Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Έκθεση-κόλαφος για τη φτώχεια στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις


Σοκάρουν τα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή σχετικά με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων το 2013. Η έκθεση αφορά τις “Πολιτικές Ελαχίστου Εισοδήματος Στην Ευρωπαϊκή Ένωση Και Στην Ελλάδα”και αποτελει μια συγκριτική Ανάλυση στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται για την εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στην χώρα μας.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση,  2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού, ενώ άλλοι 3,8 πολίτες απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Το 2013 το όριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.280.101 με την ανεργία των νέων 15-24 ετών να είναι στο 52%, με πολλές οικογένειες να μην έχουν κανέναν εργαζόμενο και να βρίσκονται χωρίς πόρους. Παράλληλα σημειώνεται και μεγάλη μείωση των αποδοχών, με τον κατώτατο μισθό να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του 2000.
Η Ελλάδα, με τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών όσον αφορά στον κίνδυνο φτώχειας, ενώ συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%)  προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς το δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά τις Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ21, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα
και από την Τουρκία.

Ποιοι χρήζουν μέριμνας
Κοινωνικές ομάδες όπως, οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλεια, οι οικογενειάρχες με χαμηλό εισόδημα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία χρήζουν ειδικής μέριμνας. Πρόκειται για ομάδες που βιώνουν τη συσσώρευση χρεών, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των φόρων.
Το Μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σύμφωνα με την έκθεση, ήρθε στην Ελλάδα καθυστερημένα. Η πρώτη ανεπιτυχής προσπάθεια να θεσμοθετηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (E.E.E.), έγινε το 2000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Το 2005 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στο κοινοβούλιο δεύτερο σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ε.Ε.Ε., το οποίο επίσης δεν προχώρησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ