Ελάτε στην παρέα μας

Γαλατσίου

Γαλάτσι: Εντυπωσιακά τα εγκαίνια φωταγώγησης της Ομορφοκκλησιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μόνιμης φωταγώγησης της Ομορφοκκλησιάς, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, από τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο.

Όσοι παρευρέθηκαν στον προαύλιο χώρο της Ομορφοκκλησιάς βίωσαν μια κατανυκτική βραδιά πλημμυρισμένη με «χρώματα και αρώματα» υπό τους ήχους των τραγουδιών του Νίκου Ξυλούρη από το έντεχνο συγκρότημα ΕΜΕΛΛΟΝ, με μουσικό επιμελητή τον Ελευθέριο Μαυρομάτη.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης, που έγινε σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), ήταν ο γνωστός ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλος, λίγο πριν από τη φωταγώγηση της Ομορφοκκλησιάς, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του είπε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση όλων μας σήμερα που φωταγωγείται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, η Ομορφοκκλησία, γιατί αν και κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν εύκολη υπόθεση κι ότι άλλα έργα έχουν προτεραιότητα, προσπαθώντας να μειώσουν την αξία του, ένα έχω να πω ότι αν όντως ήταν τόσο εύκολο θα είχε γίνει πράξη εδώ και 60 χρόνια τώρα».

 

 

 

 

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Από το 2014 που αναλάβαμε ήταν στις προτεραιότητές μας η φωταγώγηση του μνημείου, το οποίο είναι μεγίστης ιστορικής σημασίας όχι μόνο για την πόλη μας αλλά για όλη την Αττική. Ξεκινήσαμε λοιπόν με όνειρο τη φωταγώγηση, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ‘πολεμήσαμε’ τη γραφειοκρατία, ήρθαμε σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και 4 χρόνια μετά, δηλαδή το 2018 ήμασταν ακόμα στο μηδέν. Ωστόσο υπήρξε ένας άνθρωπος μέσα από την ομάδα που δεν εγκατέλειψε τον σκοπό αυτό. Με υπομονή, επιμονή και προσήλωσή κατάφερε να έχει η Ομορφοκκλησιά απόψε όλα τα φώτα στραμμένα πάνω της. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, κ. Μάνο Ελευθερίου και τον ευχαριστώ πολύ για όλη την προσπάθεια που έχει καταβάλει. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα τον δικαίωσε».

Στην εκδήλωση μίλησε συνοπτικά για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, γνωστό ως Ομορφοκκλησιά, η προϊσταμένη του Tμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Eφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Νίκη Βασιλικού και η κα. Κοραλία Μαργέλη αναφέρθηκε αναλυτικά στην  πορεία και στο έργο του αείμνηστου τραγουδιστή Νίκου Ξυλούρη.

 

 

 

Συγκίνηση προκάλεσε η επίσημη καλεσμένη στην εκδήλωση, η σύζυγος του αείμνηστου τραγουδιστή, κα. Ουρανία Ξυλούρη, η οποία μίλησε για το έργο του συζύγου της και παρέλαβε τιμής ένεκεν ένα αναμνηστικό δώρο από τον Δήμαρχο Γαλατσίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Παντελής Μπογδάνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων και Δημοτικοί Σύμβουλοι Γαλατσίου, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Γαλατσίου και πλήθος κόσμου.

Τελειώνοντας το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, ο λυράρης Γιάννης Κακουδάκης τραγούδησε και μια επιτυχημένη μαντινάδα στον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο:

“Εις το Γαλάτσι ο δήμαρχος

όσο κι αν πεις αξίξει,

που μ’ εκδηλώσεις όμορφες

την πόλη μας στολίζει…”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ