Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ερωτήσεις του Παντελή Ασπραδάκη στον Υπουργό Εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ΟΑΕΔ πρέπει να ενισχύει το εργατικό δυναμικό της χώρας

Το τελευταίο διάστημα, λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών, έχει αυξηθεί αισθητά η ανεργία με αποτέλεσμα πολλοί νέοι άνθρωποι να είναι εργασιακά παροπλισμένοι και να  αγωνιούν ολοένα και περισσότερο για το επαγγελματικό τους μέλλον. Επίσης λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δοκιμάζονται σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)πρέπει να αναπτύσσει προγράμματα εκπληρώνοντας την αποστολή της ανάπτυξης της αγοράς εργασίας και της ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού της χώρας ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης. Ο κ. Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αττικής με γραπτές ερωτήσεις στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέδειξε την καθυστέρηση της έναρξης προγραμμάτων Νεανικής και Γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω ΟΑΕΔ, αναφέροντας «Τα προηγούμενα χρόνια ο ΟΑΕΔ, μέσω των προγραμμάτων του, παρείχε σημαντική βοήθεια σε οικονομικό και γνωστικό επίπεδο και καθοδήγησε πολλούς ανέργους στο να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρία, με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες πολιτών, ανάμεσά τους νέοι και γυναίκες να ενταχτούν στην παραγωγή και να προσπαθήσουν για ένα καλύτερο μέλλον. Το 2011, όμως, προγράμματα όπως η Νεανική και η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα έχουν καθυστερήσει για πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνεργοι, που είναι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και έχουν παρακολουθήσει συγκεκριμένα σεμινάρια να μην έχουν ακόμα την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά”.
Με το δεδομένο της υψηλής ανεργίας και της ανάγκης των νέων ανθρώπων και όχι μόνο, να κάνουν μία νέα αρχή σε επαγγελματικό επίπεδο, o κ. Ασπραδάκης ρωτάει τον Υπουργό: “προβλέπεται και πότε να ξεκινήσουν τα προγράμματα Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας μέσω ΟΑΕΔ;”.
Επίσης, ο κ. Ασπραδάκης ανέδειξε άλλο ένα θέμα που απασχολεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, π.χ. μεταλλειολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, που ναι μεν διαθέτουν μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, αλλά δεν έχουν  κόψει απόδειξη για πάνω από 1 – 2 χρόνια, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βιώνει το σύνολο σχεδόν των επαγγελμάτων της χώρας. Ο Βουλευτής προτείνει την ένταξή τους σε προγράμματα του ΟΑΕΔ καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι συγκεκριμένοι κλάδοι δεν μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα επιμόρφωσης του ΟΑΕΔ αλλά και κάθε είδους πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας ή πρόσληψής τους στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, μέσω ΟΑΕΔ, σε κάποια αντίστοιχη εταιρία συναφή με το αντικείμενό τους. Απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό αναφέρει “Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κλάδοι και πολίτες, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με τη δημιουργικότητα τους στον παραγωγικό ιστό της χώρας, να μένουν άπραγοι και να μην ωφελούνται από τα σημαντικά ιδιαίτερα αυτήν την εποχή προγράμματα του ΟΑΕΔ”. Και το ερώτημα του κ. Ασπραδάκη είναι το εξής: “υπάρχει το ενδεχόμενο ένταξης ελεύθερων επαγγελματιών στα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε περίπτωση που πληρούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια;».

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ