Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Άνοδος στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Την άνοδο παίρνουν και πάλι οι τιμές της ενέργειας, καθώς ο καιρός γίνεται ψυχρότερος τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έτσι, για σήμερα Τρίτη 15 Νοεμβρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί στα 259,16 ευρώ/MWh (με τη χαμηλότερη στα 179,68 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 361 ευρώ/MWh), καταγράφοντας άνοδο κατά 21,98% σε σχέση με χθες Δευτέρα που ήταν στα 212,43 ευρώ/MWh και κατά άλλο 20,37% σε σχέση με την Κυριακή, όταν η τιμή της μεγαβατώρας είχε μειωθεί στα 176,5 ευρώ.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα για σήμερα Τρίτη, την πρωτοκαθεδρία και με διαφορά κατέχει το φυσικό αέριο με 44,33%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 22,77%, οι ΑΠΕ με 18,77% (και 20,2% μαζί με της Κρήτης), ο λιγνίτης με 8,50% και τα υδροηλεκτρικά με 1,97%.

Την ίδια ώρα, σε ισχυρά ανοδική φάση πέρασε πάλι χθες το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά καταγράφοντας, στο σημείο αναφοράς του TTF, άνοδο 20% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή όταν η τιμή είχε κλείσει στα 98,5 ευρώ/MWh. Χθες Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε στα 117,5 ευρώ/MWh, με τα συμβόλαια Ιανουαρίου να κλείνουν στα 123,7 ευρώ/MWh και του Φεβρουαρίου στα 125,66 ευρώ/MWh.

Όπως προαναφέρθηκε, κρίσιμο ρόλο στη διακύμανση των τιμών διαδραματίζουν αφενός οι καιρικές συνθήκες, αφετέρου ο νέος «χάρτης» των προμηθειών στον οποίο η Ρωσία έχει ολοένα και μικρότερη συμβολή.

Για το πρώτο, ο καιρός γίνεται σταδιακά ψυχρότερος αν και οι θερμοκρασίες κινούνται σε υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα. Κάτι, άλλωστε, που οδήγησε σε μειωμένη ζήτηση και στην πτώση της τιμής του φυσικού αερίου το προηγούμενο διάστημα.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου, παρά την πληθώρα φορτίων LNG, παραμένουν περιορισμένες κυρίως στην περίπτωση ενός κύματος ψύχους και πολύ περισσότερο για τον επόμενο χειμώνα που από πολλούς αναλυτές θεωρείται ακόμη πιο δύσκολος.

 

[Πηγή: newmoney.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ