Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Μια Δημοτική Βιβλιοθήκη διαφορετική από τις άλλες – Συνέντευξη με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Ηρακλείου Αττικής, Έφη Κανλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Εδώ και πολλά χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους φιλομαθείς στο Ηράκλειο Αττικής.

Με μια πλούσια δράση εντός και εκτός των τειχών της, συνεχίζει και φέτος να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της γνώσης και του πολιτισμού στην πόλη.

Μιλήσαμε με την κα Έφη Κανλή, Δημοτική Σύμβουλο Ηρακλείου Αττικής, Εντεταλμένη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΚΕΑΕΔΗΑ Α.Ε. ΟΤΑ, η οποία μας παρουσίασε αναλυτικά όσα προβλέπονται για τη φετινή αναγνωστική χρονιά και πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος ή να δωρίσει βιβλία στη δομή.

 

Σε γενικές γραμμές τι προβλέπεται φέτος για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης (ωράρια λειτουργίας, κρατήσεις κ.λπ.);

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι από την αρχή της φετινής περιόδου, έπειτα δηλαδή από τις καλοκαιρινές διακοπές, έχουμε επανέλθει στο κανονικό μας ωράριο. Μετά από δύο δυσάρεστα χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, κατά τα οποία, εκ των πραγμάτων, έπρεπε να τροποποιήσουμε τη λειτουργία μας, πλέον η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί: Δευτέρα ως Παρασκευή 9.00 με 15.00 αλλά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης από τις 17.00 έως τις 20.00. Κατά τη διάρκεια αυτού του ωραρίου, όποιος θέλει, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να μας επισκεφτεί, να περιηγηθεί στις προθήκες της Βιβλιοθήκης και να επιλέξει το βιβλίο που τον ενδιαφέρει.

 

 

Υπάρχει και κάποιος εναλλακτικός τρόπος κράτησης βιβλίου;

Πέρα από την παραδοσιακή μέθοδο της επίσκεψης στον χώρο μας, όσοι ενδιαφέρονται να βρουν ένα βιβλίο για ανάγνωση μπορούν να περιηγηθούν στην online πλατφόρμα libiraklioattikis.openabekt.gr, να επιλέξουν τον τίτλο που θέλουν καθώς και να δουν τη διαθεσιμότητά του τη δεδομένη στιγμή και, ακολούθως, να ολοκληρώσουν την κράτησή τους είτε τηλεφωνικά στο 2102826276, είτε με mail στο [email protected].

 

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος;

Επικοινωνώντας μαζί μας είτε ερχόμενος στη Βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια του ωραρίου που αναφέραμε προηγούμενα, είτε τηλεφωνώντας στο 2102826276, είτε με mail στο [email protected]. Να ξεκαθαρίσουμε, βέβαια, ότι η εγγραφή είναι απολύτως δωρεάν.

 

Παρέχεται η δυνατότητα για διάβασμα στο χώρο της Βιβλιοθήκης;

Όχι μόνο παρέχεται… προτρέπεται κιόλας! Για αυτό άλλωστε έχουμε διαμορφώσει έναν πολύ όμορφο χώρο ως αναγνωστήριο μέσα στη Βιβλιοθήκη μας, στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου του Δήμου μας, στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου & Νεότητος, στον οποίο παρέχουμε, εκτός από τη δυνατότητα ανάγνωσης του εκάστοτε βιβλίου, πρόσβαση στο internet είτε με την συσκευή του επισκέπτη μέσα από το ελεύθερο δίκτυο wifi της Βιβλιοθήκης, είτε μέσα από τους δικούς μας ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Να σας δώσω και μια, τρόπω τινά, είδηση: προγραμματίζουμε να αξιοποιήσουμε στο μέλλον και τους εξωτερικούς χώρους του Πολύκεντρου για να παρέχουμε στους αναγνώστες ακόμα περισσότερους και ομορφότερους χώρους απόλαυσης του ταξιδιού τους μέσα από τις σελίδες ενός καλού βιβλίου.

 

 

 

Υπάρχουν επιπλέον δράσεις που δρομολογούνται από τη Βιβλιοθήκη;

Ποτέ δεν μείναμε στα στενά όρια της κλασσικής έννοιας και λειτουργίας μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Έχουμε λοιπόν τα σταθερά μας προγράμματα που είναι οι Λέσχες Ανάγνωσης για μικρά παιδιά αλλά και ενήλικες, καθώς και έκτακτες εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες και λοιπές δράσεις που συνδέουν το βιβλίο με τον πολιτισμό και την πόλη.

Όπως σας είπα, τα χρόνια της πανδημίας αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε αυτές μας τις πρωτοβουλίες, όμως πλέον είμαστε ελεύθεροι να τις επαναπρογραμματίσουμε και μάλιστα με περισσότερες παροχές για τα μέλη μας.

 

 

Μπορεί κάποιος που επιθυμεί να δωρίσει βιβλία;

Φυσικά. Άλλωστε η φιλοσοφία μιας δανειστικής Βιβλιοθήκης είναι αυτή η αμφίδρομη σχέση του δούναι και λαβείν. Όποιος επιθυμεί, ευχαρίστως να έρθει σε επαφή μαζί μας και, να είναι σίγουρος ή σίγουρη, ότι η προσφορά των βιβλίων που θα μας χορηγήσει θα πιάσει πραγματικά τόπο. Δεν έχει σημασία εάν είναι μόνο ένα ή πολλά βιβλία που θα θελήσει να δωρίσει. Αυτό που μετράει είναι να κρατήσουμε την αγάπη για τα βιβλία ζωντανή και να τη μεταδώσουμε και στις νέες γενιές…

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ