Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής γενικά

Άστεγοι βρίσκουν σπίτι μέσω… δήμων

Δημοσιεύθηκε

στις


Στέγη και κοινωνική επανένταξη για 1.200 αστέγους, προβλέπει  το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη»  του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος  Υφυπουργός  κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κα Έφη Μπέκου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 9,4 εκατομμύρια  ευρώ,  τα οποία  προέρχονται από τους πόρους του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που στοχεύουν όχι μόνο στη στέγαση αλλά και την επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης.
Μέσω του προγράμματος, οι άστεγοι θα ενθαρρύνονται στην εκμάθηση δεξιοτήτων που θα κάνουν ευκολότερη την επανένταξη στην εργασία και θα βοηθούνται να δημιουργήσουν ατομικά ή ομαδικά μικρές επιχειρήσεις.

Ποιοι ωφελούνται
Από την υλοποίησή του, αναμένεται να ωφεληθούν 1200 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, 480 από τα οποία θα ενταχθούν και σε εργασία  και συγκεκριμένα:
– οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων,
– οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας,
– γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,
– άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.

Τι προβλέπεται
Η ενίσχυση των αστέγων θα στηριχθεί σε δυο βασικούς πυλώνες. Τη στέγαση και την κοινωνική επανένταξη.
– Στην ενίσχυση της στέγασης, περιλαμβάνεται κάλυψη του ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους. Το ποσό έως 180 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 240 ευρώ για δυο άτομα και έως 280 ευρώ για οικογένεια.
– Κάλυψη εξόδων επισκευής για υφιστάμενη κατοικία ώς 3.600 ευρώ,
– Δαπάνες οικοσκευής και βασικών αγαθών έως 1.500 ευρώ ανά άτομο και 2.000 ευρώ ανά οικογένεια,
– Δαπάνες καθημερινών αναγκών (διατροφή και κάρτες μετακίνησης) έως 200 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 250 ευρώ ανά οικογένεια.
Προωθείται, επίσης, η φιλοξενία αστέγων σε ανάδοχες οικογένειες με επιδότηση των οικογενειών έως του ποσού των 300 ευρώ το μήνα για την ανάδοχη οικογένεια και 100 ευρώ το μήνα για τον ωφελούμενο, προκειμένου να καλύψει τα ατομικά του έξοδα.
Στις δράσεις κοινωνικής επανένταξης επιχορηγείται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλες οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Το ποσό της χρηματοδότησης αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτερου μισθού. Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση με επιταγή κατάρτισης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό κόστος 6.000 ευρώ ανά ωφελούμενο.
Ιδιαίτερο βάρος δίνει το πρόγραμμα για την απασχόληση στον αγροτικό τομέα και τη μετακίνηση των ωφελουμένων από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια. Ως ποσό χρηματοδότησης ορίζεται η επιδότηση ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ενοικίασης αγροτεμαχίου και αγοράς βασικού εξοπλισμού έως του ποσού των 6.000 ευρώ.
Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης με επιδότηση για ενοικίαση επαγγελματικού χώρου και αγοράς εξοπλισμού έως του ποσού των 6.000 ευρώ.
Από το σύνολο των ατόμων που θα ενταχθούν, ποσοστό 40%, ανά εγκεκριμένο σχέδιο, πρέπει να συμμετέχει και στους δυο πυλώνες ενεργειών, με κόστος που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Αν ο ωφελούμενος συμμετέχει μόνο στον πυλώνα της στέγασης το ποσό δε μπορεί να υπερβαίνει τα 5.500 ευρώ.

Οι δήμοι ανάμεσα στους φορείς υλοποίησης
Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι φορείς της Εκκλησίας και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.
Οι αιτήσεις για χρηματοδότηση μπορούν να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους και τους κοινωνικούς φορείς έως τις 13 Οκτωβρίου του 2014.
Η χρηματοδότηση των δράσεων θα γίνει κατά 55% στην περιφέρεια Αττικής, κατά 22% στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και κατά 22% σε αστικές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπέβαλε την 12η Σεπτεμβρίου 2014 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους», που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης στα μέλη 62.000 νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 165.000 άτομα, καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας.
«Η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο ανάκαμψης αλλά τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση στους πλέον αδύναμους θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γι” αυτό και η κοινωνική προστασία αποτελεί πρώτιστο μέλημα για την κυβέρνηση» τόνισε, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: σήμερα «περίπου 700.000 συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας. Αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ώστε η στήριξη στους πλέον αδύναμους για όσο διάστημα έχουν ανάγκη να μην περιορίζεται σε άπαξ διανομή τροφίμων, καθώς συμπεριλαμβάνει και δράσεις επανένταξης».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ