Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Αυγερινού με πληγέντες αγρότες του Δήμου Μαραθώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τους πληγέντες παραγωγούς του Μαραθώνα από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

Η αυτοψία στις πληγείσες θερμοκηπιακές καλλιέργειες πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου αποτελούμενο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, τη Γ.Γ. του ΥΠΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, κατόπιν πρόκλησης του Δημάρχου Μαραθώνα κ. Στ. Τσίρκα και του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα κ. Αλ. Βάρσου, για μια πρώτη αποτίμηση του μεγέθους των καταστροφών.

Το βάρος του χιονιού σε συνδυασμό με την διακοπή ηλεκτροδότησης προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα θερμοκήπια με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και να καταστραφούν ολοσχερώς περίπου 250 στρ. και άλλα τόσα να βρίσκονται με εκτεταμένες ζημιές. Το ζητούμενο είναι ότι η πλειοψηφία των πληγέντων ιδιοκτητών των θερμοκηπίων δεν είχαν ασφαλίσει την παραγωγή τους, θεωρώντας ότι τα κηπευτικά εντός του θερμοκηπίου δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όμως, εφόσον δεν έχουν ασφαλίσει την παραγωγή τους δεν δικαιούνται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων).

Για το λόγο αυτό μετά την επιτόπια επίσκεψη στα κατεστραμμένα θερμοκήπια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου παρουσία του Προέδρου και εκπροσώπων του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα όπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφού άκουσε τα προβλήματα και τις ανησυχίες των τοπικών παραγωγών, τους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Όσοι από τους παραγωγούς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ & ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν κανονικά και γρήγορα. Για τους υπόλοιπους, αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τρόπο δίκαιο προς τους ασφαλισμένους – διότι αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στη λειτουργία του κράτους – είναι να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν στην εκτίμηση των ζημιών και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, με τους τοπικούς βουλευτές και με τον Δήμαρχο, θα αναζητήσουμε λύσεις για τη στήριξη των παραγωγών θερμοκηπίων».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός δεδομένου ότι έχει ήδη εμπλακεί στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στην Ανατολική Αττική μέσω της σύστασης και του συντονισμού των επιτροπών της κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που είναι αρμόδιες για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από θεομηνίες, επεσήμανε με ιδιαίτερη ανησυχία τα εξής: «Θεωρώ ως πρωτεύον μέλημα του αρμόδιου Υπουργείου και του ΕΛΓΑ να επισπευτούν όσο γίνεται και χωρίς καμία χρονοτριβή οι διαδικασίες για την αποζημίωση των ασφαλισμένων πληγέντων προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η εξομάλυνση της οικονομικής ζωής της περιοχής και η αποκατάσταση των ζημιών.

Από την άλλη θα επιμείνω, όπως έχω ήδη κάνει και με γραπτές μου παρεμβάσεις προς τα συναρμόδια Υπουργεία να εξευρεθεί άμεσα ο τρόπος αποζημίωσης και των ανασφάλιστων αγροτών με δίκαιο τρόπο – όπως ανέφερε και ο Υπουργός – γεγονός που εκκρεμεί από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 όπου είχαμε ανάλογη προφορική διαβεβαίωση και όπου και εκεί υπάρχουν εκατοντάδες ανασφάλιστοι στον ΕΛΓΑ αγρότες και όλοι αναμένουμε πλέον τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής και τις επιτροπές κρατικής αρωγής, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τις επιτόπιες αυτοψίες καταγραφής και εκτίμησης ζημιών και στις ανασφάλιστες καλλιέργειες, εφόσον βέβαια προκύψει το θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει αυτή την διαδικασία. Θεωρούμε δεδομένο ότι η Κυβέρνηση μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων δείχνει ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την παρουσία των κυβερνητικών στελεχών σήμερα εδώ στον Μαραθώνα όσο και από την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού της κρατικής αρωγής που λειτούργησε για τις ενισχύσεις από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021. Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε και θα βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των πληγέντων, ασφαλισμένων-ανασφάλιστων, μέσω παρεμβάσεων μας, όπου χρειάζεται και μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες από τα αρμόδια Υπουργεία. Τέλος, καλώ και εγώ με τη σειρά μου όλους τους αγροτικούς παραγωγούς εφεξής να ασφαλίζουν τις καλλιέργειες τους, αφού όπως φαίνεται η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μας “χτυπούν την πόρτα” κάθε χρόνο».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ