράδυ. Τηλ.: 22860 91201 Φαξ:22860 91253 [email protected] www.armadoroshotel.com

Kritikakis Village Studio’s and Apartments Όρμος, Ιος. Το συγκρότημα – 200μ. απο το λιμάνι και μόνο 500μ. από την χώρα της Ίου – αποτελείται από 42 επιπλωμένα διαμερίσματα, πλήρως εξοπλισμένα με κουζίνα, λουτρό, TV, κλιματισμό και ζεστό νερό 24 ώρες. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των διαμερισμάτων συνδυάζεται με την πισίνα και το pool bar για να ευχαριστηθείτε πραγματικά τη διαμονή σας. Τηλ.: 22860 91100 – 22860 91101 Φαξ: 22860 91101 [email protected] www.kritikakis.gr

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ