Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Ανάσα για τους Δήμους από την επιμήκυνση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανάσα στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις από τον βραχνά των δανείων δίνεται με την τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι ΟΤΑ πετυχαίνουν την επιμήκυνση των δανείων τους συνεπώς και την μείωση των επιτοκίων, τοκοχρεολύσια που σε αρκετές περιπτώσεις απομυζούν ποσοστό ακόμα και 50% της τακτικής επιχορήγησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να αυξάνει τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών των ΟΤΑ (δήμων, περιφερειών), των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των επιχειρήσεων τους και των συνδέσμων τους, στα 25 έτη με την παράλληλη μείωση των επιτοκίων, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων. Παράλληλα οι οφειλές αυτές μπορούν να εξοφληθούν με νέο δάνειο που μπορεί να ληφθεί μέχρι 31.12.2011 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Περιττό να αναφερθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας – αφού σχεδόν όλοι έχουν πέσει στην μέγγενη της υπερβολικής δανειοδότησης – έχει σπεύσει να εκμεταλλευθεί την παραπάνω ευεργετική τροπολογία. Εκατοντάδες αιτήσεις εκκρεμούν υπό εξέταση στο Ταμείο Παρακαταθηκών, γεγονός που αναμένεται να φέρει μια μικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου για το σύνολο των δήμων.

Συν 1,8 το Ηράκλειο!
Ενδεικτικό για το πόσο ξεσφίγγει την θηλεία από τους χρεωμένους δήμους η ρύθμιση της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων είναι η περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Οι άνθρωποι του Δήμου έχουν υπολογίσει ότι από την μείωση των επιτοκίων και την απόδοση μέρους των τοκοχρεολυσίων, που μέχρι τώρα παρακρατούνται από την μηνιαία δόση των ΚΑΠ, θα αποδεσμευτούν κοντά στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, όπερ σημαίνει ότι 200 χιλιάδες ευρώ περίπου θα μπαίνουν στο δημοτικό ταμείο επιπλέον το μήνα!
Η δημοτική αρχή έχει ήδη υποβάλλει το σχετικό αίτημα στο Ταμείο Παρακαταθηκών, αναμένεται δε να «εισπράξει» το ευεργέτημα της ρύθμισης από τον Μάιο, αφού βεβαίως εξετασθεί και εγκριθεί ο φάκελος του Δήμου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ