Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Επιχορήγηση για εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου

Δημοσιεύθηκε

στις


Την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα.
Η εν λόγω δράση αφορά την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες (καυστήρας, λέβητας, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, υπηρεσίες / εργασίες / υλικά εγκατάστασης και μελέτη κλπ.), προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής από
δοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, μέσω της αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης με φυσικό αέριο σε οικιακά συστήματα και της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας.

Ωφελούμενοι – Επιλέξιμες κατοικίες
∆ικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:
α) έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία,
β) έχουν στην κατοικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο, σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία
γ) δεν έχουν σύμβαση παροχής φυσικού αερίου σε ισχύ πριν τις 25/09/2014, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η ανακοίνωση της δράσης.
Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη στη δράση, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου, ή μεμονωμένο διαμέρισμα.
– Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.500 €/τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στις 31/12/2013.
– Βρίσκεται στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σε σημεία με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου.
– Φέρει οικοδομική άδεια ή άλλο αντίστοιχο νομιμοποιητικό έγγραφο.
Για να χαρακτηρισθεί μία πολυκατοικία επιλέξιμη πρέπει τουλάχιστον το 50% των θερμαινόμενων, από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. ∆εν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).
Η διάρκεια της δράσης για τους ωφελούμενους θα είναι έως τις 30 Απριλίου 2015

Κόστος
Ο συνολική ∆ημόσια ∆απάνη της δράσης είναι 15.000.000 ευρώ. H δράση θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμεί
ο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 6 του Επιχειρησιακού
Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Τα ποσά που είναι διαθέσιμα ανά Περιφέρεια είναι τα εξής:
Αττική 10.000.000 ευρώ
Κεντρική Μακεδονία 2.000.000 ευρώ
Θεσσαλία 3.000.000 ευρώ

Ποσά επιχορήγησης
Κάθε εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου σε κατοικίες (καυστήρας, λέβητας, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, υπηρεσίες / εργασίες / υλικά εγκατάστασης και μελέτη κλπ.), προς αντικατάσταση υφισταμένου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, επιχορηγείται με ποσοστό 60% του συνολικού επιλέξιμου κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου με ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα.
Έως 35.000 θερμίδες η ανώτατη ενίσχυση είναι 1000 ευρώ και έπειτα διαμορφώνεται ως εξής από 35.000- 120.000 θερμίδες η επιδότηση είναι 1500 ευρώ και 2000 με αλλαγή λέβητα, από 120.000-170.000 θερμίδες η χρηματοδότηση διαμορφώνεται σε 2300 ευρώ και 3000 με αλλαγή λέβητα, από 170.000- 200.000 θερμίδες σε 3300 ευρώ και 4.000 με αλλαγή λέβητα. Τέλος για λέβητες από 200.000 θερμίδες και πάνω το ανώτατο ποσό είναι 4.700 ευρώ και 5.500 με αλλαγή λέβητα.
Σε περίπτωση πολυκατοικίας, το ποσό της επιχορήγησης καθορίζεται με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας των θερμαινόμενων ιδιοκτησιών που κρίνονται επιλέξιμες προς επιχορήγηση, βάσει του άρθρου 8, σε σχέση με το σύνολο των θερμαινόμενων ιδιοκτησιών. Ο ωφελούμενος, για την κατασκευή της νέας εσωτερική ς εγκατάστασης φυσικού αερίου, καταβάλλει στον ανάδοχο μόνο τη δική του συμμετοχή. Το ποσό της επιχορήγησης θα αποδοθεί στον ανάδοχο μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ