Ελάτε στην παρέα μας

Ταξίδια

Σίφνος: Ένα νησί με υπέροχες παραλίες και πλούσια παράδοση

Δημοσιεύθηκε

στις


Η Σίφνος αποτελεί τμήμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων (ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο και την Πάρο). Απέχει από τον Πειραιά  75,6 ν.μ. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού (2011) οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται στους 2.570. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τον Πειραιά, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κύθνο, τη Σίκινο, την Ίο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Σύρο. Την καλοκαιρινή περίοδο πυκνώνουν τα δρομολόγια των πλοίων και προστίθενται επιπλέον συνδέσεις (με Μύκονο, Νάξο και Λαύριο). Διαθέτει ελικοδρόμιο στην περιοχή Θόλος στα Νοτιοανατολικά του νησιού. Κοντινότερα  αεροδρόμια στο νησί είναι αυτά της Πάρου της Μήλου και της Σύρου. Κοντινότερα διεθνή αεροδρόμια είναι της Σαντορίνης και της Μυκόνου, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν και το Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΚΑΜΑΡΕΣ: Οι Καμάρες βρίσκονται 5 χιλ. από την Απολλωνία, είναι το λιμάνι της Σίφνου και ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού.Η παραλία των Καμαρών είναι μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με παρθένα βλάστηση, καλαμιώνες, παράκτια λίμνη και αμμόλοφους με κρινάκια της άμμου που ανθίζουν τον Αύγουστο.

ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ: Ο Πλατύ Γιαλός είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων επισκεπτών του νησιού.

ΒΑΘΥ: Από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού, το Βαθύ βρίσκεται στα δυτικά, 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Απολλωνία.

ΦΑΡΟΣ: Απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι 7 χιλ. από την Απολλωνία, ο Φάρος υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883 και πήρε το όνομα του από τον αρχαίο πύργο –φρυκτωρία που υπήρχε πάνω στην παραλία.

ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ: Τα βράχια της Χρυσοπηγής είναι αγαπημένο ορμητήριο πολλών κολυμβητών τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΣ: Η Χερρόνησος είναι η βορειότερη παραλία του νησιού και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία. Πρόκειται για όμορφο γραφικό ψαροχώρι, με μικρή αμμουδιά που στολίζεται από τον πανέμορφο Ι.Ν. του Αγίου Πολυκάρπου.

ΒΡΟΥΛΙΔΙΑ: Μικρή παραλία με βότσαλα, 14 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και ένα χιλιόμετρο περίπου πριν την Χερρόνησο.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Για τους Σιφνιούς η τήρηση των εθίμων είναι τελετουργία! Στη Σίφνο η παράδοση είναι κομμάτι της καθημερινότητας ακόμα και σήμερα!Πολλά έθιμα τηρούνται ακόμα και δίνουν ιδιαίτερο χρώμα όχι μόνο στα καλοκαίρια αλλά και στους χειμώνες στο νησί.Τα σιφνέικα πανηγύρια με το τελετουργικό τους, μοιρασμένα σ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και οργανώνονται από απλούς πολίτες, τους λεγόμενους “πανηγυράδες”. Οι σιφνέικοι γάμοι, τα “τσούνια”, τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, τα αποκριάτικα “καμηλώματα”, και η μελωδική ντοπιολαλιά είναι κάποια από τα έθιμα και τις συνήθειες της Σίφνου που διατηρούνται αναλοίωτα ως τις μέρες μας.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Σίφνος, γεννέτειρα του Νικολάου Τσελεμεντέ και άλλων αρχιμαγείρων διατηρεί πλούσια παράδοση και στη γαστρονομία.Τα Χριστούγεννα τα σπίτια μοσχοβολούν από τα φοινίκια (μελομακάρονα) και τα αυγοκαλάμαρα (δίπλες). Στη διάρκεια του χειμώνα παρασκευάζονται ακόμα και σήμερα σύγλινα και πηκτή. Λίγο αργότερα, τις Απόκριες, σειρά παίρνουν τα  γαλακτοκομικά επιδόρπια, ρυζόγαλο, κρέμα ή γιαούρτι από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες αυτή την εποχή.  Και δε νοείται Πάσχα στη Σίφνο χωρίς τη μυρωδιά του ψητού στο μαστέλο (αρνάκι ή κατσικάκι μαγειρεμένο στο ομώνυμο πήλινο σκεύος, με κόκκινο κρασί και άνηθο που ψήνεται σε ξυλόφουρνο), χωρίς τα «πουλιά της Λαμπρής» (είδος τσουρεκιού) μελόπιτα, γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιφναίικη βραστή «αθοτύρα» (τοπικό ανθότυρο) και ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.Τη χαρά του γάμου, πάλι, συνοδεύει το σιφνέικο παστέλι, σε ρομβοειδές σχήμα, και το αμυγδαλωτό της κατσαρόλας ή του φούρνου (με ή χωρίς ζάχαρη).Στο παραδοσιακό πανηγύρι της Σίφνου, με τα κοινά δείπνα που θυμίζουν την αρχαία εστίαση και τις πρωτοχριστιανικές αγάπες, προσφέρεται σε όλους ρεβιθάδα και κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια, μαγειρεμένα σε ειδικά μεγάλα καζάνια, ή, κατά την περίοδο της Σαρακοστής, τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά και σαλάτα.Στο κυριακάτικο σιφνέικο τραπέζι κύριο φαγητό η ρεβιθάδα, που ψήνεται μέσα σε πήλινο τσουκάλι (την σκεπασταριά) για πολλές ώρες, το προηγούμενο βράδυ, σε φούρνο με κλαδιά.Από το σιφναίικο τραπέζι δε λείπουν ακόμα  ρεβιθοκεφτέδες, καπαροσαλάτα (ξερή κάπαρη μαγειρεμένη σαν στιφάδο), καλασούνα (χορτόπιτα με ρύζι), μανούρα (κίτρινο, σκληρό πικάντικο τυρί που διατηρείται στην γύλη δηλαδή στο κατακάθι του κόκκινου κρασιού), και ανάλογα με την εποχή, χυροβοσκοί (άγρια χόρτα), μυζήθρα (κατσικίσιο νωπό τυρί με υπόξινη γεύση, ιδανική για χωριάτικη σαλάτα), αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, αλλά και ξηρά σύκα,  λωλή (γλυκό από κόκκινη κολοκύθα),  γλυκά του κουταλιού και  λικέρ από φρούτα που ευδοκιμούν στη Σίφνο, καθώς και αφεψήματα από την πλούσια χλωρίδα του νησιού, όπως το φασκόμηλο και το χαμομήλι.Τα σιφνέικα γλυκά, όπως κουλουράκια γλυκάνισου, μπισκοτάκια βουτύρου, αμυγδαλωτά κατσαρόλας και αμυγδαλωτά φούρνου, παστέλια, λουκούμια, μπουρεκάκια, και γλυκά του κουταλιού, ο επισκέπτης μπορεί να τα βρει στους παραδοσιακούς φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Στενά συνδεδεμένα με την ιστορία, την αρχιτεκτονική παράδοση και τη θρησκευτική – κοινωνική ζωή της Σίφνου είναι οι πολυάριθμες εκκλησίες και τα Μοναστήρια του νησιού.Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν τεράστιο θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Εκκλησιαστικές επιτροπές και «αδερφάτα» φροντίζουν με αξιοζήλευτη συνέπεια και εθελοντική  εργασία για τη συντήρηση ακόμα και αυτών που βρίσκονται σε περιοχές μη προσβάσιμες από τροχοφόρα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στο Βαθύ της Σίφνου, μόλις 30 μέτρα από τη θάλασσα, βρίσκεται το «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ». Πρόκειται για ένα μικρό συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων, studio και δωματίων, που διαθέτουν βεράντα με θέα τη θάλασσα, τον κόλπο και την παραλία του Βαθιού. Τηλ.: 2284071120 www.archipelago-sifnos.gr

BOUFOUNIS STUDIOS  στις Καμάρες, Σίφνος. Το Μπουφούνης Studios είναι ένα συγκρότημα κτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σίφνου.  Βρίσκεται 200μ. από την παραλία και την αγορά των Καμάρων. Αποτελείται από οκτώ ευρύχωρα δωμάτια με πολυκουζινάκια, μπάνιο και μεγάλες βεράντες για να απολαύσετε ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Τηλ.: 2284033916 – 6972875923 email: [email protected] 
www.boufounisstudios.com

ΑΡΗΣ – ΜΑΡΙΑ  ΗΟUSES στο Κάστρο, Σίφνος. Αναστηλωμένα, παραδοσιακά σπίτια μέσα στο κάστρο, με μεγάλες βεράντες, απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια φιλοξενούν 2 με 5 άτομα. Εντυπωσιακά τα κέδρινα ξύλινα δοκάρια και οι Σιφνέϊκες πλάκες που κοσμούν τα πατώματά τους. Τηλ.: 2284031161 – 2104519045 – 6946874360
www.arismaria-traditional.com

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ