Κεντρικά Θέματα
Εργασιακή και πολιτική θύελλα στον “Επικοινωνία FM”
• Αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου
• Εργασιακή και πολιτική θύελλα στον “Επικοινωνία FM”
• Απλήρωτοι επί εξίμισι μήνες οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απόγνωση
To παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του δημοτικού ραδιοφώνου “Επικοινωνία FM” τέθηκε επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής, εκτός ημερησίας διατάξεως, στη συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 29 Μαρτίου.
Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση των απλήρωτων εργαζομένων της ραδιοφωνίας στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα έξι μηνών αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον Πρόεδρο της επιχείρησης, κ. Γρηγόρη Παπαδάτο, και τον Δήμαρχο, κ. Παντελή Βλασσόπουλο, από τους οποίους ζήτησαν να μάθουν πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους χωρίς να πάρουν σαφή απάντηση. Ακολούθησε η παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το βράδυ της ίδιας ημέρας. “Είμαστε σε ομηρία. Δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να εκπληρώσουμε τις βασικές μας υποχρεώσεις. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Είμαστε πια απελπισμένοι και θα φτάσουμε σε κινήσεις απόγνωσης” τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ραδιοφωνίας, κα Ελίζα Λιμοτζόγλου.
“Κάθε μήνας που περνάει είναι γεμάτος υποχρεώσεις. Εμείς ζούμε από αυτό το μισθό. Τι θα πούμε στις οικογένειες μας; Πως θα πληρώσουμε τα χρέη μας” είπε μια άλλη εργαζόμενη η κα Ματίνα Κουντουρογιάννη που ζήτησε να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων.
Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχουν χρήματα στο Δήμο και εξήγησε πως αυτή τη στιγμή το δημοτικό ταμείο δεν επαρκεί να καλύψει ούτε καν τη μισθοδοσία των μονίμων εργαζομένων του Δήμου. Κατά συνέπεια είπε στους εργαζόμενους πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για το πότε θα πληρωθούν. Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε πως η εντολή που έχει δώσει είναι να δίνεται προτεραιότητα στην πληρωμή των μισθών και μετά στην καταβολή οποιασδήποτε άλλης οφειλής. Ωστόσο, ο Δήμος είναι αντιμέτωπος αυτό το διάστημα και με κατασχέσεις από απλήρωτους προμηθευτές και εργολάβους. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε από τη διοίκηση πως ένα ποσό που προοριζόταν να καλύψει μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων του ραδιοφώνου δεσμεύτηκε σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί ο Δήμος.
“Αισθάνομαι παρά πολύ άσχημα που δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να έχω απέναντι μου απλήρωτους εργαζόμενους” τόνισε ο κ. Βλασσόπουλος.
Προτάσεις και επικρίσεις από την αντιπολίτευση
Βέβαια η συζήτηση στη συνέχεια “άνοιξε” με παρεμβάσεις από συμπολίτευση και αντιπολίτευση τόσο για το ζήτημα της πληρωμής των εργαζομένων όσο και συνολικά για την κατάσταση που επικρατεί διαχρονικά στο ραδιόφωνο.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, σημείωσε πως μπορεί μεν η Δημοτική Αρχή να βρήκε το πρόβλημα αλλά έχει πλέον την πολιτική ευθύνη να το λύσει με αποφάσεις που ίσως να έχουν και πολιτικό κόστος. Ο ίδιος πρότεινε στο Δήμαρχο να πάρει απόφαση και να μεταφέρει στο Δήμο τους εργαζόμενους του ραδιοφώνου που δουλεύουν σε δημοτικές υπηρεσίες καθώς και τα ΑΜΕΑ. Επίσης, ζήτησε να “χτυπήσει” η διοίκηση την πόρτα του Υπουργείου Εσωτερικών και να ζητήσει μαζί με την αντιπολίτευση έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για το ραδιόφωνο και τέλος τόνισε πως θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για το μέλλον του “Επικοινωνία FM” μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση για τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφώνων σε ανώνυμες εταιρείες.
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τονίζοντας πως καταβλήθηκε “τιτάνιος αγώνας” για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Η πρότασή του ήταν να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις μετοχές και τη διαχείριση του ραδιοφώνου. Η αναφορά του στη μείωση του προσωπικού της ραδιοφωνίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εργαζόμενου στο ραδιόφωνο κ. Νίκου Τριανατφυλλόπουλου ο οποίος κατήγγειλε πως επί της προηγούμενης διοίκησης συνέβησαν “σημεία και τέρατα” στο ραδιόφωνο. Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως ενώ η διοίκηση έδιωξε 39 εργαζόμενους που έπαιρναν 200 και 300 ευρώ προσέλαβε εργαζόμενους που πληρώνονταν με 1500 και 2000 ευρώ. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε ακόμα πως οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή για τη βιωσιμότητα του ραδιοφώνου οι οποίες όμως αγνοήθηκαν. Ο πρώην Δήμαρχος απάντησε πως οι τρεις γνωστοί δημοσιογράφοι που προσέλαβε η προηγούμενη διοίκηση έφεραν και διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, ενώ ανέφερε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης είχε πάρει απόφαση πως όποιος προσλαμβάνεται να φέρνει στο μέσο διπλάσιο ποσό από το μισθό του.
Αρκετά σκληρός ήταν ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Η Πόλη μας”, κ. Νώντας Σπυρόπουλος που είπε πως ο Δήμος κρατάει τους εργαζόμενους αιχμάλωτους και μίλησε για μνημείο διαπλοκής, λαϊκισμού και ανικανότητας. “Θα έπρπε να είχατε ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος από τον Δεκέμβριο” δήλωσε απευθυνόμενος προς τη διοίκηση.
Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν από τη διοίκηση του ραδιοφώνου το 2003 (σ.σ. ο ίδιος ήταν Αντιπρόεδρος τότε με Πρόεδρο την κα Μαρία Λυτζεράκου) να βάλει μια τάξη στο χάος που υπήρχε μέχρι τότε. Σημείωσε πως τότε οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης και έφεραν διαφημίσεις στο μέσο (ιδιαίτερα οι μουσικοί παραγωγοί) ενώ είχε γίνει και μέτρηση ακροαματικότητα με τον “Επικοινωνία” να πιάνει 1%. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρούλη η φθορά ξεκίνησε από το 2005-2006 οπότε εγκαταλείφθηκε η διαφήμιση ενώ το 2007 η νέα διοίκηση έδιωξε τους μουσικούς παραγωγούς που έφερναν έσοδα στο ραδιόφωνο. “Ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά το ραδιόφωνο” ήταν η άποψη του Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας είπε πως το πρόβλημα είναι πολιτικό. “Αν ήθελαν κάποιοι θα είχε λυθεί το ζήτημα. Ήθελαν όμως να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς ομηρίας των υπαλλήλων” είπε ο κ. Λυκούρας που σχολίασε την ατάκα του κ. Γεωργόπουλου περί “τιτάνιας προσπάθειας” ως εξής: “O Τίτανας σήκωσε την κεραμίδα και την πέταξε στους εργαζόμενους”.
Για μια ιστορία με πολλές μαύρες τρύπες έκανε λόγο η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου που ζήτησε να έρθει το θέμα του ραδιοφώνου σαν τακτικό στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Είναι απαραίτητο να έρθούν όλα τα στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο σε βάθος 12 ετιας. Δεν υπάρχει περίοδο χάριτος για κανέναν” είπε η κα Κατσινοπούλου που τόνισε πως το πρόβλημα με τη μισθοδοσία έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί.
Τη στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου στους εργαζόμενους της ραδιοφωνίας εξέφρασε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Μαρίνος Μαραγκός.
Γρηγόρης Παπαδάτος: “Καθυστερούμε γιατί θέλουμε να φέρουμε μια βιώσιμη πρόταση”
Το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της επιχείρησης, κ. Γρηγόρης Παπαδάτος που μίλησε έξω από τα δόντια. “Άκουσα πολλά κροκοδείλια δάκρυα….υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες όχι μόνο για την προηγούμενη διοίκηση αλλά και για τις πιο παλιές” είπε ο κ. Παπαδάτος που αναφέρθηκε στην επιβολή προστίμου από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ύψους 855.000 ευρώ για την περίοδο 1997-2001 με τον ίδιο να κάνει λόγο για μη “ύπαρξη βιβλίων” και “παραποιήσεις τιμολογίων”. Ο κ. Παπαδάτος ανέφερε ακόμα πως το ραδιόφωνο ποτέ δεν είχε πραγματικά έσοδα από διαφήμιση και απλά κάποιο διάστημα έπαιρνε τα έσοδα από τις παράνομες διαφμιστικές πινακίδες που τοποθετούνταν στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου,.
Ο Πρόεδρος της ραδιοφωνίας είπε πως η διοίκηση έχει περιθώτιο μέχρι τις 30 Ιουνίου να αποφασίσει τι θα γίνει με το ραδιόφωνο σημειώνοντας πως μέχρι τότε αναμένονται να γίνουν κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις που ίσως αλλάξουν τα δεδομένα.
“Το ζήτημα είναι πως θα απεγκλωβιστούμε από αυτό το κόστος οφείλουμε να δούμε το θέμα με ωριμότητα. Έχουμε καθυστερήσει γιατί θέλουμε να φέρουμε μια βιώσιμη πρόταση…” τόνισε ο κ. Παπαδάτος
Δήμαρχος: “Αναμένεται οικονομoτεχνική μελέτη”
Ο Δήμαρχος στη δευτερολογία του σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους εργαζόμενους. “Κανείς δεν διεκδικεί την πατρότητα των εργαζομένων” είπε θυμίζοντας πως στον ίδιο έχει επιβληθεί καταλογισμός στο παρελθόν (ως Δημοτικός Σύμβουλος) για εργασιακό θέμα, ενώ ανέφερε πως η διοίκηση έχει ήδη δώσει 157.000 ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του ραδιοφώνου αλλά και να πληρωθεί ένας μισθός στους εργαζόμενους. Ο Δήμαρχος σημείωσε πως σύντομα θα έρθει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ραδιοφωνία οικονομτεχνική μελέτη που έχει παραγγείλει η διοίκηση και στη συνέχεια το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τελειώσει αυτή η ιστορία
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις του Δημάρχου αλλά και από το γεγονός πως δεν υπήρξε σαφής δέσμευση για το πότε θα πληρωθούν. Προειδοποίησαν δε ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους (ήδη πραγματοποιούν στάσεις εργασίας). Ο κ. Βλασσόπουλους τους ζήτησε, από την πλευρά του, να παλέψουν μαζί με τη διοίκηση και να ζητήσουν από κοινού επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.