Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σεισμός στην Τουρκία: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες – Μεγάλες καταστροφές και στη Συρία

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυξάνεται συνεχόμενα ο τραγικός απολογισμός του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Γκαζιάντεπ της Τουρκίας.

Τουλάχιστον 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 639 τραυματίστηκαν σε διάφορες συριακές πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές και κρατικά ΜΜΕ, ενώ τουλάχιστον 76 άνθρωποι είναι νεκροί στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος μόλις 7 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με το επίκεντρο στην πόλη Καχαμανμαράς όπου οι νεκροί αριθμούν τουλάχιστον 70. Ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι έχουν πληγεί τουλάχιστον 10 τουρκικές επαρχίες.

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών. Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες κοινότητες τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας.

Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ