Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», με επικεφαλής τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων Νίκο Σαράντη αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.). Μια νίκη που όμως μόνο διάπλατα δεν ανοίγει την πόρτα της προεδρίας στον κ. Σαράντη, αφού η ταυτόχρονη εκλογή στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και των πέντε συνδυασμών που μετείχαν στην διαδικασία, με έδρες από 2 έως 9, ωθεί σε συνεργασίες, ίσως μάλιστα και πλέον των δύο συνδυασμών, για την ανάδειξη του νέου προεδρείου.

• Όλοι μέσα…
Πρωτοφανές το εκλογικό αποτέλεσμα για την ΠΕΔΑ, αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε βρίσκοντας όλες τις κομματικές τάσεις (5) που έθεσαν υποψηφιότητα εντός διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Συγκεκριμένα, η κατανομή των εδρών στο νέο συμβούλιο έχει ως εξής:
Μετά από ψηφοφορία 295 εκλεκτόρων της ΠΕΔΑ σε σύνολο 300 εγγεγραμμένων έλαβαν:
Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα, με επικεφαλής το Νίκο Σαράντη και στηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ, 122 ψήφους και 10 έδρες.
Η Αττική Αυτοδιοίκηση Πολιτών, με επικεφαλής το δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη και στηριζόμενη από τη Ν.Δ., 111 ψήφους και 9 έδρες.
Η Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση, με επικεφαλής των δήμαρχο Νίκαιας Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και στηριζόμενη από την Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους, 22 ψήφους και 2 έδρες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πετρούπολης και στηριζόμενη από το ΚΚΕ, 21 ψήφους και 2 έδρες.
Τέλος, η Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σαρωνικού και στηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 ψήφους και 2 έδρες.
Σύμφωνα με την διαδικασία, τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την ανάδειξη του προεδρείου της ΠΕΔΑ, θα χρειαστούν όμως πολλά μαγειρέματα για την προκύψει κάτι τέτοιο.
Και αυτό γιατί, η παράταξη που θα θελήσει να εκλέξει πρόεδρο δικό της, εννοώντας μια εκ των δύο που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ., θα πρέπει αναγκαστικά να συνεργαστεί με δύο ακόμα μικρότερες παρατάξεις, για να διαμορφώσει την πλειοψηφία των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΑ. Εκτός, βέβαια εάν οι δύο πρώτοι αποφασίσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, προοπτική που μάλλον έκπληξη παρά πραγματικό σενάριο είναι…

• Ζυμώσεις ενόψει και ΚΕΔΕ
Πάντως οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά και τις αντίστοιχες εκλογές για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί και το εκεί αποτέλεσμα και οι συμψηφισμοί ανάμεσα στις παρατάξεις και τις κομματικές τάσεις, αφού πλέον οι ζυμώσεις θα γίνουν επί ανταλλαγών…

• Το νέο Δ.Σ.
Όπως και να έχει, πρόεδρο αναμένεται να έχουμε μετά από πολυήμερες ζυμώσεις. Μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΑ, όπως αυτά αναδείχθηκαν από την σταυροδοσία των εκλογών.
Στη νέα αυτή σύνθεση ξεχωρίζει η παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη, που ήταν άλλωστε και επικεφαλής της Αττικής Αυτοδιοίκησης Πολιτών, αλλά και αυτή του δημοτικού συμβούλου Νέας Ιωνίας Παναγιώτη Τσουκαλά, εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Αναλυτικά το νέο Δ.Σ. της ΠΕΔΑ έχει ως εξής:
Από το Αυτοδιοικητικό Κίνημα εκλέγονται οι: Ν. Σαράντης (δήμαρχος Αγίων Αναργύρων), Γ. Καπλάνης (δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας), Θ. Ορφανός (δήμαρχος Αλίμου), Παναγιώτης Ντούρος (δήμαρχος Αχαρνών), Στ. Κασιμάτης (δήμαρχος Κορυδαλλού), Δ. Μπουραΐμης (δήμαρχος Φύλης) και Κ. Καλλίρης (δήμαρχος Ζωγράφου), καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Β. Γιαννακόπουλος (Αγ. Παρασκευή), Β. Μαργαρίτη (Καλλιθέα) και Γ. Μπρούλιας (Αθήνα).
Από την Αττική Αυτοδιοίκηση Πολιτών οι: Ν. Χιωτάκης (δήμαρχος Κηφισιάς) Κ. Ιωαννίδης (δήμαρχος Βριλισσίων), Ν. Μελετίου (δήμαρχος Ασπροπύργου), Β. Ξύδης (δήμαρχος Χολαργού) και Διον. Χατζηδάκης (δήμαρχος Π. Φαλήρου), καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Διάκος (Κορυδαλλός), Αν. Κάρλες (Πειραιάς) , Δ. Νικολάου (Παπάγου Χολαργός) και Π. Χαροκόπος (Φιλοθέης Ψυχικού).
Από τη Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση: ο Γ. Ιωακειμίδης (δήμαρχος Ρέντη-Νίκαιας), καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Κελάφας (Περιστέρι).
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση: ο Θ. Κοτσαμπάς (δήμαρχος Πετρόπουλης) και ο δημοτικός σύμβουλος Π. Τσουκαλάς (Ν. Ιωνία).
Από τη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία: ο Π. Φιλίππου (δήμαρχος Σαρωνικού) και ο δημοτικός σύμβουλος Σπ. Τζόκας (Καισαριανή).

• Οι δηλώσεις των πρώτων
Την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και τη στήριξη των κοινωνικών δράσεων της Αυτοδιοίκησης σημείωσε στην πρώτη του δήλωση μετά την εκλογική νίκη του Αυτοδιοικητικού Κινήματος στις εκλογές της ΠΕΔ Αττικής ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Σαράντης. Ο κ. Σαράντης ότι θα επιδιώξει συγκρότηση του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ σε όργανο, με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις και τη συμφωνία σε αξίες και αρχές που έχουν ήδη καταγραφεί και στις δημοτικές εκλογές:
«Ως νέο Δ.Σ. της ΠΕΔΑ έχουμε πολλαπλά και σημαντικά καθήκοντα.
Να επεξεργαστούμε την υπάρχουσα εμπειρία από την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», να στηρίξουμε τους Δήμους στην υλοποίηση των νέων θεσμών, να προτείνουμε τις όποιες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις στη νομοθεσία.
Προτεραιότητα μας επίσης είναι να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη  χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης  για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της και την ομαλή ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων της.
Θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω την κοινή έκκληση των Δημάρχων, όπως ακούστηκε και στο Συνέδριο μας που μόλις ολοκληρώθηκε,  για την στήριξη από την κεντρική εξουσία των κοινωνικών δράσεων και λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης, που τόσο επίκαιρες και αναγκαίες είναι μέσα στη σημερινή δυσχερή κοινωνική και οικονομική συγκυρία.
Τέλος, να επαναλάβω τη δημόσια δέσμευση του Αυτοδιοικητικού Κινήματος για την άσκηση σε όλα τα επίπεδα μιας πολιτικής πρακτικής με χαρακτηριστικά τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία, τη συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε να  ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς».

Στο κρίσιμο της εποχής και τα δεινά που περνάει η Αυτοδιοίκηση, γεγονός που επιβάλλει την ύπαρξη δυνατών, μαχητικών και διεκδικητικών οργάνων, στάθηκε στην δική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης:
«Η  Αυτοδιοίκηση  που μας  ενώνει είναι η φωνή των πολιτών και  γι’ αυτό  δεν διαπραγματευόμαστε την ανεξαρτησία της, ούτε την ελευθερία του λόγου μας και  μ’ αυτές τις αρχές θα αγωνιστούμε.
Έχουμε  αποδείξει μέσα από την διαδρομή μας στην αυτοδιοίκηση, με την πολιτεία μας, ότι στο χώρο αυτό,  μπορούμε να συμβάλουμε να  επιτευχθούν  ευρύτερες  συνθέσεις  και  συνεργασίες.
Μια  συνεννόηση  αναγκαία  για  να αναστρέψουμε την πορεία προς την υποβάθμιση της ζωής στην  Αττική.
Συνεργασία για να ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα. Για τη νεολαία μας, για τα παιδιά μας!»

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ