Ελάτε στην παρέα μας

Άγίου Δημητρίου

Η Μ. Ανδρούτσου στο Χ-τύπο: “Αρχίζει να διαφαίνεται η αλλαγή στο μοντέλο της πατριαρχικής κοινωνίας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη της δημάρχου Αγίου Δημητρίου στον Χτύπο

“Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου, το 2011, ουσιαστικά ξεκινήσαμε από το μηδέν, αφού η προηγούμενη διοίκηση, δεν μας παρέδωσε ούτε μία μελέτη ώριμη για υλοποίηση”, ανέφερε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, κα Μαρία Ανδρούτσου.

Παράλληλα, σχολιάζει το γεγονός της υποεκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων στη χώρα μας, καθώς στην Αττική η κα Ανδρούτσου είναι η μία από τις τρεις γυναίκες δημάρχους σε σύνολο 66 δήμων (η κα Θωμαΐδου στη Νέα Ιωνία και η κα Κεχαγιά στην Πεντέλη είναι οι άλλες δύο) και μας ενημέρωσε ότι στο Δήμο Αγίου Δημητρίου έχουν φροντίσει στις πιο νευραλγικές θέσεις του οργανισμού να διοικούν γυναίκες, τόσο υπηρεσιακές όσο και αιρετές.

Ακόμα η δήμαρχος ενημερώνει για τα τρία μεγάλα έργα που πρόκειται να γίνουν στην πόλη το επόμενο διάστημα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και πως επιχειρεί να τα επιλύσει και φυσικά μας απάντησε για τις δράσεις του δήμου απέναντι στις συνέπειες που επέφερε η πανδημία.

Αναλυτικά, η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου, κας Μαρίας Ανδρούτσου, έχει ως εξής;

 

Δήμαρχε δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάποιο άλλο θέμα από αυτό της πανδημίας. Βγήκαμε από ένα πολύμηνο λοκντάουν. Ποιες οι πρωτοβουλίες του Δήμου σας, τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών, όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;

Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη, η πανδημία δοκιμάζει την ετοιμότητα και τις αντοχές των υγειονομικών συστημάτων και των κοινωνικοοικονομικών δομών πρόνοιας κάθε χώρας, αλλά και τις προσωπικές αντοχές και την ευθύνη του καθενός από εμάς απέναντι στην κοινωνία. Μέσα σε αυτή την τεράστια πρόκληση, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με υπευθυνότητα, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά του, που έχουν ξαναδοκιμαστεί αφού δεν είναι η πρώτη φορά που κλήθηκε να λειτουργήσει και να αντιμετωπίσει καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης ή φτώχειας.

Από την πρώτη στιγμή, ενεργοποιήθηκε η γραμμή δημότη 15371, με 12ώρη λειτουργία ακόμη και τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να είναι ο Δήμος στην υπηρεσία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Όλες αυτές τις ημέρες, άτομα της πόλης μας χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, που δεν μπορούσαν ή δεν επιτρεπόταν να μετακινηθούν από το σπίτι τους, όπως ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και πάσχοντα από χρόνιες ασθένειες ευάλωτα στον κορωνοϊό, καλώντας στο 15371, είχαν κάλυψη σε άμεσες ανάγκες που περιλάμβαναν παράδοση τροφίμων και φαρμάκων ή άλλα επείγοντα ζητήματα.

Παράλληλα, η υποστήριξη των συμπολιτών μας που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στα υπόλοιπα προγράμματα των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (κοινωνικό συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο), συνεχίστηκε κανονικά και έτσι καταφέραμε κανένα ευάλωτο άτομο να μην μείνει μόνο του και σε αυτή την κρίση.

Αξιοσημείωτη ήταν και η ετοιμότητα, από την πρώτη στιγμή, των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Δήμου για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής, τόσο μέσω του πενταψήφιου (για άμεση διασύνδεση), όσο και απευθείας στο τηλεφωνικό κέντρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Στα Δημοτικά Ιατρεία πραγματοποιήθηκε κανονικά η συνταγογράφηση από τους ιατρούς του Δήμου, αλλά και η υποστήριξη από υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας στα άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άυλη συνταγογράφηση. Επίσης, ως Δήμος οργανώθηκε μηχανισμός για την εκτέλεση συνταγών και τη διανομή των φαρμάκων κατ’ οίκον, από εργαζόμενους για όσες και όσους είχαν ανάγκη, σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου της πόλης.

Στις πρωτοβουλίες που έλαβε ο Δήμος μας για την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας οι επαγγελματίες της πόλης δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και για εκείνες που επλήγησαν ιδιαίτερα από τα διαρκή λοκντάουν και τα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης, ο Δήμος ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε σε απαλλαγή πλήρη δημοτικών τελών και δημοτικού φόρου για 6 μήνες. Επίσης, αποφασίσθηκε η απαλλαγή Δημοτικών Τελών για 2 έτη για τους νέους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πόλη μας (Ατομικές, Ο.Ε. και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις).

Στο ίδιο πλαίσιο, για τις επιχειρήσεις εστίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση αφενός για την πλήρη απαλλαγή τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο (ανεξαρτήτως του ΦΕΚ που όριζε ως τελική ημερομηνία την 31Η Οκτωβρίου), πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, αποφασίστηκε η μείωση στο 50% του πρόσθετου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Ταυτόχρονα, καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία ειδικού συντελεστή για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας σε επαγγελματικούς χώρους μικρότερους των 150 τ.μ., εξαιρώντας τράπεζες, αγορές χρυσού και υπαγόμενες επιχειρήσεις στον Γ΄ συντελεστή. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ο ειδικός συντελεστής να διαμορφωθεί στο 2,33€ ανά τ.μ. (ο χαμηλότερος από όλους τους Δήμους της Αττικής), δηλαδή ποσοστιαία μείωση 15%.

Και στον τομέα της εκπαίδευσης όμως, ο Δήμος μας επέδειξε αξιοσημείωτη ετοιμότητα. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο συνέχισε τη λειτουργία του, αφού από πολύ νωρίς χωρίς να χαθεί διδακτικός χρόνος, οργανώθηκε διαδικτυακά και έτσι παραδόθηκαν μαθήματα εξ αποστάσεως από τους εθελοντές καθηγητές προς όλους τους μαθητές και μαθήτριες, σε συνολικά 13 τμήματα, δηλαδή 103 μαθητές και μαθήτριες. Παράλληλα, ο Δήμος προχώρησε σε προμήθεια tablet τα οποία διανεμήθηκαν μέσω των σχολικών επιτροπών στα σχολεία για οικογένειες, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και αδυνατούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της τηλε-εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Επίσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και την πρόσληψη 25 επιπλέον σχολικών καθαριστριών προκειμένου ο Δήμος να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας καθαρισμών στα σχολεία.

 

Γενικότερα, ποια θα λέγατε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και στα οποία ρίχνετε το βάρος της επίλυσης τους;

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου αποτελεί τμήμα του γενικότερου πολεοδομικού ιστού της πρωτεύουσας. Ως εκ τούτου, προβλήματα που απασχολούν το λεκανοπέδιο της Αττικής, απασχολούν και τον Άγιο Δημήτριο. Ένα από τα σημαντικότερα είναι το κυκλοφοριακό που σε συνδυασμό με την έλλειψη πολεοδομικής ισορροπίας που διακρίνει την πόλη και την ύπαρξη του ρέματος της Πικροδάφνης που τη χωρίζει στα δύο, είναι αρκετά έντονο και πολύπλοκο στην αντιμετώπισή του, που προωθούμε με εργαλείο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλουμε στη διάσωση των χαρακτηρισμένων από το ΓΠΣ χώρων πρασίνου, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου για την πόλη. Είναι μια προσπάθεια που απαιτεί πολλούς οικονομικούς πόρους και αυξημένα αντανακλαστικά για την εξεύρεσή τους.

Κάτι που δεν είναι αποκλειστικά της δικής μας αρμοδιότητας, αλλά που στο μέτρο του δυνατού το επιχειρούμε με κάθε ευκαιρία, είναι η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, που επλήγη βαριά τα τελευταία χρόνια και από την οικονομική κρίση και από την πανδημία.

Τέλος, συμβάλλοντας στη γενικότερη προσπάθεια για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και των δραματικών επιπτώσεων που βιώνουμε καθημερινά, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα, ενώ κάθε νέο έργο μελετάται και υλοποιείται με τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές που υπηρετούν αυτό το σκοπό.

 

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του μέχρι τώρα έργου σας, σε αυτά τα περίπου 11 χρόνια που βρίσκεστε στον δημαρχιακό θώκο, που θα στεκόσασταν;

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου, το 2011, ουσιαστικά ξεκινήσαμε από το μηδέν, αφού η προηγούμενη διοίκηση, δεν μας παρέδωσε ούτε μία μελέτη ώριμη για υλοποίηση. Ο όποιος σχεδιασμός μας τέθηκε κάτω από τα ασφυκτικά πλαίσια έλλειψης οικονομικών πόρων και προσωπικού, που διαμόρφωσε η επερχόμενη οικονομική κρίση. Με την έξοδο από την κρίση, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα δεινά της πανδημίας.

Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, η δημοτική μας ομάδα, εργάστηκε σκληρά και συντονισμένα. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου στάθηκε όρθιος, δημιούργησε νέες κοινωνικές δομές, σχεδίασε και υλοποίησε μικρά και μεγάλα έργα για την πόλη, απόκτησε νέους χώρους πρασίνου, έλυσε εκκρεμότητες δεκαετιών και μπήκε βαθιά στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κερδίζοντας καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ένα σημείο σταθμός αυτής της 10ετίας, θα μπορούσε να είναι η απόδοση από την τότε Κυβέρνηση το 2016, των υπόλοιπων 33 στρεμμάτων του Ασυρμάτου στο λαό του Αγίου Δημητρίου.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διανύσει μια πορεία που συνεχίζεται καταιγιστικά με ανοιχτά όλα τα μέτωπα, χωρίς ανάπαυλα.

 

Οι πολίτες του Αγίου Δημητρίου ποια σημαντικά έργα να αναμένουν το επόμενο διάστημα;

Στο πρόγραμμά μας έχουμε σημαντικά, μικρά και μεγάλα έργα, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Θα επισημάνω τρία από αυτά που κατά κάποιο τρόπο έχουν εμβληματικό χαρακτήρα για την πόλη:

  • Η διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου.
  • Η ανάπλαση του πάρκου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Ασύρματος).
  • Η κατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

 

Στην Αττική των 66 Δήμων έχουν εκλεγεί μόλις τρεις γυναίκες δήμαρχοι και 17 σε όλη την Ελλάδα (σε σύνολο 331 Δήμων). Αυτό σίγουρα είναι τιμητικό για εσάς αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί σκέψεις για την αναντιστοιχία στις δημαρχιακές θέσεις ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις σχετικά;

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων στη χώρα μας είναι ένα μεγάλο ζήτημα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ίδια η πολιτική συμμετοχή των γυναικών είναι ελλιπής γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά μήπως η ίδια η έννοια της του «πολιτικού», όπως ορίζεται, πάσχει από μονομέρεια, αφού παραπέμπει σε ένα σύστημα πρακτικών και ρόλων που σε πολλές κοινωνίες, όπως η ελληνική, εναρμονίζεται κυριαρχικά με το ανδρικό πρότυπο.

Στη χώρα μας, η εμπλοκή των γυναικών στα κοινά και η πλήρης αφοσίωση σε αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Οι πολλαπλοί ρόλοι στους οποίους καλούνται να ανταπεξέλθουν οι γυναίκες σήμερα, ως αποτέλεσμα της ισχνής προόδου που έχει συντελεστεί στην εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας. Είναι η πλειονότητα των γυναικών που καλείται να αναλάβει όλες τις υπηρεσίες φροντίδας στην οικιακή σφαίρα, φροντίδα που αφορά τόσο στα παιδιά όσο και σε άλλα εξαρτημένα μέλη της οικογένειας, όπως οι ηλικιωμένοι/νες. Οι εργαζόμενες μητέρες πολύ δύσκολα θα ασχοληθούν με τα κοινά, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, γιατί απλώς δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε κουράγιο.

Στους Δήμους της Αττικής οι γυναίκες δήμαρχοι είμαστε μόλις 3 και αυτό είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό. Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου ωστόσο, ως διοίκηση αλλά κι εγώ προσωπικά, έχουμε φροντίσει στις πιο νευραλγικές θέσεις του οργανισμού να διοικούν γυναίκες, τόσο υπηρεσιακές όσο και αιρετές. Οι περισσότερες διευθύντριες είναι γυναίκες, τα δυο Νομικά Πρόσωπα διοικούνται από γυναίκες, η Γενική Γραμματέας του Δήμου μας είναι γυναίκα, όπως αντίστοιχα και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

Τα θέματα της έμφυλης ισότητας έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και η πολιτική συμμετοχή περιλαμβάνεται σε αυτή τη συζήτηση. Οι αλλαγές που διεκδικούμε όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από το φεμινιστικό κίνημα, αρχίζουν να βγαίνουν έντονα μπροστά και αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Η αλλαγή στο μοντέλο της ελληνικής πατριαρχικής κοινωνίας σιγά σιγά αρχίζει να διαφαίνεται, καθώς διεκδικήσεις χρόνων, όπως η αναγνώριση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία, την εργασία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και η διευκόλυνση τους για καθολική εμπλοκή στη δημόσια σφαίρα μπαίνουν στο επίκεντρο της συζήτησης, μέσω προγραμμάτων και στρατηγικών για την ισότητα σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Σας δημιούργησε προβλήματα η απλή αναλογική όσον αφορά την έλλειψη πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο;

Στο Δήμο μας, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα από την Απλή Αναλογική, αφού με μερίδα της αντιπολίτευσης, καταφέραμε να συντονίσουμε το βηματισμό μας, να αρθούμε υπεράνω διαφορών και να εστιάσουμε στους κοινούς τόπους των προγραμμάτων μας για την πόλη. Προσωπικά, παραμένω υπέρμαχος της απλής αναλογικής, θεωρώντας ότι αποτελεί το πλέον δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα για κάθε είδους συλλογικό όργανο. Η δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε σε αρκετούς Δήμους της χώρας, δεν έπρεπε να αποτελέσει άλλοθι για άτακτη υποχώρηση στην εφαρμογή παρωχημένων εκλογικών συστημάτων. Μικρές τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και τη δημοκρατία και την αποτελεσματικότητα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ