Ελάτε στην παρέα μας

Πεντέλης

Αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Πεντελικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μία υποβλητική βραδιά ποίησης και μουσικής αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, και σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα στο σχεδόν μυσταγωγικό περιβάλλον του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας άνοιξε την αυλαία του το Πρώτο Φεστιβάλ Πεντελικού.

Στη μουσική παράσταση «Με ποίηση και μουσική – Από τη Σαπφώ στην Κική Δημουλά» ο  καταξιωμένος ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας και ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου παρουσίασαν μελοποιημένο λόγο από τη δισκογραφική τους συνεργασία «Του Κρασιού και του Έρωτα» καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από τη διαδρομή των σπουδαιότερων Ελλήνων αλλά και Ελληνίδων ποιητριών και συνθετών. Μαζί τους συμμετείχε η ερμηνεύτρια Έλενα Λεώνη και στην απαγγελία ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας κατακλύστηκε από τους μελοποιημένους στίχους της Σαπφούς, του Αλκαίου, του Ανακρέοντα αλλά και του Κωστή Παλαμά, του Γιώργου Σεφέρη και της Κικής Δημουλά από τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, σε μία αρμονική συνομιλία με την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, του  Οδυσσέα Ελύτη και του  Νίκου Γκάτσου και τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Ιδιαίτερα συγκινητικό στάθηκε το ειδικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, μέσα από τη μοναδική και φορτισμένη συναισθηματικά ερμηνεία του Βασίλη Λέκκα, που επί πολλά χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του μεγάλου συνθέτη και ερμήνευσε τραγούδια του σε πρώτη εκτέλεση. Στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ σύσσωμο το κοινό τραγούδησαν όρθιοι το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ».

 

 

 

Στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Πεντέλης κα Δήμητρα Κεχαγιά τόνισε: «Σας υποδεχόμαστε στο Φεστιβάλ Πεντελικού που σηκώνει απόψε για πρώτη φορά την αυλαία του. Ο πολιτισμός είναι ο πλούτος που μοιραζόμαστε. Είναι οι υλικές μαρτυρίες, η φυσική και μνημειακή παρακαταθήκη που εδώ, στον δικό μας Δήμο, έχουμε την τύχη να αρθρώνουν μία σπουδαία περιβαλλοντική και πολιτισμική κληρονομιά που είναι στόχος και εστίαση του προγράμματός μας να αναδείξουμε και αυτή είναι και η ξεχωριστή ταυτότητα του Φεστιβάλ Πεντελικού.

Είναι όμως παράλληλα και οι αξίες και τα ιδεώδη, η ηθική παρακαταθήκη που έχουμε υποχρέωση και ως άτομα και ως Πολιτεία να υπηρετούμε, να διαφυλάσσουμε και να τιμούμε. Απόψε, αποτίουμε τιμή στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη που πέρασε στην αθανασία όχι με την απώλειά του αλλά με το αθάνατο περιεχόμενο του έργου του που κράτησε αλησμόνητο και ζωντανό το μήνυμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης».

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης η κα Άρτεμις Αργύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμικής Αναβάθμισης και Προβολής της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Δήμου Πεντέλης και Υπεύθυνη Διοργάνωσης του Φεστιβάλ Πεντελικού, έδωσε το στίγμα του νέου θεσμού που ξεκίνησε φέτος στο Δήμο λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Πεντελικού στο ατμοσφαιρικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας σε μια πραγματική γιορτή του πολιτισμού που οραματιζόμαστε να αποτελέσει θεσμό χάρη σε όλους εσάς που αντικρίζω από σκηνής να το αγκαλιάζετε ήδη θερμά με την τιμητική σας παρουσία.

Είναι αυτή η σπουδαία συγκινητική δύναμη της τέχνης να διαφυλάσσει τη μνήμη και τον πολιτισμό, να ασπάζεται πρώτη και να δίνει σχήμα και φωνή στα όνειρα, τα ιδεώδη και τους αγώνες κάθε γενιάς, να πάνω από όλα να εμπνέει τη συνδημιουργία και την ενεργό συμμετοχή δημιουργώντας σημεία επαφής, συνάντησης και διαλόγου από το χθες στο σήμερα, από το εγώ στο εμείς.  

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σας καλούμε σε αυτό το μοίρασμα της εμπειρίας σε βραδιές ποίησης, θεάτρου και σύγχρονου χορού που ξεδιπλώνονται στα μοναδικά φυσικά και πολιτισμικά τοπόσημα του Πεντελικού μας αναδεικνύοντας την ταυτότητά του. Είναι τιμή μας να ανοίγει με αυτό το αφιέρωμα και με αυτούς τους δημιουργούς το Φεστιβάλ μας».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ