Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Γρίφος οι σεισμοί στην Εύβοια – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερωτήματα και ανησυχία έχει προκαλέσει το μπαράζ σεισμών που έλαβε χώρα χθες με επίκεντρο την Εύβοια και έγιναν αισθητοί και στην Αττική.

Η πρώτη δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 6.32 το πρωί της Τρίτης, ακολούθησαν δύο μικρότερης έντασης (4,1 και 4,2) μία ώρα αργότερα, ενώ στις 10.06 μ.μ. μία ακόμη πιο ισχυρή δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή, με έναν απανωτό ακόμη μικρότερης κλίμακας μετασεισμό.

Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε όλους τους οικισμούς της Εύβοιας αλλά και στην Αθήνα λόγω του μικρού εστιακού βάθους. «Ο σεισμός ήταν ισχυρός και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», σχολίασε ο καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας στο ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος μετά τον βραδινό σεισμό. «Πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί οι κάτοικοι με τα παλιά κτίρια», προσέθεσε ο ίδιος. «Είμαστε σε αναμονή και σκεπτικοί ως προς το τι θα δώσει η περιοχή».

«Με τον νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία« ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης,ο οποίος το πρωί της Τετάρτης δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί περισότεροι από 80 μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

O σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της Unesco, αναφερόμενος στον χθεσινό σεισμό των 5 Ρίχτερ έγραψε ότι «τo πρωί της Τρίτης έγραψε, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τα 5 Ρίχτερ συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

 

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι των Ζαράκων Ευβοίας και της Καρύστου κοιμήθηκαν με το φόβο των μετασεισμών ενώ από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών σε σπίτια. Με απόφαση του δημάρχου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη (30/11) τα σχολεία στον Δήμο Καρύστου μετά και τη νέα σεισμική δόνηση που ταρακούνησε τη Νότια Εύβοια.

[Με πληροφορίες από Kathimerini.gr και Protothema.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ