Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

«Μπουρλότο» σε ΣΥΡΙΖΑ – Νέο κόμμα μετά τις εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Στόχος η διαχειρίσιμη ήττα στις εθνικές

Τέλος οι κλειστές οργανώσεις του 3%

Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο της ήττας

Στόχος έναν νέο κεντροαριστερό κόμμα

 

Αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα είναι ο Α. Τσίπρας, ο οποίος μετά το Βατερλό στις ευρωεκλογές, σκέφτεται τη δημιουργία νέου κόμματος, κάτι που σημαίνει «μπουρλότο» στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα λόγω των εθνικών εκλογών, είναι όμως βέβαιο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά τις εθνικές κάλπες.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα δώσει μάχη για μια διαχειρίσιμη ήττα, καθώς το ρεύμα νίκης είναι πλέον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η διαφορά των  9, 5 μονάδων δεν μπορεί να ανατραπεί σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων και ο πρωθυπουργός το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να αυξήσει λίγο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. θεωρείται σχεδόν δεδομένη, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας, θα αφιερωθεί στο να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, που δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκλογική πανωλεθρία  στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές που ακολουθούν, αποδίδεται από τους περισσότερους στο οργανωτικό χάος που επικρατεί στον κομματικό μηχανισμό.

Λογικές 3%
Οι τοπικές οργανώσεις είναι ανύπαρκτες και στις περισσότερες απ’ αυτές κυριαρχούν λογικές που παραπέμπουν στην εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στο 3% και όχι σε ένα κυβερνητικό κόμμα.
Οι περισσότερες από τις εισηγήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν αποτυχημένες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ του 25%  έπιασε σε περιφέρεις και δήμους μονοψήφια νούμερα.
Οι τοπικές κοινωνίες γύρισαν την πλάτη στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στήριξη στον πολιτικό λόγο του πρωθυπουργού κατά την προεκλογική περίοδο.

Πληρώνει το μάρμαρο
Στο παρασκήνιο λέγεται πώς ο κ. Τσίπρας είναι έξαλλος με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, τον οποίο είχε τοποθετήσει σ’ αυτή τη θέση για να συμμαζέψει την κατάσταση.
Εκ του αποτελέσματος ο κ. Σκουρλέτης απέτυχε στην αποστολή η οποία του ανατέθηκε, με αποτέλεσμα οι κομματικές οργανώσεις να μετεξελιχθούν σε κλειστά κλαμπ, μακριά από την κοινωνία.
Αναμένεται να πληρώσει το μάρμαρο, καθώς του χρεώνεται ότι:

  • Ενισχύθηκε στην κοινωνία το αντι-σύριζα μέτωπο και η λογική του «φύγετε»
  • Απέτυχε η προσπάθεια διείσδυσης στη μεσαία τάξη, που δίνει πάντα ή σχεδόν πάντα τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Μετεξέλιξη
Το «μπουρλότο» στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται δεδομένο, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να τελειώσει με λογικές του παρελθόντος που δεν έχουν σχέση με την κυβερνώσα αριστερά.
Προτεραιότητά του είναι να προχωρήσει στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα ριζοσπαστικό σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, που θα έχει ως αφήγημα τις καλύτερες ημέρες για τα μεσαία στρώματα
Οι αναφορές του σ’ αυτό το χώρο θα είναι πιο έντονες και είναι βέβαιο ότι και ο πολιτικός του λόγος θα είναι τελείως διαφορετικός, σε σχέση με τον έντονα πολωτικό που χρησιμοποίησε στις ευρωεκλογές.
Ήδη ο Π. Πολάκης που εκφράζει έναν ακραίο πολιτικό λόγο έχει τεθεί στο περιθώριο, καθώς η πολεμική του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο συνέβαλε στο να κερδίσει η Ν.Δ. τη μάχη της μεσαίας τάξης.

Περιορισμός ήττας
Στο ερώτημα γιατί ο κ. Τσίπρας δεν προχωράει τώρα σ’ αυτές τις αλλαγές, η απάντηση έχει σχέση με το γεγονός ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του και πρέπει να κάνει εκλογές.
Αυτό που προέχει άλλωστε είναι να μειώσει το μέγεθος της ήττας και να εκλέξει στη νέα Βουλή, στελέχη που μπορούν να υπηρετήσουν το κόμμα που αυτός θέλει και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

Η επόμενη ημέρα
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι η επόμενη ημέρα ίσως να μην περιλαμβάνει ακόμη και στενούς του έως τώρα συνεργάτες, οι οποίοι με τη στάση τους, συνέβαλαν στο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ηθικό πλεονέκτημα.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει πώς ένα μεγάλο κεφάλαιο κλείνει και θέλει να φέρει κοντά του ανθρώπους που έχουν προσβάσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Η υπόθεση ασφαλώς και δεν είναι εύκολη με δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από στελέχη που θεωρούν ότι οι οργανώσεις είναι δικές τους και κανείς δεν μπορεί να τους διώξει.

Αλά Λαφαζάνης
Με δεδομένο ότι σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν διαγραφές, το πιθανότερο είναι ότι όσοι δεν ενσωματωθούν στη νέα στρατηγική θα δουν το δρόμο της εξόδου όπως η ομάδα Λαφαζάνη.
Το 2015, μετά το συμβιβασμό στον οποίο υποχρεώθηκε ο Α. Τσίπρας από τους δανειστές, η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη υποχρεώθηκε να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω ιδεολογικών διαφωνιών.
Το διαζύγιο μπορεί να μην ήταν συναινετικό αλλά ουδέποτε κατηγόρησε κανείς τον κ. Τσίπρα για διαγραφές, καθώς ο κ. Λαφαζάνης ίδρυσε τη ΛΑΕ που οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι είναι στα επίπεδα του 1%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ