Ελάτε στην παρέα μας

Ταξίδια

Ανακαλύψτε τον Πόρο

Δημοσιεύθηκε

στις


Tο νησί του Σαρωνικού Κόλπου, με την αρχαία ονομασία Καλαυρία, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ξηρά και το απέναντι χωριό Γαλατάς. Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το λεμονόδασος, ενώ είναι δημοφιλής σαν τόπος μικρών αποδράσεων από την Αθήνα.Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαβρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο. Η Σφαιρία είναι ηφαιστειογενούς προελεύσεως (η πόλη του Πόρου είναι κτισμένη ακριβώς επάνω στον θολωτό κρατήρα), ενώ η Καλαβρία είναι ιζηματογενής και κυριαρχείται από ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα. Το ιστορικό ρολόι, ψηλά στο λόφο, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Στο νοτιοανατολικό μέρος του Πόρου βρίσκεται η ιστορική Μονή Καλαυρίας, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713.Αξέχαστη θα μείνει η ταινία με τον μεγάλο Έλληνα κωμικό Θανάση Βέγγο «Τύφλα να’χει ο Μάρλον Μπράντο», που γυρίστηκε στον Πόρο. Τμήμα της ταινίας “Η Αλίκη στο Ναυτικό” έχει, επίσης, γυριστεί στον Πόρο.Πλησιάζοντας τον Πόρο με το καράβι, από μακριά δεσπόζει στην ψηλότερη κορυφήτου λόφου το Ιστορικό Ρολόι του, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα.Από εδώ η θέα στο λιμάνι και τις απέναντι ακτές είναι εξαιρετική. Κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης.Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξενοιασιάς.Είναι κατάφυτος με πεύκα που φτάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του. Οι κάτοικοι του Πόρου είναι όπως όλοι οι νησιώτες στην Ελλάδα αυθόρμητοι, αξιοπρεπείς και φιλόξενοι. Τα σπίτια στην παραλία είναι μεγάλα νεοκλασικού ρυθμού σε αντίθεση με τα απλά διώροφα σπίτια στη Μπρίνια, στο Μύλο, στην Πούντα και στο Καστέλι.Οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι. Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται το Δημαρχείο το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και η Αίθουσα Εκθέσεων, Πολιτιστικών εκδηλώσεων.Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια του Πόρου και στα άσπρα ασβεστωμένα σπίτια, γεμάτα από μπουκαμβίλιες, βρίσκονται διάσπαρτα πολλά ταβερνάκια. Κατά μήκος της προβλήτας ο επισκέπτης συναντά σε σειρά, πλήθος από καφετέριες, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα, πολλά μπαράκια και Club με ελληνική και ξένη μουσική.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Είναι μαγευτική η εικόνα που παρουσιάζει το στενό του Πόρου πλαισιωμένο από πεύκα, ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές. Η ομορφιά του τόπου εντυπωσίασε και υμνήθηκε από κορυφαίους λογοτέχνες, ποιητές και καλλιτέχνες. Τον Νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, τον Κοσμά Πολίτη, τον Κωστή Παλαμά, την Ιουλία Δραγούμη και τον αμερικανό συγγραφέα Henry Miller. Πολλά από τα σπίτια του Πόρου αποτελούν δείγματα νεοκλασικισμού. Ξεχωρίζουν το κτίριο του Δεϊμέζη, κτισμένο από γκρίζα και κόκκινη πέτρα, το μαγαζί του Γρίβα,  με τις μεγάλες πόρτες και τον πολύ όμορφο εσωτερικό διάκοσμο. Από τα ωραιότερα σπίτια του Πόρου είναι η Βίλα Γαλήνη, κτίριο του 1892, που κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και του Λόγου. Στην πλατεία Κορυζή βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 9.00 έως τις 15.00. Εδώ εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή ως και την Ρωμαϊκή εποχή και προέρχονται από τις ανασκαφές του Ναού του Ποσειδώνα, της Αρχαίας Τροιζήνας, των Βασιλικών Τάφων της Μαγούλας, της Απάθειας, από το Μόδι και τον Αγ. Κωνσταντίνο Μεθάνων. Μπορεί ακόμη κανείς να δει και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του Παρθένη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και να επισκεφθεί την Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η συνεδριακή αίθουσα του Δήμου Πόρου στεγάζεται σε ένα ιστορικά διατηρητέο μνημείο κατασκευασμένο σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ. Το νεοκλασικό κτίριο αναπαλαιώθηκε το 2002 με στοιχεία ιδιαίτερης αισθητικής και σήμερα μπορεί και φιλοξενεί σημαντικά συνέδρια του Δήμου, οργανώσεων και άλλων ιδιωτικών φορέων. Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (18ου αιώνα), κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα, αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Συνδυάζει τη γαλήνη με την απλότητα και τη γραφικότητα. Στην είσοδο της Μονής υπάρχει η φημισμένη πηγή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από την οποία πήρε το όνομα της η Μονή στην πλευρά ενός χειμάρρου, κάτω από πανύψηλα πλατάνια, πάνω από τη θάλασσα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ο Πόρος, παρά τη μικρή του έκταση, έχει πολλές παραλίες, όλες σχεδόν κατά μήκος της νότιας, κατάφυτης ακτογραμμής του νησιού. Οι περισσότερες είναι κοντά στην Πόλη και μπορεί κάποιος να πάει  σε λίγη ώρα με αυτοκίνητο, λεωφορείο, ποδήλατο, ή με τα πόδια,  αλλά και με βαρκάκια από το λιμάνι.Το Κανάλι είναι μια πλαζ με πολύ ωραία αμμουδιά και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πάει κάποιος σε αυτή με τα ποδιά. Βρίσκεται μετά το γεφυράκι, που ενώνει το Προγυμναστήριο με το Συνοικισμό. Έχει εξαιρετικές ψαροταβέρνες, πάνω στο κύμα με θαυμάσια θέα στο ανοικτό πέλαγος βίλες με ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρτοποιία και super market. ΛεμονοδάσοςΤο Λεμονοδάσος είναι μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές με πολλά νερά και νερόμυλους. Το δάσος αυτό καταλήγει στην Πλάκα και στις Αλυκές αμμουδερές παραλίες, με αβαθή νερά, που έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι. Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική. Είναι ένα δάσος από λεμονιές και πορτοκαλιές με διάσπαρτες ταβερνούλες. Είναι το μέρος του Πόρου που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Με το Ferry boat Aπό το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για τον Πόρο, τα οποία παίρνουν εκτός από επιβάτες και αυτοκίνητα.Το Ferry boat προσεγγίζει πρώτα το λιμάνι της Αίγινας, στη συνέχεια τα Μέθανα και τέλος φθάνει στον Πόρο.Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.Με τα flying dolphins Aπό το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια για τον Πόρο, τα οποία παίρνουν μόνο επιβάτες και όχι αυτοκίνηταΗ διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1 ώρα για τα flying dolphins και περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά για τα flying cats.

ΦΑΓΗΤΟ

Panorama Restaurant Παραλία του Ασκελίου, Πόρος. To “Πανόραμα” είναι ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό restaurant που βρίσκεται σε απόσταση μόλις πέντε μέτρα από την θάλασσα, ακριβώς απέναντι από την κοσμοπολίτικη παραλία. Προσφέρει ολόφρεσκα ψάρια  αλλά και μια ποικιλία από παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Σας περιμένουμε σε έναν πολύ ωραίο χώρο με μοντέρνα διακόσμηση.  Τηλ.: 22980 24563 – 6973600425
www.poros.com.gr/panorama

ΔΙΑΜΟΝΗ

SIMEON APARTMENTS Μεγάλο Νεώριο, Πόρος. Το  Simeon Apartments είναι ένα οικογενειακό ξενοδοχείο που απέχει μόλις δέκα μέτρα από την θάλασσα στην περιοχή. Κύριο χαρακτηριστικό της επιχείρησης είναι οι πολύ προσεγμένοι και καθαροί χώροι της. Υπάρχει δυνατότητα διαμονής κατοικίδιων στο χώρο. Τηλ.: 22980 22767 – 22980 26282 – 6938654641  [email protected]
www.simeon.gr

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ