Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ομιλία του Δημάρχου Αμαρουσίου σε συνέδριο στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Επενδύοντας στις Πόλεις, Διαμορφώνοντας το Μέλλον»   

Στις «βιώσιμες αναπλάσεις» των πόλεων μέσα από την ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών και νέων πολιτικών που θα αντιλαμβάνονται την επένδυση στην πόλη όχι με στενά οικονομικά κριτήρια αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του στο συνέδριο με θέμα:«Επενδύοντας στις Πόλεις, Διαμορφώνοντας το Μέλλον», που διοργάνωσε το Urban Land Institute Greece & Cyprus, στην Αθήνα.

 

 

«Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης που δεν θα δίνει προτεραιότητα στην επέκταση των πόλεων μέσα από την κατασκευή και προσθήκη νέων όγκων τσιμέντου, αλλά στην ανακύκλωση και αξιοποίηση της υπαρχούσας γης και των υπαρχόντων κτιρίων» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.
«Η αναγέννηση των πόλεων μας – πρόσθεσε -μπορεί να καταστεί λιγότερο δαπανηρή υπόθεση και μακροπρόθεσμα και οικονομικά αποδοτικότερη αν αντιληφθούμε πως αρκετές φορές είναι συμφερότερο και ωφελιμότερο να επενδύουμε στην αναζωογόνηση υφισταμένων περιοχών, παρά την επέκτασή τους. Η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη – συμπλήρωσε – απαιτεί όχι παρεμβάσεις κλασικού τύπου, αλλά «βιώσιμες αναπλάσεις».
Ειδικότερα όσον αφορά στο Δήμο Αμαρουσίου, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος, το ζήτημα της αναγέννησης της πόλης μέσα από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αστικής ανάπτυξης έχει τεθεί με ένταση τα τελευταία τέσσερα χρόνια με παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα, με βιοκλιματικές αναπλάσεις και έργα πράσινου χαρακτήρα. 
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις είναι:
– Βιοκλιματική Ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μία ανάπλαση που σε συνδυασμό με μία σειρά ακόμη έργα που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού θα επαναπροσδιορίσει την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και θα δώσει νέα πνοή σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις  σε 4 πεζόδρομους, δύο πλατείες και μια σειρά από οδικούς άξονες γύρω από το Κέντρο, στις οποίες προβλέπεται μεταξύ άλλων η χρήση βιοκλιματικών υλικών φιλικών στο περιβάλλον,
η φύτευση δέντρων και φυτών, η χρήση φωτοβολταικών πάνελ, ο φωτισμός με στοιχεία χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η κατασκευή σιντριβανιών και ενός υπόγειου δικτύου φυσικού αερισμού, το οποίο θα εκμεταλλεύεται τη γεωθερμία, η χρήση μορφολογικών στοιχείων και υλικών που συνδέονται με τη φυσιογνωμία και την ιστορία του Αμαρουσίου.
– Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται ένα ακόμη έργο, που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Πράσινη Ζωή στην πόλη. Το έργο αυτό αφορά συγκεκριμένους δρόμους του Ανατολικού Αμαρουσίου, συνδέει χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προβλέπει την κατασκευή πράσινων διαδρομών ζωής. Ουσιαστικά αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων, διαπλατυσμένων πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομων, καθώς και αναπλάσεις υφιστάμενων πάρκων και πλατειών.
– Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013, που αφορά βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημόσιων ανοικτών χώρων. Η πρόταση που προωθείται αφορά στο έργο Βιοκλιματική αναβάθμιση γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου, μέσω δημιουργίας διαδρομής πεζών – ποδηλάτων.
Μέσα από την πρόταση που θα υποβληθεί, θα προτείνεται η δημιουργία μιας διαδρομής για πεζούς και ποδήλατα, κατασκευασμένη σύμφωνα με βιοκλιματικές αρχές. Ενώ παράλληλα, με την κατασκευή της θα αναβαθμίζονται αισθητικά και περιβαλλοντικά οι γειτονιές του Δήμου από όπου θα διέρχεται η πράσινη αυτή διαδρομή.  
-Σημαντική παρέμβαση από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου, υπήρξε η προώθηση ενός νέου σχεδίου χρήσεων γης, που αποκλείει τη δημιουργία νέων υπερτοπικών εμπορικών κέντρων, το οποίο δίνει έμφαση στην ενίσχυση των χρήσεων κατοικίας, υπηρετώντας το στόχο της όσο το δυνατόν υψηλότερης περιβαλλοντικής προστασίας.
 – Όσον αφορά στο ζήτημα που συνδέεται με την αξιοποίηση υπάρχουσας γης και υπαρχόντων υποδομών, στα όρια του Δήμου ,όπως η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εικόνα του Αμαρουσίου, η Διοίκηση θεωρεί ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία οι εγκαταστάσεις αυτές και οι χώροι που τις περιβάλλουν, να αποτελέσουν αιτία αναζωογόνησης όλου του Λεκανοπεδίου.
Χωρίς χρήματα από το Κράτος, αλλά μέσα από τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, η οποία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο και ιδιώτες επενδυτές, μπορεί ο χώρος αυτός να αποτελέσει μοντέλο αστικής ανάπλασης, φιλικής στο περιβάλλον, με χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα.
Η πρόταση του Δήμου Αμαρουσίου μιλά για μια πράσινη αξιοποίηση, κι όχι για εκχώρηση των υποδομών σε επιχειρηματικά συμφέροντα που θα κατασκευάζουν εμπορικά κέντρα. Είναι άλλο η πράσινη αξιοποίηση κι άλλο η χρησιμοποίηση των κτιριακών υποδομών για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών κρατικών υπηρεσιών, όπως η μεταστέγαση του Υπουργείου Υγείας που έχει ανακοινωθεί. Το ΟΑΚΑ και ο περιβάλλων χώρος του μπορούν να αποτελέσουν μια όαση για το Λεκανοπέδιο και τους κατοίκους του, αρκεί να το αποφασίσει η Κυβέρνηση.

 

    

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ