Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής γενικά

Εκταμιεύτηκαν 300 εκ. ευρώ για έργα

Δημοσιεύθηκε

στις


Στην εκταμίευση δόσης 300 εκατ. ευρώ, από το δάνειο του 1 δισ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η εκταμίευση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας που υπογράφηκε, έπειτα από πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με στόχο τα κεφάλαια να αξιοποιηθούν για την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.
Το μερίδιο της εκταμίευσης είναι διπλάσιο εκείνου που συνηθίζεται να προκαταβάλλεται, καθώς η ΕΤΕπ δέχθηκε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων. Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε να αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ υφιστάμενο δάνειο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13. Οι πόροι θα εκταμιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με αποκλειστικό στόχο να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προγραμμάτων της συγκεκριμένης περιόδου.

Αίτημα παράτασης
Την ίδια στιγμή σε 166 ανέρχονται οι δήμοι, που έχουν δηλώσει στο ειδικό σύστημα ενημέρωσης της ΚΕΔΕ διακοπές έργων, εξαιτίας της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν εντάλματα των εργολάβων,  όπως δήλωσε στην εκπομπή «ανοιχτά μικρόφωνα», στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης επανέλαβε το αίτημα  και για την νέα κυβέρνηση, να τεθεί αμέσως, γραπτά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την επέκταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία αλλιώς θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης πάντως έχει διευκρινίσει ότι το αίτημα έχει τεθεί και η Ε.Ε. /εχει απαντήσει ότι θα συζητηθεί προς το τέλος της προγραμματικής περιόδου. «Έχοντας ως βάση το έργο του προηγούμενου 8μηνου, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε να ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13 και να ξεκινήσουν εκείνα της νέας προγραμματικής περιόδου, προσφέροντας στην οικονομία πολύτιμη ώθηση για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Στόχος μας είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία μέσω του ΠΔΕ πόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ» δηλώνει ο Υπουργός.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ