Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Απονεμήθηκαν τα Athens Startup Awards 2018

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Ζάππειο Μέγαρο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η τελετή απονομής των Athens Startup Awards 2018 για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Τα βραβεία απένειμαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, καθώς και η κα. Ελένη Κεπενού, Διευθύνουσα Σύμβουλος των “Μύλων Κεπενού”.
Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Χαβατζάς. Τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε η κ. Χαρά Καφαντάρη. Εκ μέρους της Αντιπροεδρείας της Κυβέρνησης, στην εκδήλωση προσήλθε ο κ. Ηλίας Ξανθάκος. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Στην εκδήλωση επίσης προσήλθε ο κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μάριος Γεωργιάδης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Αριστερά.
Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος πολιτικού κι επιχειρηματικού κόσμου.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς ανέφερε: «Χαίρομαι που βλέπω νέους ανθρώπους που βασίζονται στις δυνάμεις τους, που δημιουργούν, που καινοτομούν και που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει και τα μυαλά και τις δυνάμεις για να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή.
Νέα εποχή για την Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο η έξοδος από το μνημόνιο, αλλά σημαίνει και εποχή της ανάπτυξης και της διάχυσης των νέων τεχνολογιών.
Εποχή της συνδεσιμότητας με υπερυψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, εποχή τεραστίων επενδύσεων για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών.
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας τα επόμενα χρόνια θα επενδύσουν συνολικά 4 δισ ευρώ για να αναπτύξουν σε όλη την Ελλάδα ένα πλήρες δίκτυο οπτικών ινών.
Είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα να έχει υποδομές με τεχνολογίες αιχμής που αντέχουν στο χρόνο και που θα υποστηρίξουν πολλές από τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ως Πολιτεία επικεντρώνουμε σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους όπως εσείς. Και στηρίζουμε προσπάθειες μέσω:
Του ταμείου EquiFund, που έχει κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και εθνικούς πόρους, ενώ με τη συνεισφορά ιδιωτών, τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Προγραμμάτων, όπως το “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”, στηρίζουμε τους νέους ερευνητές και προωθούμε συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Τα κονδύλια που διαθέτουμε ανέρχονται στα 410 εκατ. ευρώ, με άντληση χρημάτων από το ΕΣΠΑ.
Μέσω ΕΣΠΑ στηρίξαμε προσπάθειες πτυχιούχων με 155 εκατ. ευρώ και νεοφυών επιχειρήσεων με 72 εκατ. ευρώ».

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η βραδιά αυτή σηματοδοτεί τη συνέχεια ενός θεσμού που δημιουργήσαμε το 2017, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Σε μια δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα και την ενική οικονομία, ΕΒΕΑ και Περιφέρεια Αττικής προχωρούν σε πρακτικές δράσεις με κοινό στόχο να αναδείξουμε το δημιουργικό πνεύμα και τις δεξιότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Αλλά και να επιβραβεύσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες ανθρώπων με ταλέντο, με γνώσεις και ικανότητες.
Λιγότερο από δέκα χρόνια πριν, ο όρος startup ήταν για τους περισσότερους άγνωστος. Το 2010 υπήρχαν στην Ελλάδα μόλις 16 επιχειρήσεις, που ενέπιπταν στον ορισμό της «νεοφυούς επιχείρησης». Μέσα σε μια τριετία ο αριθμός αυτός είχε δεκαπλασιαστεί και σήμερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου στις 1.000.

Μαζί με τις επιχειρήσεις πολλαπλασιάστηκαν και τα επενδυόμενα κεφάλαια. Από 500.000 ευρώ το 2012 σε περίπου 250 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2017.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι από τους φορείς οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την προσπάθεια.

• Έχοντας αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών, όπως είναι η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ.
• Χτίζοντας παραγωγικές συνεργασίες με πανεπιστήμια, φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας και βεβαίως με φορείς τις Αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Αττικής και αρκετοί Δήμοι του Λεκανοπεδίου.
• Δημιουργώντας θεσμούς ανάδειξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως τα Athens Startup Awards, αλλά και το Athens Innovation Festival. Το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο στο Ζάππειο Μέγαρο, με περισσότερους από 80 συμμετέχοντες και περισσότερους από 2.000 επισκέπτες.

Οι επιχειρήσεις και οι ομάδες που βραβεύονται σήμερα, αλλά και όλοι όσοι υπέβαλαν υποψηφιότητες, επιβεβαιώνουν ότι τα υλικά υπάρχουν. Κι ότι αυτή η προσπάθεια έχει αξία.
Θέλω να τους συγχαρώ θερμά, να τους ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στα επόμενα βήματά τους.
Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής, για την άριστη συνεργασία μας σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης».

Στο χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης «με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη» μέσα από τη δημιουργία ενός «νέου τοπίου επιχειρηματικότητας» με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Μια κοινή προσπάθεια στην οποία συμβάλλουν με τις συστηματικές τους συνέργειες η Περιφέρεια Αττικής και το ΕΒΕΑ. Συγκεκριμένα, η κα Δούρου υπογράμμισε ότι «η συμμαχία που έχουμε συμπτύξει εδώ και πάνω από δύο χρόνια, Περιφέρεια Αττικής και ΕΒΕΑ, αποτελεί την έμπρακτη απάντηση, ότι μπορούμε πολλά και σημαντικά πράγματα όταν έχουμε συναντίληψη, κοινό σχεδιασμό, κοινή στρατηγική, κοινές πρωτοβουλίες».
«Με τον Πρόεδρο κ. Μίχαλο και το ΕΒΕΑ έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση του νέου τοπίου της επιχειρηματικότητας που χρειάζεται ο τόπος, μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις, που παραπέμπουν σε μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών. Μαζί, ΕΒΕΑ και Περιφέρεια Αττικής έχουμε ήδη καταφέρει πολλά. Η καθιέρωση τούτων των βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι ένα από αυτά», συνέχισε η ίδια.
Τέλος, η Περιφερειάρχης, εξήρε τη λειτουργία θεσμών όπως το ΕΒΕΑ – «θεσμών ταγμένων στην προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσα από το κτίσιμο εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση γεφυρών, μέσα από μια λειτουργία σύνθεσης απόψεων».

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν είναι:

Πρώτη Κατηγορία Βράβευσης:
Στάδιο Ιδέας/Innovation Stage

Πρώτο Βραβείο Innovation Stage: ΑΓΩ
Χρηματικό έπαθλο: 3.000 ευρώ
(κα. Χαρά Ζωϊτάκη)

Δεύτερο Βραβείο Innovation Stage: Happyland Entertainment
Χρηματικό έπαθλο: 2.000 ευρώ
(κα. Βασιλική Τσιφτσιάν).

Τρίτο Βραβείο Innovation Stage: Ledapp – rethink lighting
Χρηματικό έπαθλο: 1.000 ευρώ.
(κ. Αλκιβιάδης Μητσοτάκης).

Δεύτερη Κατηγορία Βράβευσης:
Στάδιο Πρώιμης Δραστηριότητας/Early Stage

Πρώτο Βραβείο Early Stage: Multiple olive material
Χρηματικό έπαθλο: 6.000 ευρώ
(κ. Βασίλειος Τσιπάς)

Δεύτερο Βραβείο Early Stage: Nanometrisis
Χρηματικό έπαθλο: 4.000 ευρώ
(κ. Γιώργος Παπαβιέρος)

Τρίτο Βραβείο Early Stage: Enterprise Communication Assistant
Χρηματικό έπαθλο: 2.000 ευρώ
(κ. Σταύρος Βάσσος)

Εταιρικό Βραβείο

Το εταιρικό βραβείο της Εταιρείας «Μύλοι Κεπενού», χρηματικής αξίας 2.500 ευρώ απονεμήθηκε από την κα. Ελένη Κεπενού, Διευθύνουσα Σύμβουλο, στην Enterprise Communication Assistant από το Early Stage.

Τιμητική Διάκριση
Εκτός των Βραβείων απονέμεται Τιμητική Διάκριση στην γκάμα προϊόντων Eucosmia για καινοτομία ανάπτυξης πολιτιστικής κληρονομιάς. (κ. Θέμης Μαλτέζος και κα. Αγγελική Αυδή).

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ